Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Φιλώτας: 100 χρόνια στη Νέα Πατρίδα… (ΒΙΝΤΕΟ)

Επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την εγκατάσταση των κατοίκων στο Φιλώτα του Δήμου Αμυνταίου
  Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την μετεγκατάσταση των κατοίκων από τις αλησμόνητες πατρίδες στην Δ.Κ. Φιλώτα του Δήμου Αμυνταίου, πραγματοποιήθηκαν διήμερες επετειακές εκδηλώσεις, που συνδιοργάνωσαν ο ΦΙΛΩΤΑΣ ΠΑΣ, ο Σύλλογος Θρακιωτών Φιλώτα, ο Σύλλογος Γυναικών και ο Δήμος Αμυνταίου.


 
  Το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των προγόνων των σημερινών κατοίκων του χωριού που ξεριζώθηκαν από την γη τους και εγκαταστάθηκαν στη νέα τους Πατρίδα, ενώ ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια Αναθηματικής Πλάκας, στο πάρκο της Αγ. Παρασκευής, από τον Δήμαρχο Αμυνταίου, Γιάννη Λιάση, τον Ιωάννη Κιοσέ, Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τον π. Νομάρχη Φλώρινας, Γιάννη Στρατάκη και εκπροσώπων των διοργανωτών Συλλόγων. 




 
  Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο 27 Ιουλίου στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του π. Δημαρχείου Φιλώτα, με την ενδιαφέρουσα ημερίδα «Ανταλλαγή πληθυσμών – Συνθήκη της Λωζάννης – Η μετεγκατάσταση των προσφύγων στον Φιλώτα».
   Ομιλητές στην ημερίδα και τα θέματα που εισηγήθηκαν ήταν οι:
 - Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Ιστορικός ΜΑ Βαλκανικής ιστορίας & Τουρκολογίας «Η εγκατάσταση των προσφύγων στο Φιλώτα Φλώρινας και οι τόποι προέλευσης τους».
 - Θεόδωρος Π. Μποράκης, (Συγγραφέας – ερευνητής τοπικής λαογραφίας & ιστορίας), «Χρονικό ξεριζωμού 1924 – Το Μπογάζκιοϊ της Ανατ. Θράκης και η εγκατάσταση στη Μακεδονία».
 - Βασίλης Αλεξανδρίδης, (Μέλος ΔΣ Π.Θ.Ε.), «Από τα Σούρμενα και τον Όφη του Πόντου στον Φιλώτα».
 - Ihsan Tevfik Kirca (Συγγραφέας – ερευνητής), «Οι απογραφές στην Πτολ/δα και η ανταλλαγή».
 - Levent Kursat Kirca (Συγγραφέας – ερευνητής αρχείων Οθωμανικού κράτους), «Kaylar, Calcilar και ανταλλαγή»
 - Γιώργος Κοτζαερίδης (Συγγραφέας)
    Την ημερίδα που συντόνιζε ο π. Νομάρχης Φλώρινας Γιάννης Στρατάκης, χαιρέτησαν: ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Γιάννης Λιάσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας Νίκος Σαμαράς, η Πρόεδρος του Φιλώτα ΠΑΣ, Τάνια Τσουτσουλάκη και εκ μέρος του σεβ. Μητροπολίτη Φλώρινας κ.κ. Ειρηναίου, ο Ηλίας Μογλενίδης, υπ. διδ. Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.
   Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με Συναυλία παραδοσιακών ήχων στην πλατεία Αγ. Παρασκευής από το Μουσικό σχήμα «ΦλωριΝότες» με σολίστ τον Βασίλη Δόντσιο, Ιεροψάλτη - Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, ενώ στον χώρο λειτουργούσε έκθεση παλαιών ιστορικών φωτογραφιών.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.