Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Εκδρομή - προσκύνημα στο οχυρό Ρούπελ, του Συλλόγου Αμυνταιωτών - Περιχώρων και Φίλων Θεσσαλονίκης…

  Την Κυριακή 18/6/2023 ο Σύλλογος Αμυνταιωτών - Περιχώρων και Φίλων Θεσσαλονίκης «Ο ΑΜΥΝΤΑΣ» πραγματοποίησε με επιτυχία την ΕΚΔΡΟΜΗ - ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ στο οχυρό Ρούπελ, εκεί όπου οι Έλληνες στρατιώτες με την ηρωική αντίστασή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των Γερμανών κατακτητών, απέδειξαν πως «Οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
  Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες μέρες, δεν μας πτόησαν· όλοι υπακούσαμε στο κάλεσμα της ψυχής μας. Η καλή διάθεση και η θετική ενέργεια ξόρκισαν τα μαύρα σύννεφα και σταμάτησαν τη βροχή. Με καθαρό, πλέον, ορίζοντα ξεκινήσαμε!
  Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η Πρόεδρος κ. Ελένη Ελληνίδου, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου «Ο ΑΜΥΝΤΑΣ», αφού χαιρέτησε και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες σ’ αυτήν την όμορφη εξόρμηση, αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα της εκδρομής.
  Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παύλος Καζαντζίδης, για να αναφερθεί στο οχυρό Ρούπελ και στη γενναία αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών που διατρανώνεται με την περίφημη φράση, που υπάρχει στην είσοδο του οχυρού: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται».
  Στη συνέχεια, ο κ. Πέτρος Μπέσπαρης, φιλόλογος - συγγραφέας βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών με τις αστείρευτες γνώσεις του, σχολίασε την ιστορική άρνηση του Ταγματάρχη Γιώργου Δουράτσου, να παραδώσει το Ρούπελ στους Γερμανούς· αναφέρθηκε στον Δημήτρη Ίτσιο, λοχία που σταμάτησε τη γερμανική επέλαση με πέντε άντρες στο πολυβολείο, Π8 στην ομορφοπλαγιά του Μπέλες πάνω από τα Άνω Πορόια Σερρών, και με συγκίνηση, μας μίλησε για τον διάλογο που είχε ο επικεφαλής της Γερμανικής ομάδας με τον Ίτσιο.
- «Στρατηγός Σόρνερ: Πού είναι ο αξιωματικός σου;
- Λοχίας Δημήτρης Ίτσιος: Δεν υπάρχει, εγώ είμαι επικεφαλής.
- Στρατηγός Σόρνερ: Εσύ;
- Λοχίας Δημήτρης Ίτσιος: Ναι.
- Στρατηγός Σόρνερ: Συγχαρητήρια, με την αντίστασή σου ζωντάνεψες το πνεύμα των προγόνων σου.
- Λοχίας Δημήτρης Ίτσιος: Έκανα το καθήκον μου.
- Στρατηγός Σόρνερ: και τώρα πρέπει να κάνω και εγώ το δικό μου. Μου στοίχισες πάνω από διακόσιους άνδρες.
  Ο Διοικητής διέταξε να τον εκτελέσουν. Ο Ίτσιος με απορία ρώτησε γιατί, αλλά ο Γερμανός δεν είχε άλλες απαντήσεις.
  Έβαλε τους άνδρες του να παρουσιάσουν όπλα. Τον τίμησε και αμέσως μετά με το όπλο του, πυροβόλησε τον ηρωικό λοχία στο κεφάλι. Τους άλλους δύο φαντάρους δεν τους πείραξε. Μετά από λίγο τους άφησε ελεύθερους και αυτοί διηγήθηκαν την ιστορία τους και τη θυσία του Ίτσιου». (Πηγή: Μηχανή του Χρόνου).
  Οι αναφορές στις ηρωικές σελίδες της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας από τους κ.κ. Μπέσπαρη και Καζαντζίδη, ήταν ένα νοητό ταξίδι στο παρελθόν και στις σπουδαίες μάχες που δόθηκαν για την ελευθερία μας.
  Όταν φτάσαμε στο εμβληματικό οχυρό Ρούπελ, ήταν τεράστιο το εύρος των συναισθημάτων μας. Κατάνυξη σε έναν τόπο που προκαλεί δέος, συγκίνηση, θαυμασμό, αλλά και περιφάνεια. Καθώς ανηφορίζαμε για τη ξενάγηση, η γαλανόλευκη σημαία κυμάτιζε περήφανα δίπλα στις στήλες, όπου αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων.
  Αυτή η εκδρομή - προσκύνημα του Συλλόγου μας «Ο ΑΜΥΝΤΑΣ» ήταν ελάχιστος φόρος τιμής στους ηρωικούς νεκρούς μας.
  Ο στρατιώτης ξεναγός Γαβριήλ Σταύρου με γλαφυρό τρόπο μας μίλησε για την  περίοδο 1936-1940 κατά την οποία κατασκευάστηκε με απόλυτη μυστικότητα, το τιτάνιο στρατιωτικό οχυρωματικό έργο (Γραμμή Μεταξά) στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, που εκτείνεται από τις Σέρρες μέχρι την Κομοτηνή και αποτελείται από 21 αυτόνομα οχυρά τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με υπόγειες στοές. Σκοπός τους, ήταν η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, από την βουλγαρική επεκτατική πολιτική, που αξίωνε έξοδο στο Αιγαίο Πέλαγος.
  Η γερμανική επίθεση με τον κωδικό «Μαρίτα» εναντίον της Ελλάδας ξεκίνησε Κυριακή 6 Απριλίου του 1941· οι Έλληνες με τις θρυλικές τους μάχες που άλλαξαν την ελληνική ιστορία είπαν το «δεύτερο ΟΧΙ».
  Ο στρατηγός Σράιμπερ που εκ των υστέρων, μετά την παράδοση, διατάχθηκε να μελετήσει την κατασκευή των οχυρών, χαρακτήρισε την Γραμμή Μεταξά ανώτερη από την αντίστοιχη Γαλλική Μαζινό. Παρείχαν σωστή θέση, άριστη κάλυψη και προσαρμογή πυρών από το έδαφος.
  Η πλήρη τους μορφή, έκταση και κατασκευή με εξαιρετικά ανθεκτικό τσιμέντο μεγάλου πάχους, έγινε ώστε να αντέχουν σε ισχυρές βόμβες,  κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάθε μόνιμο οχυρό αποτελείτο από πλήθος υπογείων χώρων που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με διαδρόμους. Ένα οχυρό έπρεπε να εξασφαλίζει αυτάρκεια για να μπορούν να ζήσουν οι υπερασπιστές του, ακόμη και όταν είχε κυκλωθεί.
  Συνήθως περιλάμβανε πολυβολεία, πυροβολεία, αντιαεροπορικά πυροβολεία, ολμοβολεία, παρατηρητήρια, προβολείς, χειρουργείο, υπόγειους θαλάμους ανδρών, χώρος τροφίμων, ύδρευση και αποχέτευση, υπόγειες αποθήκες πυρομαχικών, σταθμό διοικήσεως, εγκαταστάσεις αερισμού, ασύρματο και υπόγειο τηλεφωνική υπηρεσία με άλλα οχυρά, μυστικές εξόδους για ενέργεια αντεπιθέσεως εκ μέρους της φρουράς του οχυρού. Τα οχυρά προσβλήθηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα και κράτησαν αντίσταση με τους 7000 ήρωες υπερασπιστές τους. Στην Μάχη των Οχυρών οι Γερμανοί έχασαν 679 αξιωματικούς και 10.489 στρατιώτες. Τα οχυρά παραδόθησαν μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς.  Δεν έπεσαν. Οι ηρωικοί υπερασπιστές απέσπασαν τον παγκόσμιο έπαινο εχθρών και συμμάχων. Η συνθηκολόγηση δεν ήταν απόρροια ήττας αλλά οφειλόταν στην κατάρρευση του γιουγκοσλαβικού μετώπου. Το Ρούπελ που σήμερα είναι επισκέψιμο ως Μουσείο είχε 6.500 χιλιόμετρα υπογείων χώρων και διαδρόμων, το Ιστίμπεϊ σε απόσταση 250 μέτρα από τα σύνορα είχε 2.300 υπόγειες στοές.
Μετά την εξαιρετική ξενάγηση στο θρυλικό Ρούπελ, αναχωρήσαμε για τα Άνω Πορόια όπου και γευματίσαμε.
  Τελευταίος προορισμός, ήταν η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, ένας παραδεισένιος υδροβιότοπος· τα μάτια μας γέμισαν από νούφαρα, εντυπωσιακά πουλιά, ευτυχισμένους νεροβούβαλους να βόσκουν ελεύθεροι στα λιβάδια γύρω από τη λίμνη αλλά και από φλαμίνγκο να χορεύουν μέσα στα ασημένια νερά της.
  Η λίμνη Κερκίνη είναι πανέμορφη, όμως, τη δεσπόζουσα θέση στον χάρτη της Ελλάδας κατέχουν οι ακριτικές λίμνες της Φλώρινας, που αποτελούν τον μεγαλύτερο εθνικό δρυμό της χώρας μας, αλλά και ένα ολόκληρο σύμπαν.
  Επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη με πλούσια συναισθήματα και ανανεώσαμε το ραντεβού μας στην παρουσίαση του βιβλίου, «ΕΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΧΗΜ…ΙΟΥ» του συντοπίτη μας Βαγγέλη Νάστου, που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, ώρα 18:00 στην αίθουσα του Συλλόγου Απανταχού Κλεισουριέων (Λεωφ. Τσιμισκή 61, 8ος όροφος).
Μαρίνα Κάγκα
Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Ο ΑΜΥΝΤΑΣ»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.