Πιθανότατα γνωρίζετε τη γνωστή έκφραση, «Ένα
μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ενώ η φράση δημιουργήθηκε για πρώτη
φορά το 1913, βασίστηκε σε μια παροιμία
που ξεκίνησε το 1866.
Στην πραγματικότητα, το περιοδικό Notes and
Queries ήταν το πρώτο που δημοσίευσε το αρχικό απόσπασμα: "Φάτε ένα μήλο
για να κοιμηθείτε και θα αποτρέψετε το γιατρό από το να κερδίσει το ψωμί
του".
Παρόλο που έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση
περισσότερων μήλων μπορεί να μην σχετίζεται με λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό,
η προσθήκη μήλων στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση πολλών πτυχών
της υγείας μας.
Οφέλη για την υγεία
Τα μήλα έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη που
θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της μακροχρόνιας υγείας.
1. Ιδιαίτερα θρεπτικά
Είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά,
όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ένα μεσαίο μήλο
παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
• Θερμίδες: 95
• Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια
• Ίνες: 4,5 γραμμάρια
• Βιταμίνη C: 9% της ημερήσιας
αξίας (DV)
• Χαλκός: 5% του DV
• Κάλιο: 4% του DV
• Βιταμίνη Κ: 3% του DV
Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C δρα ως
αντιοξειδωτικό για την εξουδετέρωση επιβλαβών ενώσεων γνωστών ως ελεύθερων
ριζών και προστατεύει από ασθένειες. Τα μήλα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή
αντιοξειδωτικών όπως η κουερσετίνη, το καφεϊκό οξύ και η επικατεχίνη.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση
περισσότερων μήλων θα μπορούσε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών
χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου. Μια μελέτη σε
περισσότερους από 20.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλότερων
ποσοτήτων λευκών σαρκών φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των μήλων,
συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία
φλαβονοειδών που βρίσκονται στα μήλα, τα οποία είναι ενώσεις που έχουν
αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.
Είναι επίσης γεμάτα με διαλυτές ίνες, οι
οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων
χοληστερόλης, όπου και τα δύο είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
3. Περιέχουν ενώσεις καταπολέμησης του καρκίνου
Λόγω των φλαβονοειδών και των αντιοξειδωτικών
που περιέχουν μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού καρκίνου.
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 41 μελετών, η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας μήλων
συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
Μια
άλλη μελέτη παρατήρησε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι η κατανάλωση
περισσότερων μήλων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα
μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, των
πνευμόνων, της στοματικής κοιλότητας και του οισοφάγου.
Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την
αξιολόγηση των πιθανών αντικαρκινικών επιδράσεων των μήλων και για να
προσδιοριστεί εάν ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες.
Άλλα οφέλη για την υγεία
• Υποστηρίζουν την απώλεια
βάρους. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ίνες, τα μήλα έχει αποδειχθεί ότι
προάγουν αίσθημα πληρότητας, μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων και αυξάνουν την
απώλεια βάρους.
• Βελτιώνουν την υγεία των
οστών. Μελέτες σε ανθρώπους, ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσαν ότι η
κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας φρούτων μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη οστική
πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
• Ενισχύουν την εγκεφαλική
λειτουργία. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων θα μπορούσε να
βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, στην πρόληψη της πνευματικής
παρακμής και στα αργά σημάδια γήρανσης
• Προστατεύουν από το άσθμα.
Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη μήλων μπορεί να σχετίζεται με
χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος.
• Μειώνουν τον κίνδυνο
διαβήτη. Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα, η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα
συνδέεται με 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με
τη μη κατανάλωση του.
Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να
έχουμε στη διατροφή μας τόσο τα μήλα όσο και άλλα φρούτα και λαχανικά, καθώς
λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν αποτελούν ασπίδα για την υγεία μας.
Ιωάννα Καλυβά
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.