Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Το πραγματικό κόστος των δήθεν «επιδοτήσεων» για το ρεύμα…

 Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός
 «δειλοί, μοιραῖοι κι ἄβουλοι ἀντάμα!
προσμένουμε, ἴσως, κάποιο θάμα!»
  Οι πιο πάνω στίχοι του Κώστα Βάρναλη γράφτηκαν ακριβώς πριν έναν αιώνα, ταιριάζουν όμως απόλυτα στα όσα ζούμε με το θέατρο του παράλογου, που εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο παίζεται στις αγορές ηλεκτρισμού.
  Οι «μοιραίοι» είναι ασφαλώς τόσο η Ελληνική όσο κι οι λοιπές κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, που εξάρτησαν την ηλεκτροπαραγωγή απ’ τον εφοδιασμό με Ρωσικό φυσικό αέριο, κυρίως μέσω των δίδυμων αγωγών Nord Stream I & II. 140-150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου εισήγαγε κάθε χρόνο η ΕΕ απ’ τη Ρωσία και τα 110 απ’ αυτά θα περνούσαν απ’ τους συγκεκριμένους αγωγούς. Η τροφοδοσία της ΕΕ αντί να περνούσε κυρίως από την Ουκρανία, θα περνούσε εφεξής από τη Γερμανία.
  Μάταια οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ζητούσαν απ’ την ΕΕ να βάλει εμπόδια στο Γερμανικό μονοπώλιο διανομής φυσικού αερίου.
  Τώρα πια δεν θα περνά ούτε απ’ την Ουκρανία ούτε απ’ τη Γερμανία και το φάσμα ανεπαρκούς εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο προβάλει όλο και πιο απειλητικό για τον ερχόμενο χειμώνα.
  Εγκλωβισμένοι στην ηλίθια ενεργειακή πολιτική, της άρον - άρον «απανθρακοποίησης» της ηλεκτροπαραγωγής, στην Ελλάδα έτρεξαν να κάνουν απολιγνιτοποίηση τον Αύγουστο 2021, όταν η Γερμανία είπε 2038 κι η Πολωνία 2049! Τώρα όλες οι χώρες της ΕΕ, μαζί και η Ελλάδα, τρέχουν να βρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο πριν πιάσουν τα κρύα κι ανάψουν οι θερμάνσεις κατοικιών.
  Η υπερβάλλουσα ζήτηση φυσικού αερίου σε συνθήκες έλλειψης προσφοράς του έχει οδηγήσει την τιμή του στη στρατόσφαιρα. Οι «μοιραίοι» κατάφεραν να δημιουργήσουν όχι μόνο θέμα ασφάλειας εφοδιασμού, αλλά και θέμα τιμής του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, ακόμα και του λιθάνθρακα, αφού όλοι όσοι δεν βρίσκουν πια φυσικό αέριο στρέφονται στο λιθάνθρακα.
  Όλα τα παραμύθια περί του «κακού» CO2 ξαφνικά σταμάτησαν να «παίζουν» στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε στις 9/9/22 στο Der Spiegel πως η Γερμανική ενεργειακή πολιτική κατέρρευσε σε ερείπια, έχοντας προκαλέσει τρομακτική ζημιά στην Ευρώπη.
  Στις 5/9/2022 ο Υπουργός Οικονομικών μας είπε πως μέχρι τέλος του έτους η κυβέρνηση θα ξοδέψει πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τη δήθεν «επιδότηση» των λογαριασμών ηλεκτρισμού. Επειδή λεφτόδεντρα προφανώς δεν υπάρχουν, αυτά είναι χρήματα που πληρώνουμε οι φορολογούμενοι, αλλά τα χρήματα ΔΕΝ επιστρέφουν σε μας, πηγαίνουν κυρίως στους 5-6 «παρόχους» ηλεκτρισμού, για να μη χρεοκοπήσουν.
  Με εξασφαλισμένη την κάλυψη των όποιων «εξόδων» τους με δημόσιο χρήμα, οι «πάροχοι» όχι μόνο δεν έχουν κίνητρο να κατεβάσουν τις τιμές, αλλά, αντίθετα, έχουν κάθε κίνητρο ν’ ανεβάσουν τις τιμές!
  Κατόπιν αυτής της πολιτικής, μόνο οργή μπορεί να νιώθει κανείς βλέποντας στις 30/8/2022 τη χονδρική τιμή του ρεύματος να φθάνει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ακόμα και στα 936,33€/MWh, ενώ στις 31/8/2022 η μέση τιμή ημέρας έφθασε στα 697,41€/MWh. Για τον απλό λόγο πως έχουν συνδέσει την τιμή του ρεύματος με την τιμή του φυσικού αερίου! Πληρώνουμε όλο και περισσότερα για εισαγωγή Ρωσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρισμού, χρηματοδοτώντας έμμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία! Διαβάζουμε μάλιστα πως τις επόμενες ημέρες θα πάρουμε και υγροποιημένο φυσικό αέριο απ’ τη Ρωσία!
  Το χειρότερο είναι πως η κολοσσιαία αυτή διασπάθιση των χρημάτων των φορολογουμένων δεν αντιμετωπίζει στο παραμικρό τις αιτίες που οδήγησαν την ηλεκτροπαραγωγή στα βράχια.
  Ως πολίτες έχουμε κάθε δικαίωμα να ρωτάμε «πού πάνε τα λεφτά μας;» Με τα ίδια χρήματα η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει αγοράσει ξανά ολόκληρη τη ΔΕΗ, αλλά και άλλους «παρόχους» και να ελέγξει πλήρως τις τιμές. Δεν το έκανε και τώρα λέει παλαβομάρες περί «εξοικονόμησης» ενέργειας απ’ τους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων! Και δεν δίνει καν το παραμικρό κίνητρο για να μπουν ακόμα περισσότεροι ηλιακοί θερμοσίφωνες και συστήματα ηλιακής θέρμανσης, που είναι όλα ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κατασκευής. Αλλά δίνει κίνητρα για αντικατάσταση κλιματιστικών, που είναι όλα ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ.
  Δεν δίνει επίσης κανένα κίνητρο για να βάλουμε όσο γίνεται περισσότερα φωτοβολταϊκά (φ/β) στις στέγες. Μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου της ΕΕ έδειξε το 2019 πως μόνο απ’ τις στέγες μπορούμε να πάρουμε 1/3 των ετήσιων αναγκών σε ηλεκτρισμό.
  Αλλά το νέο πρόγραμμα για φ/β στις στέγες, που ξεκίνησε μόλις το Μάρτιο 2022, μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι εντελώς ασύμφορο για τους καταναλωτές κι έχει στεφθεί από παταγώδη αποτυχία.
  Στη ΔΕΘ ακούσαμε νέα παραμύθια για «280 χιλιάδες νέα φ/β στις στέγες»: σε ποιο δίκτυο θα μπουν αυτά τα φ/β, αφού το δίκτυο χαμηλής τάσης είναι αυτό που έστησε πριν δεκαετίες η 100% ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ και επενδύσεις δεν γίνονται;
  Για να καταλαβαίνουμε πόσα είναι τα πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι πλήρως αντίστοιχο ποσό με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ). Πρόκειται για το ολοκληρωμένο σύστημα για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
  Οι προγραμματικές περίοδοι του ΕΠΑ έχουν πενταετή διάρκεια και η έναρξη της πρώτης προγραμματικής περιόδου ξεκίνησε την 1/7/2021, με σταδιακή ενεργοποίηση των επιμέρους προγραμμάτων του έως την 31/12/2021. Αυτή λοιπόν η ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας, έχει συνολικό προϋπολογισμό, για ολόκληρη την πενταετία κι όχι για μόνο ένα χρόνο, ακριβώς 10 δισεκατομμύρια ευρώ!
  Επί μια δεκαετία, απ’ τη χρεοκοπία του 2010 και μετά, οι κυβερνήσεις δεν βρήκαν ποτέ, όχι 10 δισεκατομμύρια, αλλά έστω λίγα χρήματα
• για να αποτρέψουν τη μετανάστευση των νέων στην αναζήτηση για καλύτερο μέλλον μακριά απ’ την Ελλάδα.
• για να στηρίξουν τις νέες οικογένειες και ν’ αντιμετωπίσουν την υπογεννητικότητα, που μαστίζει για χρόνια την Ελλάδα.
• για να στηρίξουν την υγεία και να μην έχουμε το 2022 αύξηση θανάτων 15,42% σε σχέση με το μέσο όρο της εξαετίας 2016-2021. Και ουδείς ενδιαφέρεται να μας πει γιατί έχουμε αυξημένη θνησιμότητα!
• για να στηρίξουν την παιδεία. Άναυδοι ακούσαμε το Σάββατο 10/9/2022 την Υφυπουργό Παιδείας να λέει πως πρέπει να ερημώσει η Γαύδος και να πάνε τα παιδιά της σχολείο στα Σφακιά, για να «κοινωνικοποιηθούν»! Λες και το Γαύδος - Σφακιά είναι κάτι σαν το Κηφισιά - Μαρούσι! Με την ίδια, εντελώς παράλογη, «λογική» έχει ερημώσει τα προηγούμενα χρόνια όλη η ύπαιθρος!
• για να στηρίξουν τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς που κοιμούνται σε αντίσκηνα και παραλίες στις Κυκλάδες, επειδή ο μισθός δεν φθάνει να πληρώσουν το ενοίκιο.
  Αυτό είναι το πραγματικό κόστος των δήθεν «επιδοτήσεων» στο ρεύμα: η διάλυση της κοινωνίας για χάρη των 5-6 «παρόχων» ηλεκτρισμού. Κι επειδή ο πανάκριβος ηλεκτρισμός οφείλεται αποκλειστικά στο πολιτικό κατασκεύασμα της δήθεν «κλιματικής κρίσης», ξέρουμε πια επακριβώς ποιοι και επέλεξαν και προκαλούν τη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας.
  Με ευχές δεν βάφονται αυγά και δυστυχώς δεν ακούμε απ’ το πολιτικό μας σύστημα προτάσεις άρσης του αδιεξόδου, στο οποίο μας έχει οδηγήσει η επιλογή τους να καίμε όλο και περισσότερο ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ φυσικό αέριο. Πολλοί Έλληνες επιστήμονες της ενέργειας τα έχουμε πει εδώ και χρόνια: πότε επιτέλους οι πολιτικοί θ’ ακούσουν την επιστήμη;
Χρήστος Ι. Κολοβός
Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

1 σχόλιο:

  1. .....Ναιαιαι,κυριε Κολοβε..αλλα ο Τσιπρας,παρακολουθουσε με την ΕΥΠ, τον..Πιτσιορλα..(ΣΚΑΥ)15/9/22..Αυτα ακουει ο κοσμος,απ το φοβερο οπλο Μητσοτακη,τα'' Πετσωμενα'' ΜΜΕ..Μονο που ο κοντινος μας χειμωνας,θα μοιαζει για τον Μητσοτακη, με αυτο που επαθε ο στραταρχης, φον Παουλους,απ τον Ρωσικο χειμωνα..το 42/43....Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.