Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Αλλάζει ρότα με τις εκλογές το ΕΒΕ Φλώρινας, τελειώνει η στασιμότητα και η μιζέρια που το οδήγησαν μέχρι σήμερα…

   Μετά από συνεχείς παρατάσεις, έφτασε το τέλος της παρούσας καταστροφικής διοίκησης του ΕΒΕ Φλώρινας.  Επιτέλους, παίρνουν τέλος τα παχιά λόγια με μηδενικό σχεδόν έργο. Είχαν όμως ιδιαίτερες επιδόσεις στις δημόσιες σχέσεις, κατασπαταλώντας τα έσοδα του  επιμελητηρίου, τα χρήματα των μελών του.
   Το επιμελητήριο, οι επαγγελματίες,  χρειάζονται μια διοίκηση με φρέσκα μυαλά και ιδέες και όχι λόγια που τα παίρνει ο αέρας ή του βολέματος.
   Η απερχόμενη διοίκηση 13 χρόνια στο τιμόνι του ΕΒΕ μας απέδειξε ότι δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε στασιμότητα και πισωγύρισμα την ανάπτυξη του. Η διοίκηση ζει σε μια εικονική πραγματικότητα την οποία δημιούργησαν και αυταπατώνται.
   Πριν λίγες μέρες από το Αμύνταιο ο κ. Σαπαλίδης ανακοίνωσε την κάθοδο του στις εκλογές του ΕΒΕ που θα γίνουν τον μήνα Δεκέμβρη 2024. Μάλιστα την συνόδεψε και με έναν απολογισμό ανατρέχοντας στις δύο του θητείες και επανέλαβε  όσα μας λέει όλα αυτά τα χρόνια, τα ίδια και τα ίδια χωρίς να προσθέσει κάτι καινούργιο. Τόσο που μάθαμε απέξω τι θα πει.
   Οι επαγγελματοβιοτέχνες με τα μνημόνια και τον κορωνοϊό αλλά και την εγκατάλειψη έχουν αποδεκατιστεί.  Δείτε τις επιχειρήσεις στη  ΒΙΠΕ που από τις 20 το έτος  2011 όταν ανέλαβε η παρούσα διοίκηση του ΕΒΕ  σήμερα είναι μόλις 6.
   Οι   επιχειρήσεις μας στην ΠΕ Φλώρινας στο διάστημα αυτό μειώθηκαν κατά 40% περίπου, σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσε  ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΒΕ.  Δέχτηκαν  μοιρολατρικά όσα αποφάσισαν οι κυβερνήσεις  για όλη την Ελλάδα. 
   Ποια ήταν η προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια όταν οι συνάδελφοι τους υποφέρανε από την αναδουλειά και την έλλειψη πρόνοιας και στήριξης τους;
   Πηγαίνανε στα σχολεία για να ενημερώσουν τα παιδιά για την επιχειρηματικότητα.  Κι αυτό χρειάζεται  αλλά το όποιο όφελος, αν υπάρξει, θα είναι για τις επόμενες δεκαετίες και όχι αυτήν που διανύουμε. Σήμερα προέχει να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις.
   Οι όποιες αναφορές στις  ανύπαρκτες   εμπορικές μας σχέσεις με τις Βαλκανικές χώρες και την Κύπρο έμειναν στα λόγια. Οι επιμελητηριακές συναντήσεις βρίσκονται ακόμα στην ανάγνωση της οικονομικής γεωγραφίας, φάση την οποία δεν μπορέσαμε  ακόμα να ξεπεράσουμε. Μπορούμε να μιλάμε για φιλικές σχέσεις, οι οποίες όμως για να μετατραπούν σε εμπορικές, πρέπει να κυλίσει πολύ νερό ακόμα.
   Το ερώτημα είναι πέτυχε κάτι αυτά τα 13 χρόνια το ΕΒΕ; Ναι, πέτυχε την μετανάστευση συμπολιτών μας στην Κύπρο!!!
   Δεν μπορώ να πω εδώ δικαιούται να υπερηφανεύεται η διοίκηση ότι η μετανάστευση δυνάμεων εργασίας  είναι έργο δικό της  και ίσως μοναδικό φαινόμενο πανελλαδικά που πρόεδρος ΕΒΕ  στέλνει στην ξενιτειά συμπολίτες του και μάλιστα το θεωρεί μέγιστη επιτυχία. Αλλά τέτοιες επιτυχίες να μας λείπουν…
   Δεν λέω υπήρξε και ένα έργο, η υπογραφή πρόσφατα σύμβασης για την έναρξη των εργασιών του Open Mall Αμυνταίου, το οποίο έρχεται με καθυστέρηση δύο χρόνων και για το οποίο διαφώνησε η τοπική κοινωνία με το ΕΒΕ, γιατί δεν προέκυψε   από διάλογο με τους επαγγελματίες και τα όργανα του.
   Η συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις είναι καλή και ωφέλιμη όταν προηγουμένως πρέπει να  έχεις φροντίσει η επιχειρηματικότητα να μπορεί να αξιοποιήσει μια τέτοια δράση. Διαφορετικά φαντάζει σαν βόλτα αναψυχής.
   Βέβαια τηρούν άκρα του τάφου σιωπή για τα σοβαρά  προβλήματα του κτιρίου του ΕΒΕ με την αμιαντοσκεπή, που έπρεπε να είχε απομακρυνθεί εδώ και χρόνια, γιατί είναι καρκινογόνα και μάλιστα στο κέντρο της πόλης μας, προς δόξαν της αδιαφορίας τους.
   Ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕ Άρης Αριστείδου το 2011  παρέδωσε  το ΕΒΕ στον κ. Σαπαλίδη με 10 άτομα προσωπικό και σήμερα κατάντησε να έχει μόλις δύο!!! 
   Το 2011 λειτουργούσε αδιαλείπτως το γραφείο του ΕΒΕ στο Αμύνταιο. Σήμερα τι απέμεινε από αυτό; Τίποτα!
  Το αποθεματικό του ΕΒΕ το 2011 ξεπερνούσε τις εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000). Σήμερα με κύριο έσοδο το ΓΕΜΗ δεν φτάνει ούτε τα μισά!
   Στις 23 και 24 Αυγούστου 2024, γιορτάσαμε μια πολυδάπανη φιέστα για τα 90 χρόνια από την δημιουργία του ΕΒΕ και όχι τα 100, όπως γίνεται συνήθως παντού, για έναν και μόνο λόγο επειδή φέτος θα έχουμε εκλογές. Το τραγικό όμως και στην περίπτωση αυτή είναι ότι βραβεύτηκαν οι επισκέπτες του διημέρου εξ Αθηνών αλλά κανένας τοπικός επιχειρηματίας.   
   Κι εδώ οφείλει ο κ. Σαπαλίδης να απολογηθεί δημόσια πόσο κόστισε η καλοκαιρινή φιέστα αλλά και που βρέθηκαν τόσα χρήματα.
   Όμως, ο κ. πρόεδρος  και η διοικούσα του επιτροπή οφείλουν να απαντήσουν  πρωτίστως στα μέλη τους και στη συνέχεια στην τοπική κοινωνία. Γιατί  ενώ οι δαπάνες για το 2023 προϋπολογίστηκαν στις 17.500 ευρώ και αφορούν δημόσιες σχέσεις, μετακινήσεις προέδρου και των μελών της διοίκησης, το 2024 εκτοξεύτηκαν στις 45.800 ευρώ για τους ίδιους κωδικούς δαπανών (ΚΑΕ). Έχουμε μια αύξηση ανάμεσα στα δύο χρόνια 28.300 ευρώ και ποσοστό αύξησης 162%.
   Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι αυξήσεις των εξόδων παράστασης του προέδρου αλλά και της δημιουργίας διαφόρων αμειβόμενων επιτροπών.  Τα έξοδα παράστασης του προέδρου μεταξύ των ετών 2023 και 2024 αυξήθηκαν κατά 5.300 ευρώ και ποσοστό αύξησης 212%!
   Ο πρόεδρος και η διοικούσα επιτροπή του ΕΒΕ Φλώρινας οφείλουν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις και στο δημοσίευμα της περιφερειακής συμβούλου της ΠΔΜ Γεωργίας Ζεμπιλιάδου στην ΕΦΣΥΝ  (tps://www.efsyn.gr/.../438611_stimenoi-diagonismoi-stin), η οποία κατηγορεί και το ΕΒΕ Φλώρινας για στημένους διαγωνισμούς.
 Στημένοι διαγωνισμοί στην Κατάρτιση παιχνίδια στην πλάτη των ανέργων
   Από όλες τις Περιφέρειες σε Μετάβαση, η Δυτική Μακεδονία είναι αυτή με την μεγαλύτερη ανεργία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.
   Η ένταξη των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων, στη διαδικασία της κατάρτισης και της επανακατάρτισης, στους τομείς της νέας επιχειρηματικότητας, της σύγχρονης αγροτικής οικονομίας και των νέων τεχνολογιών, στους οποίους θα στηριχθεί το νέο Μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας, εκτός από την προσωρινή οικονομική ανακούφιση των ανέργων, αποτελεί βασικό άξονα του Προγράμματος Μετάβασης.
   Δυστυχώς μέχρι σήμερα, το νέο μοντέλο ανάπτυξης και οι Επενδύσεις που θα το δημιουργούσαν, είναι άφαντο.
   Αντί για Επενδύσεις και ενός προσαρμοσμένου σε αυτές προγράμματος κατάρτισης, βλέπουμε να εξελίσσονται προγράμματα καρικατούρες, που αποφασίζονται αθηνοκεντρικά, χωρίς καμία συνοχή και με κύριο στόχο, να κατευθύνονται κονδύλια σε συγκεκριμένες εταιρείες μέσα από στημένους διαγωνισμούς.
   Στημένος είναι ένας διαγωνισμός, όταν θέτει έναν φωτογραφικό όρο ως προϋπόθεση συμμετοχής, ο οποίος πληρείται από έναν μόνο ενδιαφερόμενο και αφορά στο παρελθόν (πχ να έχεις αναπτύξει ένα συγκεκριμένο έργο σε προηγούμενο χρόνο και άσχετο με τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη).
   Εν προκειμένω, στις προκηρύξεις κατάρτισης, στα πλαίσια του Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, των Εμποροβιοτεχνικών Επιμελητηρίων (ΕΒΕ) Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Λέσβου, τίθεται ως προϋπόθεση συμμετοχής (η αναφορά είναι πανομοιότυπη σε όλες τις προκηρύξεις, ακόμα και στην αρίθμηση τις παραγράφου (!), ο υποψήφιος ανάδοχος να έχει αναπτύξει στο παρελθόν, ένα (1) έργο Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης που περιλαμβάνει δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού με χρήση νοηματικής γλώσσας (βλ σημ 1).
   Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα: Ποιος και γιατί στήνει διαγωνισμούς κατάρτισης στο Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης; Ποιοι επιβάλλουν τέτοιους φωτογραφικούς όρους; Στο πλαίσιο ποιας «συναλλαγής» αυτοί οι στημένοι διαγωνισμοί γίνονται αποδεκτοί από τους τοπικούς θεσμικούς φορείς;
 Και το πιο βασικό ερώτημα:  Γιατί αυτή η κατασπατάλιση πόρων από το ποιο σημαντικό εργαλείο αυτής της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της φοβερής κρίσης, που δημιούργησε στον τόπο αυτή η βίαιη Μετάβαση, σε ανούσια και πανομοιότυπα (πχ Κοζάνης και Καστοριάς) προγράμματα κατάρτισης, όπου το 50% του ποσού πάει στις Εταιρείες με γκρίζες διαδικασίες και τα «ψίχουλα» χωρίς καμία προστιθέμενη αξία στους ανέργους;
   Αναθέτουσα Αρχή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Διακήρυξη Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού μέσω του ΕΣΗΔΗΣ για την ανάθεση των υπηρεσιών του έργου «Ενέργειες Συμβουλευτικής - Κατάρτισης και Πιστοποίησης ανέργων» στο πλαίσιο της Πράξης, με τίτλο: «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προώθησης στην απασχόληση ανέργων Φλώρινας» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 6001122 Προϋπολογισμός Ένταξης του έργου 3.668.750,00€. Αφορά στην επιμόρφωση 500 ανέργων και επιμερίζεται 2.035.000,00€ αφορά την Εταιρία Κατάρτισης και 1.633.750€ τους ανέργους. Σημείο Διακήρυξης «2.2.6 Τεχνική και επαγγελματική ικανότητα» «…1. Εμπειρία …. σε ένα (1) έργο παροχής υπηρεσιών Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης …….σε ΑμεΑ με χρήση νοηματικής γλώσσας
 3. Η συγκεκριμένη Εταιρεία, φαίνεται να είναι μια από τις λίγες και πολύ συγκεκριμένες, στις οποίες φαίνεται να κατευθύνονται ανάλογα προγράμματα
 Ζεμπιλιάδου Γεωργία
 Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας
 Επικεφαλής Παράταξης ΕΛΠΙΔΑ»
   Αλλά δεν μας έφταναν αυτά η διοίκηση του ΕΒΕ προχώρησε και στην δημιουργία δύο αμειβόμενων επιτροπών!!! Και για να μην έχουν εσωτερική γκρίνια  προήγαγαν σε προϊσταμένους δύο υπαλλήλους αλλά φευ χωρίς υφιστάμενο. Υπάρχουν πολλά επιμελητήρια που χωρίς υφισταμένους έκαναν προϊσταμένους; Πρωτοτύπησε και εδώ η διοίκηση του ΕΒΕ Φλώρινας. Ίσως  αυτά εννοούσε ο κ. πρόεδρος όταν μας παπαγάλιζε για «καλές πρακτικές» του ΕΒΕ.
   Και βέβαια το ψηφιακό μας ΕΒΕ έκανε σχεδόν δύο χρόνια να ανεβάσει το πρακτικό της απόφασης στη διαύγεια!!!
   Στις 8 Οκτωβρίου 2024 αναρτήθηκε απόφαση Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου Φλώρινας  με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2023, σχεδόν 2 χρόνια μετά. Οι επιτροπές ονομάζονται «Επιτροπή στήριξης της επιχειρηματικότητας» και «Επιτροπή Παρακολούθησης Υλοποίησης Εγκεκριμένων Έργων».
   Η απόφαση αυτή δεν είναι χωρίς οικονομικές επιπτώσεις. Οι επιτροπές είναι πενταμελείς και αμειβόμενες. Προφανώς τα μέλη της διοίκησης  αποφασίζουν να δώσουν στους εαυτούς τους 500 ευρώ τον μήνα στον πρόεδρο  και 200 ευρώ τον μήνα σε κάθε μέλος.
   Και όλα αυτά λίγους μήνες πριν την έκπτωση από τα αξιώματα τους και την υποχρέωση απολογισμού σε ελεγκτικές αρχές και δημόσια όργανα ελέγχου των δαπανών.
   Να καταθέσουμε και μια απορία πολλών επαγγελματιών, που βρίσκεται εγκατεστημένο το κατάστημα υδραυλικών και θερμοϋδραυλικών εργασιών του κ. προέδρου του ΕΒΕ;
   Οι εκλογές και τα αναμενόμενα εκλογικά αποτελέσματα συντριβής τους,   οδηγούν σε τελευταίες παροχές-δώρα στους εαυτούς τους. Άραγε είναι νόμιμες οι διαδικασίες; Οι  ετεροχρονισμένες αποφάσεις και οι  δαπάνες είναι σύννομες ;
   Οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες που χρηματοδοτούν με την συνδρομή τους το Επιμελητήριο Φλώρινας, πως νιώθουν με αυτή την κατασπατάληση των χρημάτων τους;
   Αλλά ως εδώ. Η αγορά και οι επαγγελματίες έχουν γυρίσει την πλάτη στον πρόεδρο του ΕΒΕ. Όπου και αν ήταν υποψήφιος αυτά τα χρόνια είτε στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές για την ΠΔΜ απέτυχε.
   «Οι καλές πρακτικές» τελειώσανε. Η απερχόμενη διοίκηση του ΕΒΕ υπό τον κ. Σαπαλίδη το μόνο που πέτυχε στα 13 της χρόνια είναι η κοινωνική απαξίωση των συναδέλφων τους.  Και γι αυτό θα συντριβεί πάλι στις εκλογές του Δεκέμβρη.
 Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.