Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Μαύρα μαντάτα για τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας…

 
  Με λουκέτο κινδυνεύουν πολλές κλινικές στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας εξ αιτίας της δραματικής έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Η αγορά είναι άδεια από ειδικότητες της παθολογίας, της αναισθησιολογίας, της χειρουργικής.
  Η δεκαετής αντιιατρική πολιτική των κυβερνήσεων, έδιωξαν τους γιατρούς από τη χώρα μας και τους έστειλαν στο εξωτερικό.
  Σήμερα εκλιπαρούμε τους ελάχιστους που απέμειναν αλλά δεν ανταποκρίνονται, γιατί οι συνθήκες εργασίας και αμοιβών στο ΕΣΥ αγγίζουν τα όρια της αθλιότητας.
 
«…υπάρχει απροθυμία στελέχωσης σε συγκεκριμένες ειδικότητες, αναφέρω το κομμάτι της αναισθησιολογίας, η χώρα μας έχει τρομερό ζήτημα πάνω στο κομμάτι στελέχωσης των αντίστοιχων θέσεων των αναισθησιολογικών τμημάτων. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Παθολόγοι γιατί δεν υπάρχουν;», θα επισημάνει ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής περιφέρειας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, κατά την παρουσίαση του νέου Διοικητή του νοσοκομείου Φλώρινας Γιώργου Μάντσου, την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022.
  Σήμερα, που χωρίς καθυστέρηση με την υποβολή και μόνο της αίτησης πρόσληψης, μπορείς να τοποθετηθείς σε νοσοκομείο δεν υπάρχουν γιατροί.
  Κακά τα ψέματα. Χρειάζονται και οι υποδομές, η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας αλλά την γραμμή πλεύσης σε ένα νοσοκομείο την δίνει το ιατρικό προσωπικό.
  Έχεις καλούς γιατρούς και πληρότητα ειδικοτήτων; Έχεις πολύ καλό νοσοκομείο. Με δανεικούς γιατρούς από το ένα νοσοκομείο  στο άλλο δεν φτιάχνεις υγειονομικό σύστημα, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Κρύβεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί, το οποίο θα σου εμφανιστεί στη συνέχεια οξύτερο.
  Για το νέο περιβάλλον πρόσληψης θα πει με έμφαση ο κ. Μπογιατζίδης «σήμερα όποιος νέος παθολόγος γιατρός ή άλλης ειδικότητας επιθυμεί να ενταχθεί στο σύστημα υγείας και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Φλώρινας, αυθημερόν η διοίκηση της υγειονομικής περιφέρειας θα υπογράψει την ενσωμάτωσή του, την ίδια μέρα την οποία θα έχουμε αίτημα ιατρού να παρέχει όχι μόνο τις υπηρεσίες όχι μόνο της ειδικότητάς του αλλά και άλλων ειδικοτήτων στο νοσοκομείο της Φλώρινας από οπουδήποτε και να προέρχεται αυτός ο γιατρός, γιατί και οι πιστώσεις υπάρχουν και το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και η δέσμευση της πολιτείας».
  Όμως τώρα πια μας έχει ξεπεράσει η πραγματικότητα, τα γεγονότα. Οι γιατροί στους οποίους η πολιτεία επένδυσε, μεταναστεύσανε στο εξωτερικό, όπου και οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές απέχουν πολύ από αυτές που επικρατούν στα νοσοκομεία μας.
  Οι επιλογές τώρα δεν είναι πολλές. Ή  θα τολμήσεις και θα προχωρήσεις σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων, φτιάχνοντας ένα νέο μοντέλο παροχής υγείας στην περιφέρεια ή θα αλλάξεις το πλαίσιο λειτουργίας των νοσοκομείων της περιφέρειας, καθορίζοντας σαφέστατα  τους όρους και τις σχέσεις ιδιωτικού τομέα και δημόσιου, με ξεκάθαρους κανόνες και φυσικά γενναία οικονομικά και βαθμολογικά κίνητρα στους  γιατρούς του ΕΣΥ, για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της επαρχίας.
  Αν δεν σπάσεις αβγά ομελέτα δεν κάνεις, λέει ο λαός μας. Κάθε μέρα που περνάει η υγεία μας ασθενεί περισσότερο.
Η συνέντευξη & οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.