Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

«Salonique a Monastir»: Πολιτιστικές δράσεις στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αμυνταίου… (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Στο πλαίσιο της δράσης Salonique a Monastir (219 χιλιόμετρα αφήγησης), με αφορμή την συμπλήρωση 130 χρόνων από την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου και την ανακήρυξη του 2021 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμου», διοργανώθηκαν, το Σάββατο 26 Ιουνίου, διάφορες πολιτιστικές δράσεις σε εννέα πόλεις -σταθμούς της σιδηροδρομικής γραμμής.
  Η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται την Άνοιξη του 1891, συνέβαλε αποφασιστικά στην εκβιομηχάνιση των πόλεων της κεντροδυτικής Μακεδονίας και στην ανάδυση νέων αστικών κέντρων, όπως το τότε ακμάζων Σόροβιτς, –σημερινό Αμύνταιο-, όπου φιλοξένησε την εικαστική εγκατάσταση «Τα τραίνα να θυμάσαι».
  Η συνολική ευθύνη της επιμέλειας της «ενεργοποίησης» του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Αμυνταίου ανήκε στην εικαστικό και ιστορικό τέχνης Γλύκα Διονυσοπούλου.
  Οι συνεργατικές εικαστικές δράσεις που παρουσιάστηκαν σε τρείς παράλληλα αίθουσες του σταθμού, ήταν: πρότυπα έργα ζωγραφικής, απαγγελία ποιημάτων της ποιητικής ομάδας του περιοδικού «Καρυοθραύστις» από τέσσερις ηθοποιούς θεατρικών ομάδων της Κοζάνης, πρότυπη μουσική του Παναγιώτη Δημόπουλου και προβολή φωτογραφιών του  Αλέξανδρου Βρεττάκου.





 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Γιάννης Κιοσές, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Βαβλιάρας, ο δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, καθώς και φιλότεχνοι της περιοχής.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.