Στα
οινοποιεία της περιοχής του Αμυνταίου ξετυλίγεται ένας ολόκληρος κόσμος
παράδοσης και απόλαυσης. Μια βόλτα στα επισκέψιμα οινοποιεία του κρίνεται
απαραίτητη, για κάθε επισκέπτη της περιοχής για να μυηθεί στα μυστικά
του κρασιού
και να απολαύσει την εκλεκτή ποικιλία του ξινόμαυρου που προσφέρει η
αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, στους λάτρεις του κρασιού…
Με αφορμή
την «Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου», επισκεφτήκαμε και παρουσιάζουμε τα οινοποιεία
που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου…
* Το Ξινόμαυρο, μία από τις τέσσερις
ποικιλίες - πρεσβευτές της Ελλάδας, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το
Αγιωργίτικο, αποκτά τη δική του Παγκόσμια Ημέρα. Η ένωση οινοποιών «Οίνοι
Βορείου Ελλάδος» επέλεξε ως ημέρα εορτασμού την 1η Νοεμβρίου, καθώς
θεωρητικά συμβαδίζει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας και θυμίζει
ότι το Ξινόμαυρο είναι η νούμερο ένα ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας.
Η «Παγκόσμια
Ημέρα Ξινόμαυρου» απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και είναι η πρώτη φορά που
καθιερώνεται παγκοσμίως μέρα αφιερωμένη σε ελληνική οινική ποικιλία.
Η περιοχή
Αμυνταίου χαρακτηρίζεται ως μία από τις τέσσερις ζώνες της Ελλάδος που παράγουν
Οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ΠΟΠ, με οινική ιστορία
τουλάχιστον 7.000 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.