Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Μόνο ο Μπουτάρης στη Βόρεια Ελλάδα...

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης
  Με αφορμή τις εικόνες ντροπής με πεταμένα οστά μέσα σε νάιλον σακούλες, στο νεκροταφείο Σερρών και την μαρτυρία της αρμόδιας Αντιδημάρχου Μάγδας Μπάρμπα για έλλειψη χώρου, επανέρχεται το σοβαρό αυτό  θέμα.
   Η έλλειψη χώρου ταφής νεκρών σε όλα σχεδόν τα νεκροταφεία, κυρίως των μεγάλων πόλεων.
   Εκτός από το ηθικό μέρος του σοβαρού αυτού θέματος, υπάρχει και η πλευρά της δημόσιας υγείας!
   Στα σύγχρονα νεκροταφεία υπάρχουν και χώροι χωνευτηρίων καθώς και Οστεοφυλάκια. Λόγω της έλλειψης χώρου στα δημόσια νεκροταφεία, εφαρμόζεται η πρακτική της εκταφής του νεκρού μετά από τρία έως πέντε χρόνια, αναλόγως αναγκών χώρου.
 
  Για την εκταφή, αφού ενημερωθεί έγκαιρα η οικογένεια, πραγματοποιεί όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία, ακολουθεί η εκταφή από το προσωπικό του κοιμητηρίου παρουσία των συγγενών και κατόπιν η επανατοποθέτηση των οστών, ανάλογα με την επιθυμία της οικογένειας. Υπάρχουν τέσσερις επιλογές και σύμφωνα με την δήλωση των οικείων, γίνεται η επανατοποθέτηση των οστών:
 - Στο οστεοφυλάκιο του νεκροταφείου, σε ειδικό κουτί που φυλάσσεται σε διαμορφωμένο χώρο, με καταβολή ετήσιου τέλους.
 - Στο χωνευτήρι του νεκροταφείου μαζικά εντός φρεατίου, με επιλογή της οικογένειας να μη φυλαχτούν τα οστά, για να μην επιβαρύνονται οικονομικά επειδή αδυνατούν ή δεν επιθυμούν.
 - Στο αποτεφρωτήριο για καύση (κλίβανο), εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διάλυση του σώματος.
 - Σε νέο χώρο ταφής του κοιμητηρίου, αν τα λείψανα παραμένουν σε κατάσταση ελλιπούς διάλυσης.
 
  Καλώς ή κακώς, σωστά ή  λαθεμένα, λειτουργεί αποτεφρωτήριο  νεκρών στη Νότια Ελλάδα (Ριτσώνα Ευβοίας) δίχως καμιά διαμαρτυρία και ενέργεια να κλείσει.
   Μετά από πολλές προσπάθειες πολιτών η ελληνική κυβέρνηση έκανε δεκτή τροπολογία δέκα βουλευτών διακομματικής υποστήριξης (Άρθρο 35, ΦΕΚ 57, Τευχ. Α  15.3.2006 - νόμος 3448/2006), που παρέχει τη δυνατότητα της μεταθανάτιας αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα.
   Με το ΠΔ 31/2009 καθορίζονται οι προϋποθέσεις δημιουργίας - λειτουργίας αποτεφρωτηρίων και τον Ιούλιο 2009 με την Υπουργική απόφαση (Υ.Α. οικ. 141270/2009  (ΦΕΚ 1411/Β`/15.7.2009), κατοχυρώνεται θεσμικά η δυνατότητα καύσης των νεκρών.
   Από τις 30/9/2019 λειτουργεί στη Ριτσώνα το πρώτο ιδιωτικό αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα. Είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη μετά και από τις ορθόδοξες εκκλησίες των χωρών της Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας…
 
  Οι προσπάθειες του τ. Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για διάφορους λόγους, δεν καρποφόρησαν…
   Οι Βορειοελλαδίτες που επιθυμούν και δηλώνουν την μετά θάνατον αποτέφρωσή τους, από Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία και αλλού, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα διπλά από τους κατοίκους της Αττικής και πέριξ αυτής.
   Θέλω να πιστεύω πως παρά τις όποιες επιφυλάξεις της, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος δεν ευθύνεται. Και ενώ εκτός από ιδιώτη, με την σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού φορέα μπορεί να γίνει αποτεφρωτήριο και στην Βόρεια Ελλάδα, λίγα δυνατά συμφέροντα το εμποδίζουν…
   Οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές της Β. Ελλάδας έχουν τον λόγο
 Σημ.: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο τελικός αγώνας ποδοσφαίρου για το κύπελλο Ελλάδας να γίνεται κάθε χρόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο των Αθηνών). Άλλοι θα πηγαίνουν στο ΟΑΚΑ με ένα Ευρώ (Μετρό), κι άλλοι θα διανύουν Μ.Ο.  500 χιλ. & διανυκτέρευση.  Δίκαιο  ή  άδικο;;;
 ΦΩΤΟ: Απίστευτες εικόνες από το νεκροταφείο των Σερρών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.