Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2025: Στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας, «Θωμάς», «Κοντοσώρος» και «Ναουμίδης»…

 
  Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2025 -στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων- απονεμήθηκαν την Τετάρτη 2 Απριλίου στο «Makedonia Palace» σε μια πολύ ξεχωριστή τελετή μέσα από την οποία το «αθηνόραμα» έστειλε ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα για τη σημαντικότητα της εξερεύνησης και της ανάδειξης των γαστρονομικών ιδιωμάτων κάθε τοπικής κουζίνας της χώρας μας, φωτίζοντας τη συναρπαστική και ιστορική κουζίνα της Θεσσαλονίκης.
  Φτάνοντας στην όγδοη χρονιά με αυτόνομη έδρα τους τη Θεσσαλονίκη και με μακρά πορεία δεκαετιών στην αξιολόγηση και επίδραση στην ελληνική γαστρονομία, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανέδειξαν φέτος 88 εστιατόρια που τιμούν την εθνική μας γεύση είτε στην παραδοσιακή είτε στη σύγχρονη εκδοχή της. Οι ιδιοκτήτες και οι σεφ τους παρέλαβαν τα βραβεία τους με πλατιά χαμόγελα ικανοποίησης, έχοντας ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη από κάθε μεριά της Ελλάδας.
   Η Δυτική Μακεδονία απέσπασε 3 διακρίσεις, με εστιατόρια που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Αμυνταίου. Στη λίστα των 88 κορυφαίων εστιατορίων της χώρας, για άλλη μια χρονιά, είναι:
 
ΘΩΜΑΣ / ΣΚΛΗΘΡΟ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
 Σεφ: Νίκος Πασπάλης, Ελένη Πασπάλη, Βαγγέλης Πασπάλης
   Το εστιατόριο της οικογένειας Πασπάλη μετρά πάνω από μισό αιώνα γευστικής ιστορίας και παρουσιάζει μια φρέσκια ματιά της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας με πιάτα σύγχρονα, νόστιμα και κατανοητά, επιλεγμένες κοπές ελληνικού μόσχου, συν ένα σπέσιαλ κελάρι με αμέτρητες ετικέτες κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Αμύνταιου. Must taste το κρασάτο αγριογούρουνο, η κοκκινιστή προβατίνα με πουρέ μελιτζάνας και η γίδα στη γάστρα.
 
ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΣ / ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
 Σεφ: Ιλιάνα Κοντοσώρου, Ηλίας Γκιόζης
   Ζεστό και φιλόξενο, με μεγάλη σάλα γύρω απ’ το τζάκι, αλλά και τραπεζάκια έξω στην όμορφη περιμετρική αυλή. Την παρακαταθήκη του Νίκου Κοντοσώρου συνεχίζει η κόρη του, Ιλιάνα Κοντοσώρου, που εμπλουτίζει την κάρτα με τις δικές της ιδέες και εμπειρίες. Τα κεφτεδάκια σουτ μακάλο και ο χοιρινός λαιμός με κυδώνια και δαμάσκηνα διατηρούν σταθερή θέση στα γευστικά φαβορί.
 
ΝΑΟΥΜΙΔΗΣ / ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
 Σεφ: Άγγελος Ναουμίδης
   Η αισθητική στη μεγάλη βεράντα και στην άνετη σάλα, αμφότερες με μαγική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα, ξεδιπλώνεται σαν balkanique εκδοχή ιταλικού palazzo, η κουζίνα όμως κινείται με σαφήνεια στο φάσμα της τοπικής παράδοσης, υπό το πιο ξεκάθαρο από ποτέ βλέμμα του Άγγελου Ναουμίδη, μεγάλου αδελφού μιας οικογένειας με υπολογίσιμο αποτύπωμα στη διατήρηση και την εξέλιξη της γαστρονομικής δυναμικής της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.