Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Κοινή δήλωση Σ. Φάμελλου - Π. Πέρκα για τις ανακοινώσεις ΥΠΕΝ για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια για το μήνα Οκτώβριο…

Κυβερνητικά μέτρα χωρίς λογική αλλά με στήριξη της αισχροκέρδειας
  Για έναν ακόμη μήνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί την αισχροκέρδεια στο ρεύμα με λεφτά των πολιτών, δηλαδή από άδικες χρεώσεις στους λογαριασμούς και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  Το σύνολο του 1,1 δισ. ευρώ είναι χρήματα που εισπράχθηκαν άδικα από τους καταναλωτές σε λογαριασμούς ρεύματος προηγούμενων μηνών, υπερβάλλοντα φορολογικά έσοδα και πόρους από τα δικαιώματα άνθρακα που θα έπρεπε να κατευθυνθούν σε έργα ΑΠΕ και ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής κρίσης.
  Η κυβέρνηση επέλεξε να συνδέσει τις επιδοτήσεις, ενόψει χειμώνα, με στόχους μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας όταν, είναι προβληματική η μέτρηση της κατανάλωσης από τον ιδιωτικοποιημένο κατά 49% Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και όταν, η κυβέρνηση έχει ευθύνη για την καθυστέρηση σε έργα εξοικονόμησης στο δημόσιο, στις επιχειρήσεις αλλά και στις κατοικίες.
  Μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και όχι η στελέχωσή του και ο διαγωνισμός των έξυπνων μετρητών που δεν έχει ξεκολλήσει τα 3 χρόνια που η ΝΔ είναι κυβέρνηση.
  Μειωμένες είναι επίσης οι επιδοτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μέσης τάσης, όταν διακυβεύεται πλέον η βιωσιμότητά τους. 
  Άρα η απάντηση του κ. Σκρέκα στην κοινωνία και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι ότι «θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί», όπως είπε σήμερα; Επέλεξε ακόμα να αφήσει έξω από το κάδρο όσους αισχροκερδούν στην ενέργεια χωρίς να πει τίποτα για τα νέα αισχρά υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος, ύψους 500 εκατ. ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβριο, που επιδοτεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
  Απαιτείται η κυβέρνηση να νομοθετήσει εδώ και τώρα την πλήρη επιστροφή των υπερκερδών στους καταναλωτές που πληρώνουν τις επιλογές της. Το ίδιο πρέπει να γίνεις και με τα 2,2 δισ. ευρώ. των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, που ακόμη μαγειρεύονται και αγνοούνται.
  Οι σημερινές ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση καταδικάζει ανοικτά ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών της χώρας σε ενεργειακή φτώχεια, αφού φαίνεται να αγνοεί ότι το χειμώνα πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν, ενώ και το φυσικό αέριο είναι πλέον πανάκριβο, παρά τη «γενναιόδωρη» επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που επίσης σωρεύει υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών. Περιμένουμε ακόμη την επιστροφή των άνω των 300 εκατ. ευρώ υπερκερδών της γαλάζιας διοίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας εις βάρος των καταναλωτών για το έτος 2021.
  Το πάζλ των χωρίς καμία λογική και ατάκτως ερριμμένων μέτρων της κυβέρνησης ολοκληρώνεται από τον παραλογισμό προώθησης της υποκατάστασης της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από το πετρέλαιο θέρμανσης ή τα καυσόξυλα, αγνοώντας και τον κλιματικό νόμο που η ίδια ψήφισε, αλλά και το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα.
  Δυστυχώς, μπροστά στην επιβίωση της κοινωνίας και της οικονομίας σε έναν δύσκολο χειμώνα, έχουμε μια κυβέρνηση που το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι τα υπερκέρδη των λίγων και κολλητών του συστήματος εξουσίας και τις προκλητικές αμοιβές των γαλάζιων παιδιών.
  Χρειάζεται άμεσα ουσιαστική παρέμβαση, ρύθμιση και έλεγχος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να σταματήσουν οι επιδοτήσεις της ακρίβειας και μέτρα για μείωση τιμών και αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να εγγυηθεί ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας θα το πράξει.
Σωκράτης Φάμελλος,
Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Πέτη Πέρκα,
Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.