Κυριακή 26 Απριλίου 2026

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεγάλη γιορτή της παράδοσης στον Αετό του Δήμου Αμυνταίου… (ΒΙΝΤΕΟ)

   Με μεγάλη συμμετοχή και έντονο το χρώμα της παράδοσης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Απριλίου 2026, το 1ο Φεστιβάλ  Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αετού.
  Οι ήχοι του κλαρίνου, των χάλκινων και της ποντιακής λύρας, καθώς και οι πολύχρωμες παραδοσιακές ενδυμασίες των 200 και πλέον χορευτών κατέκλυσαν, από το πρωί μέχρι το βράδυ τον οικισμό, σε μια διοργάνωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών.
   Το πρωί του Σαββάτου, στο κλειστό γυμναστήριο Αετού, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο παραδοσιακών χορών από τον Χρήστο Παπακώστα, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τις υποψήφιες διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αποστολάκη Αλεξάνδρα, Αριστούλα Τόλη και Ζωή Παναγή.

 
  Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην κεντρική πλατεία του χωριού, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εννέα χορευτικών συγκροτημάτων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προσφέροντας στους εκατοντάδες παρευρισκόμενους ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα, που ανέδειξε την μοναδικότητα και την ποικιλία της Ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης.
   Το 1ο Φεστιβάλ  Παραδοσιακών Χορών, -που με απόφαση του Δ.Σ. του διοργανωτή ΜΠΣ Αετού αφιερώθηκε στη μνήμη της Αλεξάνδρας Φουρκιωτη, πρωτοπόρου ιδρυτικού μέλους του συλλόγου-, χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Ιωάννης Λιάσης, ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Ζαρίδης, απένειμε τιμητική πλακέτα στον εγγονό της εκλιπούσας για την πολυετή της προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. 

 
  Η μεγάλη αυτή γιορτή πολιτισμού ολοκληρώθηκε με γλέντι, στο κλειστό γυμναστήριο του χωριού!
   Η άψογη διοργάνωση και φιλοξενία της Διοίκησης και των μελών του Συλλόγου, καθώς και το πνεύμα συνεργασίας και εθελοντισμού των κατοίκων του χωριού, που προσέφεραν απλόχερα διάφορα τοπικά εδέσματα στους  συμμετέχοντες χορευτές, συνοδούς και επισκέπτες στο μεγάλο αυτό μουσικοχορευτικό γεγονός, ευελπιστούμε να αποτελέσει την απαρχή για την καθιέρωση ενός ακόμα ενδιαφέροντος Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο στον Δήμο Αμυνταίου.









 
Συμμετείχαν τα χορευτικά:
  - Πολιτιστικού Συλλόγου Αετού Φλώρινας
  - Συλλόγου Ποντίων Παναγίτσας «Ακρίτες»
  - Στέγης Ποντίων Αμυνταίου και περιχώρων - τμήμα Μακεδονίας
  - Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλοπροόδων Νέου Ροεινου Αργολίδας «Αγία Μαρίνα»
  - Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών Λάρισας
  - Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ζίτσας
  - Κέντρου χορού Τρικάλων «Τρίκκη»
  - Μορφωτικού Συλλόγου Κωνσταντίας Αριδαίας
  - Εργαστήριο χορού και καλλιτεχνικής έκφρασης «Χοροτοπία» Πτολεμαΐδας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.