Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες - Ποιο χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι καλύτερο διατροφικά;

(Από το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)…
  Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, μπορεί να είναι ένα μεγάλο ζήτημα για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά στην Ελλάδα.
Μελομακάρονα
  Τα μελομακάρονα θεωρούνταν από την αρχαιότητα σύμβολα ευζωίας και γονιμότητας, γι’ αυτό τον λόγο ακόμα και σήμερα προσφέρονται αυτές τις γιορτινές μέρες, καθώς περιμένουμε τον ερχομό της νέας χρονιάς.
  Λέγεται επίσης πως αποτελούν τη συνέχεια ενός γλυκίσματος των αρχαίων Ελλήνων, το οποίο είχε τα ίδια συστατικά με το μελομακάρονο και προσφέρονταν στην αρχαία γιορτή του Ήλιου, που τη γιόρταζαν στα τέλη Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα είναι κάτι σαν συνέχεια της μεγάλης αυτής αρχαίας γιορτής.
 
Αναφορές επίσης θέλουν το όνομα του χριστουγεννιάτικου αυτού γλυκίσματος να έχει τις ρίζες του στο νεκρώσιμο δείπνο που ετοιμαζόταν κατά τον Μεσαίωνα. Η μακαρωνία, όπως αποκαλούνταν, υπήρξε το πιάτο που έτρωγαν όσοι βρίσκονταν σε νεκρώσιμη ακολουθία.
  Αργότερα, όταν προστέθηκε και το σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι + μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια». Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που κατέληξε να έχει πάρει την ονομασία του το σπαγγέτι.
  Τα μελομακάρονα αποτελούν μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες. Ένα μέτριο μελομακάρονο (40-50g) μας αποδίδει περίπου 160-200 θερμίδες και 8-10 γραμμάρια λίπους.
  Η θερμιδική διαφορά τους είναι πολύ μικρή, όμως η θρεπτική τους αξία διαφέρει, καθώς τα μελομακάρονα παρασκευάζονται με ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το οποίο είναι πηγή μονοακόρεστων («καλών») λιπαρών και όχι με βούτυρο, όπως οι κουραμπιέδες, γι’αυτό περιέχουν και λιγότερο κορεσμένο λίπος. Επίσης, άλλα βασικά συστατικά τους είναι:
α) το σιμιγδάλι, το οποίο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και συνεισφέρει θετικά στην απώλεια κιλών αλλά και στα άτομα με διαβήτη,
β) ο χυμός πορτοκαλιού, ιδανικά ο φυσικός που περιέχει βιταμίνη C,
γ) τα μπαχαρικά όπως η κανέλα που είναι ευεργετική για την υγεία μας καθώς περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του πορτοκαλιού μεγιστοποιεί την απορρόφησή του,
δ) τα καρύδια, τα οποία αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και οι πολυφαινόλες που περιέχουν, οι οποίες σε συνδυασμό με τα ω-3 λιπαρά οξέα, προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, και
ε) το μέλι, του οποίου τα συστατικά είναι ευεργετικά στη καρδιά μέσω της ακετυλοχολίνης, η οποία διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση.
Κουραμπιέδες
  Η Περσία υποστηρίζεται πως αποτελεί την καταγωγή του κουραμπιέ όπου πρωτοεμφανίστηκε τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή. Την καταγωγή του κουραμπιέ λέγεται πως διεκδικεί και ο Λίβανος.
 
Αυτό το Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες. Ένα είδος κουραμπιέ με την ονομασία Πολβορόν (Polvorón) είναι διαδεδομένο στις ισπανόφωνες χώρες και το νότιο Τέξας.
  Οι κουραμπιέδες, δεν έχουν μεγάλη διαφορά στις θερμίδες σε σύγκριση με τα μελομακάρονα. Ένας μέτριος κουραμπιές (40-50g) μας αποδίδει περίπου 180- 220 θερμίδες και 11-13,5 γραμμάρια λίπους. Περιέχουν όμως ζάχαρη, η οποία δεν έχει κάποια θρεπτική αξία και μας δίνει «κενές θερμίδες», καθώς και λίπος, ειδικά κορεσμένο λόγω του βουτύρου που περιέχουν. Τα δύο αυτά συστατικά θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
  Σε περίπτωση που περιέχουν και μεγάλα κομμάτια αμυγδάλου, οι θερμίδες ανεβαίνουν, όμως τα αμύγδαλα είναι ευεργετικά για την υγεία μας, καθώς περιέχουν πολυακορεστα λιπαρά, βιταμίνες και σίδηρο. Οι ειδικοί της Nutrition Association αναφέρουν πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους, λόγω της περιεκτικότητας τους σε κορεσμένο λίπος.
  Συμπερασματικά το μελομακάρονο υπερτερεί σε θρεπτική αξία του κουραμπιέ. Είναι σημαντικό όμως στις γιορτινές αυτές μέρες να απολαμβάνουμε αυτά που μας αρέσουν αρκεί πάντα οι επιλογές μας να γίνονται με μέτρο.
Καλές γιορτές!
Γιάννα Καλυβά
Διαιτολόγος – διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.