Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Φως (ηλεκτρικό), ιλαρόν, ακριβότατο και… Μητσοτακινό!

 
(Λόγω μυστήριας ρήτρας αναπροσαρμογής!) και των ολιγαρχών, που ευτυχώς κατήργησε ο Μωυσής! Ευτυχώς!
(Του Α.Θ.Ρ., από το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)…
Χρήσιμη σημείωση
  Το άρθρο γράφτηκε πριν την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης, για το «τσουνάμι ακρίβειας» στο ρεύμα.
  Εκείνο που καταδεικνύεται πέρα απ’ την αξία ή όχι των μέτρων για την κοινωνία που θα δούμε στην πράξη, είναι, ότι το «πηδάλιο» της ακολουθούμενης πολιτικής πρακτικής της κυβέρνησης, δεν είναι το σωστό ή λάθος, το δίκαιο ή άδικο, αλλά τι λένε τα γκάλοπ!
  3-4 μέρες μετά το εμβληματικό 60% στο γκάλοπ της ALCO… ότι το κύριο πρόβλημα των πολιτών σήμερα είναι η ακρίβεια, που εκτίναξε εκτός των άλλων και τη τιμή του ηλεκτρικού, πανικόβλητη (ευτυχώς) η κυβερνησάρα μας, παίρνει μέτρα σαν βαλβίδα χύτρας ταχύτητας, που απομακρύνει (προς ώρας) την έκρηξη ενός δίκαιου λαϊκού θυμού…
  Κι έτσι αποδείχθηκε ότι «λεφτόδεντρα», ή μάλλον «κλεφτόδεντρα» υπάρχουν και ζουν στο Ελλαδιστάν… Να ’σαι καλά ρε ALCO με τις δημοσκοπήσεις σου!
  …Και κει ρε φίλε μου, που «ηγούμασταν της 4ης βιομηχανικής επανάστασης» (κυβ. εκπρόσωπος), κι αρχίσαμε ν’ απολαμβάνουμε στην Ελλάδα «ένα ξεχωριστό επίπεδο ζωής» (Μητσοτάκης), φτού! γκαντεμιά, σκουληκομερμηγκότρυπα, φτού! φτού!
 
Και ξανά – μανά στην ηρωική δεκαετία του ’50, με κυρίαρχη έγνοια εκείνη την ατάκα αγωνίας του απίθανου Λογοθετίδη… «έσβησες τα φώτα; Έκλεισες τη βρύση;».
   Με εκείνη την ακαταλαβίστικη (σ’ όσους δεν έχουν μάστερ στα οικονομικά των φιλελέδων), την φαρμακερή «ρήτρα αναπροσαρμογής», που σαν ελατήριο εκτινάσσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού στα ύψη, που με περίσκεψη και τσουρούτικα έκαψες το δίμηνο.
  Αυτή η μοντέρνα, μαυραγορίτικη ανακάλυψη των golden boys της ΝΔ, είναι όλα τα λεφτά, σαν εκείνον του Στάσση, του διορισμένου στη ΔΕΗ με 360 χιλ. € το χρόνο κι εκατομμύρια μετοχές της, που χτίζει βίλα 751 τ.μ. στην Τζιά. Με τις πισίνες κι όλα τα καλά της και να σκάσουν τα λιγούρια του ΣΥΡΙΖΑ, που έμασαν 37 δις € απ’ τον κοσμάκη και τα’ άφησαν «μαξιλάρι», να ‘χει ο Μητσοτάκης να κάθεται πάνω του και να χαμογελάει, σαν τον μίστερ Μπήν, όλο γλύκα, νάζι και υπονοούμενο! «φάτε τη σκόνη μου δεξιο – αριστεροί! Είμαι γέννημα – θρέμμα αρχηγός!».
  Θυμάμαι, πριν δύο χρόνια, εκείνον τον λαμπρό νέο, πρώην γέννημα του κομματικού σωλήνα, τον Κ. Χ’’Δάκη, τι ωραία και πειστικά τα έλεγε ο απίθανος, για το «χρηματιστήριο ενέργειας» που θα έριχνε τις τιμές με τον ανταγωνισμό!
Τέλεια!
  Χάθηκε τελευταία, να μας εξηγήσει για τη φοβερή ληστεία που ταρέμει ο πολίτης, με τη «ρήτρα αναπροσαρμογής»…
  …Καλά, καλά, το εμπεδώσαμε ότι για όλα …φταίνε οι Ρώσοι, ο ΣΥΡΙΖΑΣ κι ο Εμβέρ Χότζα! Και προπάντων, ο Πολάκης… Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι Έλληνες ολιγάρχες (Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος, Περιστέρης), που εισάγουν – παράγουν και κοστολογούν την ενέργεια, στην αποικία τους Ελλάδα!
  Πάντως ο πρωθυπουργός μας είναι χαρούμενος και αυτό φαίνεται, αφού ταχτοποιήθηκε σε δουλειά στην Ευρωβουλή (συνεργάτης Ευρωβουλευτή… Ισπανού!), ο γιός του ο Κωστάκης!
  Ανθρώπινες, απλές χαρούλες, όπως κάνει ο κάθε γονιός όταν ο γιός ή η κόρη πιάνει δουλειά σε καφετέρια ή σε ξενοδοχείο, δουλεύει 12 ώρες τρέχοντας σαν τον Κεντέρη και πληρώνεται για 4ωρη εργασία!
  Ας μην απελπιζόμαστε οι γονείς, δε χάνονται ποτέ οι προσοντούχοι νέοι και νέες στο Ελλάντα! Αλίμονο τώρα! Απλά, άλλος θα κωπηλατεί ισόβια στην πειρατική γαλέρα, με εξασφαλισμένη όμως τροφή και νερό, κι άλλος θα χτίζει τη βίλα του στη Τζιά, μ’ ένα ποτήρι μοχίτο μόνιμα στο χέρι, με μαύρο γυαλί και μια πουράκλα για μαγκιά!
  Τι ωραία και προφητικά το έλεγε εκείνο το παλιό λαϊκό τραγούδι… «όλα είναι πληρωμένα κι ο μπαμπάς, (ή το κόμμα, ή τα λαμόγια, ή τα κορόιδα), έχουν για μένα»! Τέλεια… Αφερίμ (Τουρκιστί).
  Ο κολλητός μου ο Τζιόλες, όταν τσουγκρίζαμε τα ποτήρια, τότε ταβερνόβιοι φοιτητές, πάντα έλεγε σαν πρόποση… «να ζήσουν οι μπαμπάδες μας και οι πεθεροί μας»! Τώρα δυστυχώς, οι νέοι μας, ούτε και σ’ αυτούς δεν έχουν ελπίδα στήριξης.
  Αυτή λοιπόν η ανακάλυψη η μαυραγορίτικη των φιλελέδων, που μετακυλύει εξ ορισμού, σαν άρθρο απαράβατο του συντάγματος, το επιχειρηματικό ρίσκο των «παρόχων ενέργειας» στον δεμένο χειροπόδαρα πελάτη – καταναλωτή, κι αφήνει έξω απ’ τη ζημία, αλλά και με απροσδιόριστα κέρδη τον «πάροχο επιχειρηματία», δεν έχει σχέση με το γνωστό καπιταλισμό, που έχει πάντα μέσα του το ρίσκο του «επιχειρείν», αλλά ταιριάζει απόλυτα στη φεουδαρχία και την «ελέω θεώ βασιλεία» που όλα ήταν δικά της. Μαύρα – άσπρα!
  Ο φάκελος με το λογαριασμό ηλεκτρικού κι ενέργειας, πλέον γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ αντοχής σου, στην ταχυκαρδία, το σφίξιμο στο στήθος, την τάση για λιποθυμία, το επαπειλούμενο έμφραγμα, όταν ανοίγεται και βλέπεις τι έχεις για πληρωμή στον σύγχρονο «Οθωμανό φορατζή»!
  Και για να μη ξεχνάμε… 10% έπαιρναν φόρο οι Τούρκοι κατακτητές! Τριπλασιάζει την αξία του ρεύματος τώρα η «ρήτρα αναπροσαρμογής». καλά, ούτε 400% πάνω δηλαδή, που κοστολογούν οι ολιγάρχες κι όχι το ελληνικό κράτος, (το αδύναμο μπροστά τους)!
  …Καλά, καλά το εμπεδώσαμε, σε τίποτε για όλ’ αυτά δεν φταίει η άριστη κυβερνησάρα μας! Αλίμονο τώρα…
  Και όλ’ αυτά τα φοβερά, πραγματικά, στενοχωρούν αφάνταστα τους συμπάσχοντες κυβερνώντες μας, που σίγουρα –χωρίς να το λένε- περιμένουν λύση του προβλήματος απ’ τον θεό, τη τύχη, τους υδρογονάνθρακες μας στο Αιγαίο, το Ιόνιο, το Λιβυκό, τη Μεσόγειο και το …Άλφα του Κενταύρου!
  Υπάρχουν όμως, κι εκτός απ’ τα κακά νέα και τα χειρότερα…
 
Εκείνοι οι 40 Υπουργοί Άμυνας (ή επίθεσης) που μάζεψε ο θείος Σάμ σε σύσκεψη στη Γερμανία πρόσφατα, σίγουρα δεν συζήτησαν για την… ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της αστρονομίας και της ευημερίας των λαών τους.
  «77 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, δύο γενιές δηλαδή, είναι αρκετές», θα είπαν, «να λουφάρουν σε ειρήνη κι ανάπτυξη και να γίνουν κοιλαράδες – τεμπέληδες οι Ευρωπαίοι και μεις οι μεγαλέμποροι όπλων Αμερικάνοι, να ‘χουμε αναδουλειά και να φεύγει η βιομηχανία μας προς την Κίνα…
  Καιρός να κινηθεί η αγορά με νέα ματζαφλάρια, σιδερικά, σκοτώστρες σύγχρονες και πανάκριβες, που αγοράζουν οι φίλοι και σύμμαχοι μας και ξεπαραδιάζονται δεκάδες χρόνια τώρα.
  10 – 20 χρόνια τζιράραμε καλά σε Κορέα, Βιετνάμ. Αργότερα, σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη. Τώρα μπαίνουμε με την Ουκρανία στη καρδιά της Ευρώπης και τρέχουν πρώην αδέσμευτες χώρες (Σουηδία – Φιλανδία) να σωθούνε, να μπούνε κάτω απ’ τα όπλα μας, σα νέοι πελάτες! Ανοίγει η αγορά, καινούργια μπερεκέτια…
  Οι ορντίναντσες μας οι δυτικοί, πήραν πλέον γραμμή και ραπόρτο με ευκαιρία το Ουκρανικό, να εξηγήσουν στους υπηκόους τους γιατί πρέπει να πληρώνουν χρυσό το ηλεκτρικό, το πετρέλαιο, το αέριο και το κυριότερο, να είναι συζητήσιμο κι αποδεκτό, ένα πιθανό πυρηνικό παρανάλωμα (με κέντρο την Ευρώπη), αλλά που μπορεί να λαμπαδιάσει κι όλο τον πλανήτη! Πράγμα αδιανόητο μέχρι πριν λίγο και σαν σχέδια του θεόμουρλου Βορειο – Κορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν!
  Κι όλ’ αυτά –εκτός απ’ τα οικονομικά- που πάντα στον πόλεμο δυνάμωναν την Αμερικάνικη οικονομία και για κόντρα στον πρώην Καγκεμπίτη και κομμούνα Πούτιν, που θέλει ο «σιχαμένος» να κάνει τη Ρωσία και τον λαό της δυνατό κι υπολογίσιμο! Όχι σαν τον αξιοσέβαστο, μεθύστακα Γιέλτσιν, που μας έδωσε το ελεύθερο να κάνουμε πλιάτσικο, μαζί με κλέφτες Ρώσους, στον πλούτο αυτής της τεράστιας χώρας».
   Ατράνταχτα, δικαιότατα επιχειρήματα, που αλίμονο να μην αποδέχονταν ομόφωνα οι ορντίναντσες Ευρωπαίοι, στη σκέψη ότι θα γλείψουν κι αυτοί κάποιο κοκαλάκι απ’ τον πλούτο της Ρωσίας. Και στο κάτω της γραφής, αρκετά χρόνια ειρήνης ζήσαμε και κάναμε κοιλιές, καιρός να κινηθεί το αίμα…
  Οι Γερμαναράδες, πρώτοι – πρώτοι αποφάσισαν 100 δις € εξοπλισμούς! Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι, σύντομα, γιατί τα σιδερικά του πολέμου σκουριάζουν στην ειρήνη και αχρηστεύονται…
  Ύστερα, εκείνες οι βομβαρδισμένες υποδομές, οι κατοικίες, οι γέφυρες, θα χρειαστούνε να ξαναφτιαχτούνε. Δουλειές δηλαδή για εργολάβους, βιομήχανους, νταλαβερτζήδες, τράπεζες…
  Όλα έχουν τη λογική και την εξήγηση τους, αν δεν είσαι ζαλισμένος απ’ το μπίρι – μπίρι των πετσωμένων ΜΜΕ, που έχουν οι ιδιότητες εισαγωγείς φυσικού αερίου, πετρελαίου, όπλων, ίσως και κοπριάς! Τη τύρφη, το φυτόχωμα σε σάκους, το εισάγουμε απ’ την Γερμανία!!! Τέτοιας ποιότητας χώρα είμαστε… Ακόμα και τύρφη, όχι μόνο όπλα!
  Πάντως, τον όρο – έννοια «ολιγάρχης», τον έχουν τα ΜΜΕ αποκλειστικά για τους Ρώσους… Οι δικοί μας είναι περίπου… ευεργέτες!
  Γύρω στο 1100μΧ, ένας πανέξυπνος Πάπας, ο Ουρβανός ο Β’, βλέποντας και μια Ευρώπη να σαπίζει σε μαύρο μεσαίωνα, ενώ οι Άραβες είχαν πολιτισμό, επιστήμες, πλούτο και μια χώρα μέχρι την Ισπανία, επινόησε την ελευθέρωση απ’ τους άπιστους, των Αγίων Τόπων! Τέλεια φτιάξη…
  Μια ιερή εκστρατεία των Χριστιανών Καθολικών, που θα συσπείρωνε βασιλιάδες και φεουδάρχες, αυτοί στην ιδέα νέων κατακτήσεων, κι ο αγράμματος πεινάλας Ευρωπαίος, στην άγια αποστολή και σε λάφυρα της ονειρεμένης Ανατολής, με τα χαρέμια της, τα σερμπέτια, τα τσιφτετέλια και τα ωραία της… Πράγμα που έπεισε και εν πολλοίς πέτυχε και θύμα του υπήρξε και το Βυζάντιο.
  Τώρα η Αμερική κι ο Πρόεδρος της, απ’ το ’45 και μετά, έχει την ισχύ του τότε Πάπα και πείθει και συσπειρώνει και τάζει και …σε αδειάζει!
  Άντε λοιπόν, τα 40 παλληκάρια εκεί στη σύσκεψη της Γερμανίας, αποφάσισαν για μας τους αμελητέους κι αναλώσιμους αν θα τινάξουμε τα πάντα στον αέρα, σε μια ιερή επίθεση, όχι στην άπιστη, αλλά στην Ορθόδοξη και δεξιά, αλλά γεμάτη πλουτοπαραγωγικές πηγές κι έκταση τεράστια, την κραταιά Ρωσία! Κάτι θα γλείψουμε και μείς (τρομάρα μας), σ’ αυτή την ανιστόρητη εκστρατεία. Μόνο που δε ρώτησε ο Μπάιντεν τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ τι σημαίνει Ρωσία, Ρωσικός λαός, Ρωσικός χειμώνας, Ρωσική εκκλησία…
  Εκείνος ο σχιστομάτης, εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας, δήλωσε ξεκάθαρα, ότι «η Αμερική είναι ο διάβολος!». Αλλά ποιος ακούει τους Κινέζους, τους Ινδούς, τους Άραβες, τους Ασιάτες, τους Αφρικανούς, τα 2/3 δηλαδή του κόσμου όλου;
  Οι Αγγλοσάξονες και οι γλείφτες παρακεντέδες τους, μια χούφτα άνθρωποι δηλαδή του πλανήτη, είμαστε τα’ αφεντικά, οι κλειδοκράτορες κι οι μαγαζάτορες στον πλανήτη γη (κούνια που μας κούναγε…). Μόνο που κάποτε, κι όχι αργά, θα συμβεί αυτό, που πεθαίνει όποιος πηδά απερίσκεπτα πολλά παλούκια, κι έχει εκτεθειμένο κι αφύλακτο του, τον παχουλό πωπό!
  Το Αμύνταιο, είχε ηλεκτρικό φώς πολύ πριν έρθει η ΔΕΗ, γύρω στα ’60. Είχε ιδιώτη παραγωγό ηλεκτρικού, με πετρελαιοκίνητη γεννήτρια, στο χώρο που κτίστηκε η Λέσχη Αξιωματικών!
 
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, που ήρθε απ’ το εξωτερικό, πιθανόν και προπολεμικά, λεγόταν Μπαλτζής. Είχε 3-4 υπαλλήλους. Τον Γιώργο Πέμα μηχανικό, τον Λάζαρο Τρυψάνη διοικητικό και τον Ευάγγελο Πιάγκα, τεχνικό – εργάτη.
  Οι κολόνες και τα καλώδια που διένειμαν το ρεύμα στην πόλη, ήταν σαν μια παιδική καρικατούρα. Θυμάμαι την αγελάδα μας, που συνήθιζε να ξύνει τη ράχη της στην κολώνα της γειτονιάς και συνταράζονταν όλο το σύστημα, έτοιμο να καταρρεύσει. Βέβαια, τότε το ρεύμα δεν σκότωνε, ήταν 110 volt, ακίνδυνο.
  Η γεννήτρια άρχιζε να δουλεύει με τη δύση του ηλίου, μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα. Παμ – παμ – παμ, ακούγονταν σ’ όλη τη γειτονιά μας, σαν ρυθμός σύγχρονος ηλεκτρονικής μουσικής! Η μηχανή της γεννήτριας κρύωνε με νερό, το οποίο έβγαινε σε κύκλωμα έξω απ’ το κτίριο, σε μια μικρή δεξαμενή 2Χ2 για να κρυώσει. Σ’ αυτό το μισολαδωμένο ζεστό νερό, κάθε Σαββατόβραδο –εκτός χειμώνα- τσαλαβουτούσαμε όλο χαρά, τα παιδιά της γειτονιάς και δήθεν πλενόμασταν με πράσινο σαπούνι!
  Μυρίζαμε βέβαια λίγο πετρέλαιο, αλλά τότε το πετρέλαιο ήταν φάρμακο για τις συνήθεις εντριβές των κρυολογημένων και την καταπολέμηση της ψείρας των μαλλιών!
  Η μηχανή ήταν Perkins εγγλέζικη και το παμ – παμ της έμοιαζε με των ψαροκάικων.
  Εντύπωση, σχόλια και θυμηδία προκάλεσε η είδηση ότι με τη ΔΕΗ, τώρα θα έχουμε ηλεκτρικό όλο το 24ωρο! Το θεωρήσαμε μια ακατανόητη σπατάλη ενέργειας να έχεις ηλεκτρικό φως και την ημέρα! (οικολόγοι, πολύ πριν το κίνημα οικολογίας!)
  Κι ήταν λογική αυτή μας η θεώρηση, αφού ούτε ψυγείο, ούτε κουζίνα, σκούπα, πλυντήριο, σίδερο, ραδιόφωνο, είχαμε όλοι τότε. Το πρώτο ηλεκτρο – εξαρτώμενο οικογενειακό απόκτημα σχεδόν όλων, ήταν το μοντέρνο τότε ηλεκτρικό σίδερο σιδερώματος, που καταργούσε το θερμαινόμενο με ξυλοκάρβουνο τότε σίδερο…
  Το ραδιόφωνο, είχε τότε μια τεράστια εξωτερική μπαταρία. Ακόμα και γύρω στα ’70, φθινόπωρο μέχρι άνοιξη, βγάζαμε απ’ τη πρίζα το ψυγείο, σαν άχρηστο και ενεργοβόρο. Το «φανάρι» κάλυπτε την ανάγκη συντήρησης κάποιου περισσέματος φαγητού, απ’ το μεσημεριανό τραπέζι!
  Τα σπίτια σχεδόν όλα, φωτίζονταν με μια ηλεκτρική λάμπα πυρακτώσεως, όχι πολλών κεριών, σε κάθε δωμάτιο. Το προ – ηλεκτροφωτισμού μας «λούξ» των καφενείων, έφεγγε πολύ περισσότερο απ’ τις φτωχές λάμπες τώρα της ΔΕΗ. Οι δρόμοι το βράδυ, μόλις και αχνοφαίνονταν στο φως αντίστοιχων δημοτικών λαμπτήρων.
  Τα μάτια όμως όλων μας, προσαρμοσμένα στο χαμηλό φως, έβλεπαν μέσα στο μισοσκόταδο σαν της γάτας… Ο χαμηλός φωτισμός των πόλεων, χάριζε στους ανθρώπους έναν μαγευτικό έναστρο νυχτερινό ουρανό, που τώρα έχει εξαφανιστεί! Φυσικά κι η διαύγεια της τότε ατμόσφαιρας, συνέτεινε στη φωτεινότητα των αστεριών του γαλαξία. Όλα έχουν το κόστος και το τίμημα τους τελικά…
  Η επέκταση του ηλεκτρισμού τότε, για χρόνια, δεν κάλυπτε όλη την πόλη και τις νέες γειτονιές που δημιουργούνταν.
  Γύρω στα ’65, κάναμε το πρώτο μας πάρτυ, όλη η παρέα, στο σπίτι του φίλου Γιώργου Τζαραλή, που όμως δεν είχε ακόμα ηλεκτρικό! Τραβήξαμε λοιπόν καλώδιο, περίπου 100 μέτρων, απ’ το σπίτι του Κώστα Γεωργακόπουλου, κι έτσι «ηλεκτροφωτίσαμε» με μια – δύο λάμπες και δώσαμε κίνηση και ψυχή στο πικ – απ, με τα 45άρια δισκάκια, για ένα εφηβικό ξεφάντωμα, γεμάτο κέφι, που έφτιαχνε και το άφθονο βερμούτ με στραγάλια που καταναλώσαμε, όλα ακριβοδίκαια σε ρεφενέ! Οι χοροί ήταν το τσα – τσα το τουίστ και το σέικ…
  Κι αν τώρα δεμένοι χειροπόδαρα, μ’ όλες τις συσκευές του σπιτιού κι όλη τη ζωή μας με το ηλεκτρικό, τρέμει ο ανθρωπάκος, που ο απλήρωτος – δυσβάστακτος λογαριασμός του ηλεκτρικού θα οδηγήσει σε διακοπή της παροχής του, τα χρόνια εκείνα, δεν έτρεμε τόσο για την «πολυτέλεια» που θα στερούσε η διακοπή του λόγω ανέχειας, αλλά ότι θα γινόταν ρεντίκολο σ’ όλη τη κουτσομπολίστικη πιάτσα της μικρόπολης μας.
  Αυτόν τον φόβο του πελάτη τους εκμεταλλεύονταν ο τοπικός μας πάροχος, κι έστελνε τον τεχνικό του να κόψει το ρεύμα, το βράδυ της ονομαστικής γιορτής του νοικοκύρη, του απλήρωτου ηλεκτρικού! Όταν η σάλα του σπιτιού του ήταν γεμάτη κόσμο, τότε που όλοι πήγαιναν στις γιορτές όλων, πράγμα που ήταν η διασκέδαση κι η κοινωνική επαφή των ανθρώπων, σε σπίτια, που μπαινόβγαινε κόσμος με κάθε ευκαιρία.
  Ε! λοιπόν, την άλλη μέρα, το κουτσομπολιό σαρκαστικά – χλευαστικά οργίαζε για τον άτυχο εορτάζοντα που του κόψαν το ηλεκτρικό πάνω στη γιορτή του.
  Τώρα, κάτι αντίστοιχο με το κουτσομπολιό, αλλά όχι για το ηλεκτρικό, γίνεται με το Facebook, το TikTok, το Twitter, την TiVi. Οι κοινωνίες πολύ λίγο αλλάζουν στην μικροπρέπεια, στη δολοφονία χαρακτήρων, στην ανθρωποφαγία…
  Όλα τα χωριά του κάμπου, αλλά κι όλης της Ελλάδας, ηλεκτροφωτίστηκαν απ’ τη ΔΕΗ, τη δεκαετία ’60 – ’70.
  Στο Σκήθρο, με τρία ανοιχτά ποτάμια να το διασχίζουν, το απαραίτητο εξάρτημα για το βράδυ, ιδίως των αντρών, ήταν ο φακός με πλακέ μπαταρία. Οι γυναίκες κι οι ηλικιωμένοι, κυκλοφορούσαν με γκαζοφάναρα. Οι πεντακάθαρες λάμπες πετρελαίου στο σπίτι, ήταν δείγμα νοικοκυροσύνης, κι ήταν απ’ τις πρώτες φροντίδες το πρωί, της νοικοκυράς.
  Το ηλεκτρικό φως, μια κατάκτηση του τεχνολογικού πολιτισμού μας του προηγούμενου αιώνα, έφτασε ξεδιάντροπα και ληστρικά τον 21ο αιώνα, να γίνει «χρηματιστηριακό προϊόν»! Ξευτίλα ρε! Ντροπή σας!
  Ένα κοινωνικό αγαθό, δεμένο σήμερα με τη ζωή του ανθρώπου, στις καλούμενες «Δημοκρατίες» του κόσμου, που απορούν και μιλούν για «λαϊκισμό», όταν βλέπουν την ακροδεξιά να φουντώνει και να προτείνει λύσεις…
  Ένα «πολίτμπυρο» Μπρεζνιεφικό, η νομενκλατούρα της Ε.Ε., έξω απ’ τα προβλήματα του λαού, αποφασίζει με τα τσιράκια – πρωθυπουργούς, με χαρακτηριστικά Μαρίας Αντουανέτας και Λουδοβίκων! Ντροπή!
  ΥΓ 1: Μετά τους ως τα τώρα νεκρούς 8 Ρώσους στρατηγούς(!) των δυτικο – Ουκρανικών ειδήσεων, που ακούσαμε ως τα πριν λίγο, τώρα (15/5/22) έχουμε και τραυματία τον αρχηγό του Γεν. επιτελείου του Ρώσικου στρατού! Προσώρας, ο Πούτιν έχει γλυτώσει απ’ τις σφαίρες των ΜπαϊντενοΖελένσκηδων… Πάτε καλά ρε;
  Μέχρι που μπορεί να φτάσουν σε ψέματα, στον δήθεν σήμερα ενημερωμένο στη στιγμή, για τα πάντα, Δυτικό άνθρωπο! Τα δικά μας ΜΜΕ (πετσωμένα) βρίσκονται στην 108η θέση εγκυρότητας, σε σύνολο 180 χωρών!
  ΥΓ 2:  Διάβασα κάπου και εντυπωσιάστηκα, ότι αυτή η επίκαιρη και καυτή λέξη «ρήτρα», που μοιάζει ξενική, είναι Ομηρική, υπάρχει στην Ιλιάδα και σημαίνει «συμφωνία»!
  Αυτή η θαυμαστή τρισχιλιοστή γλώσσα και το ότι κατοικούμε στο τόπο τους, είναι νομίζω το μόνο που μας συνδέει με τους θαυμαστούς αρχαίους (προγόνους μας)!... τον πολιτισμό και τη λογική τους, ξεπάτωσε βίαια ο Ιουδαιοχριστιανισμός. Ο μονοθεϊστικός αλλά τρισυπόστατος με χιλιάδες αγίους…
  Ευτυχώς, μέσω της μετάφρασης της Εβραϊκής «Τορά» που διέταξε εκείνος ο σοφός ο Μακεδόνας Πτολεμαίος Φιλάδελφος, σώθηκε μέσα απ’ τα ιερατικά κείμενα (Ευαγγέλια) η Ελληνική γλώσσα, γεγονός, που μας νομιμοποιεί σαν Έλληνες!
  Ίσως, η μόνη προσφορά του Χριστιανισμού στην Ελλάδα. Κι η μόνη ουσιαστικά περιουσία μας, μαζί με τα γκρεμισμένα μνημεία των αρχαίων, που μας σώζουν ακόμη απ’ τον αφανισμό…
  ΥΓ 3: Ανατριχίλα προκαλεί η πρωτοφανής παρουσίαση στην Ρωσική TiVi, εκείνου του διηπειρωτικού πυραύλου με πυρηνική κεφαλή 100 μεγατόνων, που πλήττοντας τα παράλια της Μ. Βρετανίας –όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος-, θα σηκώσει τσουνάμι ύψους 500 μέτρων και ραδιενεργά μολυσμένο, που θα καταπνίξει και θα κάψει όλο το Βρετανικό νησί!
  Μπορεί σίγουρα να λέγονται αυτά, σαν υπενθύμιση και απειλή, όμως η ανθρώπινη βλακεία είναι μέγεθος ασύλληπτο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και να μας προσγειώνει. Πράγμα δύσκολο όμως…

7 σχόλια:

  1. Ο Στάσης ως CEO σε θυγατρικές της Ιταλικής ENEL μάλλον δεν πληρωνόταν με τον βασικό μισθό. Θα είχε στην άκρη και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να φτιάξει τις ενοικιαζόμενες βίλες στο νησί.
    Εκτός αν η αποταμίευση και οι αγορές ακινήτων είναι προνόμιο μόνο των αριστερών, όπως ο Παπαδημούλης!!!
    Έτσι, δεν είναι ΑΘΡ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ ολο αυτο το..κατεβατο εσενα,ο Στασσης σου εμεινε;;Μακαρι αυτος να ειναι το προβλημα μας..(εστω κι ο Παπαδημουλης)..Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ ΑΘΡ καταλήγεις στο άρθρο σου με τη φράση "η ανθρώπινη βλακεία είναι μέγεθος ασύλληπτο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και να μας προσγειώνει". Δε βλέπω όμως, να ισχύει αυτή η λογική στο άρθρο σου.
    Το κείμενό σου είναι ως συνήθως ένα δογματικό παραλήρημα με αφορισμούς, χωρίς αντικειμενικότητα, γεμάτο από εμμονικές απόψεις και κρίσεις για την άλλη άποψη-πλευρά (τη δεξιά, τις δυτικές χώρες, το Χριστιανισμό, τους "φιλελέδες").

    Η βία είναι το ίδιο απεχθής είτε προέρχεται από το δυτικό ιμπεριαλισμό είτε από το κομμουνιστικό ιμπεριαλισμό του Πούτιν με τους μεγαλόσταυρους για τον πόλεμο και τα κολλητιλίκια με τον Πατριάρχη Μόσχας (σαν τους Σταυροφόρους που περιγράφεις).
    Η φασισμός είναι το ίδιο καταστροφικός για την κοινωνία είτε προέρχεται από τη ναζιστική πλευρά είτε προέρχεται από την κομμουνιστική-σταλινική πλευρά (κάτι θα ξέρουν καλύτερα οι πρώην κομμουνιστικές χώρες που αντιδρούν τόσο έντονα και συμπαραστέκονται στην Ουκρανία).
    Εσύ πάλι μη σου πειράξουνε τον Πούτιν και τους στρατηγούς του!!! Προσοχή κυκλοφορεί και ο Βελόπουλος στο χώρο... με τα μη "Πετσωμένα" περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, όπως και το δορυφορικό RT (RUSSIA TODAY).

    Όσον αφορά τις αυξήσεις στην ενέργεια, για τις οποίες θεωρείς υπεύθυνο το "Μωυσή", θεωρώ ότι δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην αντιλαμβάνεται ότι στη διάρκεια ενός ενεργειακού πολέμου κάτι θα πληρώσουμε παραπάνω. Το ίδιο έγινε στην πετρελαϊκή κρίση το 1973, στο πόλεμο του Κουβέιτ κλπ.
    Όσον αφορά το ρεύμα, εγώ το Δεκέμβριο του 2020 έκανα 2ετές συμβόλαιο με την αγαπημένη μας ΔΕΗ, πήρα 100 ευρώ επιστροφή και έχω και σταθερό τιμολόγιο παρά την κρίση. Είδες η ΔΕΗ που έλεγε η παλιά διαφήμιση;
    Είδες ο κακός φιλελές ο Στάσης πως μου ήπιε το αίμα;

    Επίσης, θα ήθελα να ξαναθυμηθείς τις δηλώσεις και τις αποφάσεις του Α-λέξη και του ΣΥΡΙΖΑ για τα ενεργεικά.
    (δες το σχετικό βίντεο)
    https://www.youtube.com/watch?v=683qHSOGto8

    Καταλήγοντας θα ήθελα να σου ζητήσω να δεις πιο αντικειμενικά τα γεγονότα, να αφήσεις τους οπαδισμούς, τις εμμονές και τα συμπλέγματα του παρελθόντος (έχουμε κουραστεί να διαβάζουμε για τον εμφύλιο και τη χούντα, δε μας ενδιαφέρει η αγιοποίηση του κομμουνισμού και της αναρχίας, δε μας ενδιαφέρει ο απαξιωτικός σχολιασμός του Χριστιανισμού).
    Καλό θα ήταν να κάνεις και μία αυτοκριτική για χαρακτηρισμούς όπως η λέξη "ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ" για το νεκρό πόντιο ("ναζί" κατά τους Ρώσους) της ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ η οποία ισοπεδώθηκε και ερημώθηκε από τους Ελληνικής καταγωγής Πόντιους που ζούσαν εκεί.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειλικρινά, απορώ πώς ένας αρθρογράφος σαν τον Άγγελο Ρακόπουλο όταν σχολιάζεται από επιφανείς ανώνυμους αρχικά δεν επαινείται για τα κορυφαία κείμενα που εμπεριέχουν πληροφορίες και εξαιρετική κειμενική προσέγγιση, αλλά καυτηριάζεται ένα σημείο που δε μας αρέσει στοχεύοντας να ακυρώσει το σύνολο. Τα άρθρα του είναι απολαυστικά και άκρως ενδιαφέροντα. Το θάρρος της άποψης του γιατρού που εμπεριέχει πολύπλευρη γνώση όχι μόνο του κόσμου μας, αλλά και του μικρόκοσμού μας είναι κέρδος για την προσωπική μας θεώρηση για πρόσωπα και πράγματα που σίγουρα καθημερινά μας απασχολούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σταυρο δεν καταλαβες τι εγινε με τον καλο νας αγγελο
      πως ειναι δυνατον μολις βγηκε το δημοσιευμα μαζυ
      ηταν και το πρωτο σχόλιο αρα στελνοντάς τοεστειλε και το σχολιο ανωνυμο για να δειξει οτι καποιος γραφει τοσο καιρο δεν εγραφε κανενας, ετσι να ανοιξει διαλογο και να
      πει οτι καποιος το διαβασε. καταλαβες σταυρο μου.
      εγω θα μεινω ανωνυμος

      Διαγραφή
  5. Ευτυχώς ο ΑΘΡ δεν έχει επικαλεστεί ποτέ το αλάθητο του Πάπα, ούτε όταν ήταν πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο.
    Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε θα σχολιάζουμε τα γραφόμενά του, ειδικά όταν είναι τόσο υποκειμενικά και μονομερή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και επειδή το θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πολύ ευαίσθητο και δε χωράει προσωπικές αντιπαραθέσεις, θα ήθελα ΑΘΡ να διαβάσεις την παρακάτω συνέντευξη του Δημήτρη Μπούρα διακεκριμένου φωτορεπόρτερ και κοινωνικού ανθρωπολόγου.

    https://www.lifo.gr/prosopa/synenteyjeis/dimitris-mpoyras-eida-poleis-poy-latrepsa-na-soriazontai-se-ereipia-kai-filoys

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.