Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Διαβούλευση επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) και Σχεδίων Διαχείρισης (ΣΔ) για τους τόπους του Δικτύου Natura 2000, στο Αμύνταιο…

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 η διαβούλευση επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) και Σχεδίων Διαχείρισης (ΣΔ) για τους τόπους του Δικτύου Natura 2000 στις περιοχές: Βούρινου, Λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, Λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδα, Υγρότοπος Άγρα, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμυνταίου.
    Η παρουσίαση είχε τη μορφή ημερίδας και ήταν υβριδική. Συμμετείχαν δηλαδή, οι παραβρισκόμενοι στον χώρο, το κοινό αλλά και φορείς εξ αποστάσεως μέσω της εφαρμογής youtube.
   Η διαβούλευση μεταξύ άλλων αφορούσε:
 - Την περιγραφή του αβιοτικού περιβάλλοντος του προστατευτέου αντικειμένου
 - Την περιγραφή του βιοτικού περιβάλλοντος του προστατευτέου αντικειμένου
 - Την περιγραφή των κοινωνικών και οικονομικών στοιχείων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των πιέσεων και απειλών στο προστατευτέο αντικείμενο
 - Την αξιολόγηση του φυσικού περιβάλλοντος και τον καθορισμό προτεραιοτήτων διαχείρισης
 - Τις αλληλεπιδράσεις με την ευρύτερη περιοχή μελέτης
 - Την εκτίμηση και αξιολόγηση των δυνητικών συγκρούσεων μεταξύ της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και των οικονομικών δραστηριοτήτων
 - Τις φυσικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής μελέτης
 - Τον καθορισμό των προστατευόμενων περιοχών και του πλαισίου για την προστασία του προστατευτέου αντικειμένου (χαρακτηρισμός προστατευόμενων περιοχών, καθορισμός ζωνών προστασίας ανά περιοχή και καθορισμός όρων προστασίας ανά ζώνη)
 - Την περιγραφή του πλαισίου διοίκησης των περιοχών
 - Την καταγραφή του γενικού πλαισίου διαχείρισης
 - Τη διατύπωση γενικών και ειδικών στόχων διαχείρισης ανά προστατευόμενη περιοχή
 - Την πρόταση μέτρων διαχείρισης ανά προστατευόμενη περιοχή και σύνθεση του προγράμματος μέτρων
 - Την πρόταση μέτρων οργάνωσης και λειτουργίας.




 
  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ακόμα:
 - Χάρτες με τις προτεινόμενες ζώνες προστασίας της Περιοχής Προστασίας Βιοποικιλότητας «Λίμνες Οροπεδίου Αμυνταίου (Ζάζαρη - Χειμαδίτιδα – Πετρών – Βεγορίτιδα) και Υγρότοπος Άγρα», όπου αποτυπώνονται οι προτεινόμενες ζώνες προστασίας και τα πολύγωνα ανά κατηγορία ζώνης.
 - Φύλλα των ζωνών προστασίας της Περιοχής Βιοποικιλότητας «Λίμνες Οροπεδίου Αμυνταίου (Ζάζαρη- Χειμαδίτιδα – Πετρών – Βεγορίτιδα) και Υγρότοπος Άγρα», όπου παρουσιάζονται συγκεντρωτικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας
 - Φύλλα των μέτρων διαχείρισης της Περιοχής Προστασίας Βιοποικιλότητας «Λίμνες Οροπεδίου Αμυνταίου (Ζάζαρη - Χειμαδίτιδα – Πετρών – Βεγορίτιδα) και Υγρότοπος Άγρα», όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης.
 - Πίνακες χρήσεων ανά κατηγορία και ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας της Περιοχής Προστασίας Βιοποικιλότητας «Λίμνες Οροπεδίου Αμυνταίου (Ζάζαρη - Χειμαδίτιδα – Πετρών – Βεγορίτιδα) και Υγρότοπος Άγρα» – Υποπεριοχή Ζάζαρη – Χειμαδίτιδα.
 - Πίνακες χρήσεων ανά κατηγορία και ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας της Περιοχής Προστασίας Βιοποικιλότητας «Λίμνες Οροπεδίου Αμυνταίου (Ζάζαρη- Χειμαδίτιδα – Πετρών – Βεγορίτιδα) και Υγρότοπος Άγρα» – Υποπεριοχή Πετρών – Βεγορίτιδα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.