Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμυνταίου για την Συμφωνία των Τηλεθερμάνσεων…

 
  Η Λαϊκή Συσπείρωση, όπως και στο παρελθόν με την πρόσφατη αναδρομική αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης, όπως κάναμε και με την προηγούμενη δημοτική αρχή με την αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης, καταψηφίσαμε και καταγγέλουμε την κατάπτυστη συμφωνία, που με θράσος εισηγηθήκαν συσσωμοί δημοτική αρχή, περιφερειάρχης, βουλευτές και ψήφισαν ομόφωνα χέρι-χέρι με την αντιπολίτευση, και παρουσιάστηκε κι ως σωτηρία, τολμώντας να φορτώσει το φταίξιμο για αυτή την κατάσταση στον κόσμο που “δεν πλήρωνε” ή “δεν έκαιγε” αρκετά τα προηγούμενα χρόνια.
  Και λέμε θράσσος γιατί η δήθεν λύση πακέτο για τις τηλεθερμάνσεις που κατέληξε η  κυβέρνηση, η Δεη ΑΕ, οι δημοτικές αρχές των τριών δήμων και η περιφέρεια, στην πραγματικότητα είναι σχέδιο θωράκισης της κερδοφορίας της ΔΕΗ ΑΕ, σε βάρος των κατοίκων του Αμυνταίου και συνολικά του λαού της περιοχής.
 Για να δούμε τι προβλέπει αυτή η περιβόητη σωτηρία.
 ● Την περίοδο από σήμερα μέχρι να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες με βαση τις σημερινές τιμές των ρύπων, στους δήμους Κοζάνης και Εορδαίας,  έρχονται αυξήσεις τουλάχιστον 35-45% στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ εμείς μπορούμε να “πανηγυρίσουμε¨ότι προλάβαμε και πήραμε τις ανάλογες αυξήσεις τον προηγούμενο χρόνο!
   Αλλά και εδώ έρχονται και άλλες αυξήσεις! Όταν κλείσουν οι ΑΗΣ και τα ορυχεία ολοκληρωθεί ο ΣΗΘΥΑ και λειτουργήσει η Διαδημοτική Επιχείρηση (Κοζανη- Πτολεμαίδα -Αμύνταιο) η τιμή, δεν θα είναι σταθερή αλλά θα καθορίζεται από ένα τύπο που και αυτοί δεν ξέρουν πως βγαίνει.
   Το σίγουρο είναι ότι θα εξαρτάται από την τιμή του Φυσικού Αερίου, το χρηματιστήριο ρύπων και το χρηματιστήριο της ενέργειας, του όποιου της επιπτώσεις, δεν χρειάζεται να κάνουμε υποθέσεις, τις βιώνουμε στην τσέπη μας κάθε μήνα! Η τιμή του Φυσικού αερίου βέβαια αναμένεται λόγω πολέμου και αυτή να εκτιναχθεί αλλά και τα δικαιώματα ρύπων όπως αποτυπώνεται στην οικεία σύμβαση.
 ● Η επιδότηση της ΔΕΗ για τα δήθεν χρέη των τηλεθερμάνσεων είναι σκανδαλώδης. Τα χρέη της ΔΕΤΕΠΑ αφορούν σε συντριπτικό ποσοστό κόστος εκπομπών ρύπων. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της πράσινης μετάβασης και της λογικής «πληρώνω όσο ρυπαίνω της Ε.Ε». Μας χρεώνουν ρύπους και μετα από αυτα που μαζεύουν πληρώνουν το χρέος που η πολιτική τους δημιούργησε. Ενώ είναι σκανδαλώδες να πανηγυρίζουμε ότι μέρος του θα πληρωθούν από το ΥΠΕΝ και όχι απ τους δήμους, δηλαδή πάλι απ την τσέπη μας!
 ● Απαιτεί από τις τηλεθερμάνσεις τα επόμενα χρόνια να έχουν θετικούς ισολογισμούς για να συνεχίσει την παροχή θερμικής ενέργειας. Τι λένε δηλαδή αν θέλεις να σου παρέχω θερμική ενέργειας πρέπει ο ισολογισμός σου να μην εχει ουτε ευρώ ζημία. Την ώρα που λέτε στους πολίτες ότι δεν «καίνε αρκετά γιατί δεν κάνει χειμώνα»
 Τι άλλο σημαίνει; Θα γίνει ο δημος και η ΔΕΤΕΠΑ πιο επιθετικός στις εισπράξεις.
 Αν αυτή είναι η λύση σωτηρία για το λαό να τη χαίρεστε.…
   Για να αποδεχτεί ο λαός αυτήν την κατάσταση αρχιζετε να παρουσιάζετε την συμφωνία σαν σωτήρια αλλά και ρίχνεται και το μπαλάκι στον λαό που θα πληρώσει τον λογαριασμό !
   Ή με τις τελευταίες συν-διοικήσεις πλέον φτάσαμε στο να δίνουν τα εύσημα η μια δημοτική αρχή στην προηγούμενη και όλοι μαζί σε περιφέρεια και κυβερνήσεις, για το “μεγαλό-πνοο σχέδιο της τηλεθέρμανσης” που, μη όντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με κεντρικό άξονα το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης για όλους, όχι μόνο λύση για το βάρος του λαού στην θέρμανση δεν έφερε, αλλά με το να μην καλύπτει το σύνολο των δημοτών, των δημοτικών κοινοτήτων, έφερε και διχασμό στους κατοίκους που βλέπουν ο ένας τον άλλον σαν ευνοημένους και μη.
   Τι θέλουν να κρύψουν όλοι αυτοί λοιπόν?
   Ότι όλοι τους στήριξαν της πολιτική της πράσινης μετάβασης και απολιγνιτοποιησης που έκλεισε και κλείνει τους ΑΗΣ.
   Όλοι τους συμφώνησαν οι δημοτικές επιχειρήσεις να λειτουργούν σαν Α.Ε. εμπορευματοποιώντας το αγαθό της θέρμανσης.
   Όλοι μαζί έχετε την ευθύνη. Και είναι απαράδεκτο να καλλιεργείται και τον κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ των κατοίκων του Αμυνταίου και των χωριών λες και δεν πληρώνουν τα σπασμένα αυτής της πολιτικής, της εμπορευματοποιημένης ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης!!
   Η πείρα όλων λέει ότι δε μένει κανένας εκτός της επίθεσης για αυτό αυτή η προσπάθεια κοινωνικού αυτοματισμού να πέσει στο κενό!
   Η σημερινή συμφωνία για τις τηλεθερμλανσεις το δείχνει καθαρά. Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τους εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση όσο αυτοί είναι ταγμένοι με την πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
   Εμείς το λέμε καθαρά. Ο λαός της περιοχής δεν χρωστάει σε κανέναν.  Μας χρωστάνε γιατί επι 10ετίες η ΔΕΗ Α.Ε και κράτος ξεκοίλιασε το υπέδαφος της περιοχής. Η ΔΕΗ και το κράτος Δούλευε χρόνια ως δουλεμπορικό απέναντι στους χιλιάδες εργολααβικους και οχταμηνίτες.
   Ξεκληρίζει τα βουνά μας και τα δάση! Σήμερα που μιλάμε!
   Έβγαλε κέρδη από τους εκατοντάδες νεκρούς εργαζόμενους λόγω ελλιπών μέτρων υγείας.
   Μόνο το προηγούμενο εξάμηνο, το Α του 2024 η ΔΕΗ ΑΕ είχε κέρδη 459 εκ ευρώ, εξαγοράζει εταιρείες για να γίνει ηγέτης ενεργειακός όμιλος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
 Αλήθεια, αυτό καλείτε το λαό να πληρώσει;
   Δε φτάνουν όσα της δόθηκαν τόσα χρόνια; Δεν της χαρίσατε και εσείς και η προηγούμενη δημοτική αρχή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την υποχρέωση για την αποκατάσταση εδαφών, από την μετεγκατάσταση οικισμών που ακόμα δεν έχει λήξει, όπως των Αναργύρων και των Βαλτονέρων.
   Ενώ δε, της ετοιμάσατε και άλλα φιλέτα και κερδοφόρα σχέδιαα όπως η καύση απορριμμάτων μετατρέποντας ξανά την περιοχή μας σε χαβουζα.
   Ο λαός δεν αντέχει ούτε ένα ευρώ αύξηση, μέσα σε συνθήκες που η ακρίβεια ροκανίζει το καθηλωμένο εδώ και χρόνια λαϊκό εισόδημα, την περίοδο που πληρώνουμε τα σπασμένα της εμπορευματοποίησης της υγείας και της παιδείας και εσείς το παρουσιάζετε και σαν κάτι απλό ή κάτι που μπορεί να αντέξει η τσέπη των οικογενειών μας.
   Η πολιτική της πράσινης μετάβασης - απολιγνιτοποιησης έχει οδηγήσει στην ερημοποίηση της περιοχής. Εδώ στην Δυτική Μακεδονια την πληρώνουμε με ακριβό ρεύμα και ενεργειακή φτώχεια, με σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων και ανεργία, ενώ οι δουλειές που άνοιξαν στις ΑΠΕ είναι χωρίς ΣΣΕ και με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Την πληρώνουμε με καταστροφή του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη και άναρχη τοποθέτηση ΑΠΕ.
   Δε θα την πληρώσουμε και με πανάκριβη θέρμανση....
   Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν για το λαό της περιοχής φαίνεται ακόμα πιο καθαρά, το δίλημμα ή τα κέρδη τους ή ζωές μας... Δεν μπορούν να συμβαδίζουν τα κέρδη των λίγων με τις ζωές των πολλών. Και αυτή η πολιτική μοναδικό ζημιωμένο έχει το λαό....
   Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής να μπουν στο προσκήνιο.
   Να απαιτήσουν από κυβέρνηση, ΔΕΗ ΑΕ, Περιφέρεια και δήμους να βρουν λύση με μηδενική αύξηση.
 ● Ούτε ευρώ αύξηση στην τιμή της τηλεθέρμανσης,
 ● Απρόσκοπτη παροχή τηλεθέρμανσης σε όλους τους κατοίκους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 ● Να διαγραφούν τα χρέη των τηλεθερμάνσεων προς την ΔΕΗ Α.Ε.και να μην τα φορτώσουν στον λαό με άλλο τρόπο.
 ● Επέκταση του δικτύου και σε χωριά του Δήμου Αμυνταίου , Επιπλέον ξυλεία και επίδομα λόγω καιρικών συνθηκών στους κατοίκους των χωριών.
 ● Να μην πειραχτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΤΕΠΑ,
  Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε.
   Πρέπει επιτέλους να ανοίξει πλατιά η συζήτηση στο λαό, να μπει στον προσανατολισμό του αγώνα οι μεγάλες δυνατότητες που έχει η επιστήμη και η τεχνολογία να εξασφαλίσει φθηνή και απρόσκοπτη ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση το 2024, με έναν ενεργειακό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.