Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού…


  Η 19η Μαΐου αναγνωρίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων το 1994 ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα που σηματοδοτεί μια σειρά τραγικών γεγονότων για τον ελληνισμό του Πόντου,
 
 μια σειρά τραγικών γεγονότων της ελληνικής ιστορίας.
  Την αποφράδα εκείνη  ημέρα ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα, και άρχισαν οι σελίδες της σύγχρονης ιστορίας να γεμίζουν με αίμα, διωγμό, και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου.
  Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα του προηγούμενου αιώνα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και ένα έγκλημα στο οποίο τόσα χρόνια μετά δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.
  Το έγκλημα της γενοκτονίας υπερβαίνει τα όρια των εθνικών κρατών.  Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οφείλει η Διεθνής Κοινότητα με όλα τα όργανα και τους θεσμούς που διαθέτει (ΟΗΕ, Διεθνή Δικαστήρια, κ.τ.λ), να εντάξει άμεσα τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στα Διεθνή Μητρώα και τη Διεθνή Ιστορία, τιμώντας έτσι τη μνήμη των θυμάτων ,  ενημερώνοντας ταυτόχρονα τις επόμενες γενιές και αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο νέες γενοκτονίες.
  Σήμερα τον μεγάλο αυτό αγώνα της αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού δίνουν από κοινού η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων.
  Στο τελευταίο συνέδριο που πραγματοποίησε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας στις 6 Δεκεμβρίου 2019, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού  παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την μνήμη των γενοκτονημένων αδελφών μας. Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε εκδήλωση για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι σύσσωμη η ελληνική πολιτεία είναι  παρούσα και αλληλέγγυα στον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
  Σήμερα  οφείλουμε  όλοι οι Έλληνες  να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  για να αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα  το έγκλημα που διέπραξαν οι Τούρκοι  έναν αιώνα πριν στους προγόνους μας.
  Είναι το ελάχιστο χρέος  για να αναπαυθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν από τις μαζικές δολοφονίες, τα  βασανιστήρια, τους διωγμούς, τις εξοντωτικές πορείες, τις κακουχίες. Των ανθρώπων που έφυγαν και δεν επέστρεψαν αλλά ζούνε μέσα από τις παραδόσεις, την μνήμη και τις αναφορές όλων ημών των επιγόνων τους .
  Οφείλουμε να τα  θυμόμαστε για να μην τα ξαναζήσουμε. Το οφείλουμε στους προγόνους μας αλλά και στα παιδιά μας. Θεωρήσατε το παραπάνω μήνυμα ένα μικρό μνημόσυνο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 
Αιωνία τους η μνήμη. 
Γιάννης Αντωνιάδης βουλευτής Ν.Δ Π.Ε. Φλώρινας

   
  Σήμερα επαναφέρουμε στη μνήμη μας την αποφράδα μέρα ισοπέδωσης της Σαμσούντας την 19η Μαΐου 1919, η οποία ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας στα πλαίσια του εθνικιστικού σχεδίου διωγμού με θρησκευτικά κριτήρια, που άσκησε το κίνημα των Νεότουρκων επωφελούμενο την εμπλοκή των ευρωπαϊκών κρατών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, οι Έλληνες του Πόντου που χάνουν τη ζωή τους ξεπερνούν τους 350.000. Έπειτα ακολουθεί ξεριζωμός, φτώχεια, πόνος και αγώνας για αποδοχή και διάκριση στη μητέρα -πατρίδα Ελλάδα.
  Έκτοτε, η συλλογική μνήμη, το Τραύμα και η αγωνία της χαμένης πατρίδας καταγράφεται στην πολιτισμική μας κληρονομιά, μας καθοδηγεί για το μέλλον και μας διδάσκει πως η βία και η μισαλλοδοξία οδηγούν στην καταστροφή. Με αυτές τις αξίες που μας μεταφέρει ο προσφυγικός ελληνισμός του Πόντου και της Μ. Ασίας καταρτίσαμε την πολιτισμική μας ταυτότητα, γίναμε η χώρα που ένιωσε τον ξεριζωμό, τον πόνο του διωγμού και του θανάτου. 
  Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Βουλή των Ελλήνων φωταγωγείται σε κόκκινο και μαύρο χρώμα. Κόκκινο που παραπέμπει στο αίμα και μαύρο που παραπέμπει στο πένθος. Ο αγώνας για διεθνή δικαίωση και αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται. 
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας 
Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.