Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Βιβλιοπαρουσίαση: «Η συμβολή της διατροφής στην υγεία των ανθρώπων» - Ένα βιβλίο «φρουρός» της ανθρώπινης υγείας…


(Από το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)…
  Το βιβλίο αυτό δεν είναι όμοιο με ‘κείνα που έχουν δημοσιευθεί στον Ελλαδικό χώρο σε παρόμοια θέματα και αναφέρονται στην μεγίστης σπουδαιότητας σχέση Διατροφής – Υγείας ανθρώπων.
  Το γεγονός της μοναδικότητας του βιβλίου, εστιάζεται σε δύο λόγους:
 
  Πρώτον, τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο, είναι καρπός συλλογής στοιχείων πολλών χρόνων, από συγγραφείς οι οποίοι αποτελούν πλειάδα (ομάδα προικισμένων) επιστημόνων, είναι πραγματικοί σκαπανείς της σύγχρονης έρευνας στο χώρο των Βιολογικών επιστημών (Χημεία, Γεωπονία κλπ) και έχουν προσφέρει πλούσιο έργο με πολύτιμη συμβολή στη βιβλιογραφία, εντός κι εκτός Ελλάδας.
  Δεύτερον, για να αντιληφτεί ο αναγνώστης το ρηξικέλευθο (τομή νέας οδού, καινοτομία) που επιχειρείται στο βιβλίο αυτό, δίδεται το εξής παράδειγμα:
  Η αξία των φρούτων (νωπών καρπών) στο βιβλίο αυτό, σχετικά με την περιεκτικότητα σε ανόργανα στοιχεία (άζωτο, φώσφορος, κάλιο κλπ), δεν δίνεται μόνο όσο αναφορά το είδος (μπανάνα, κεράσι, αχλάδι κλπ), αλλά όσο αφορά τις ποικιλίες των φρούτων, γεγονός που δεν έχει επιχειρηθεί από κανέναν Έλληνα συγγραφέα έως τώρα!
  Ταξινόμηση της ύλης του βιβλίου
   Το βιβλίο ταξινομείται σε 18 αυτοτελή κεφάλαια, κάθε ένα απ’ τα οποία αποτελεί προϊόν σύμπηξης – πεμπτουσία ογκωδών επιστημονικών δεδομένων.
1) Υγεία – διατροφή, 2) Μεσογειακή διατροφή ή Πλατωνική διατροφή, 3) Πρωτεΐνες, 4) Λιπίδια, 5) Υδατάνθρακες, 6) Ανόργανα στοιχεία, 7) Αντιοξειδωτικές ενώσεις, 8) Σύσταση νωπών καρπών (φρούτων), 9) Σύσταση ξηρών καρπών και σπόρων, 10) Λαχανοκομία, 11) Λαχανομικά φυτά, 12) Βιταμίνες, 13) Φαινόλες, 14) Αργινίνη, 15) Σελήνιο, 16) Ασπαραγίνη, 17) Κρεοφαγία – Καρποφυτοφαγία, 18) Διαιτητικές ίνες.
Ενδεικτικά «νησίδες» υγιεινής διατροφής που ξεχωρίζουν στο βιβλίο…
  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε έρευνα του στο ν Μεσογειακό χώρο, διαπίστωσε ότι τα λιγότερο καρδιακά νοσήματα παρατηρήθηκαν στο νησί της Κρήτης!
  Αυτό αποδόθηκε στη μεγάλη κατανάλωση λαδιού και την Μεσογειακή ή Πλατωνική διατροφή, δηλ. διατροφή που στηρίζεται σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ακρόδρυα, όσπρια, ψάρια και μετρημένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
  Αναφορικά με τις πρωτεΐνες, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (ΗΠΑ), τείνει να αποδεχθεί ότι οι φυτικές, είναι πιο υγιεινές απ’ τις ζωικές και επιπλέον οι φυτικές πρωτεΐνες περιέχουν ίνες, που προκαλούν πολλά οφέλη στην υγεία.
  Τα λιπαρά οξέα διακρίνονται σε μονο-ακορεστα, πολυακόρεστα, κορεσμένα και trans λιπαρά.
  Τα μονοακόρεστα είναι πολύ ωφέλιμα και καλές πηγές Μονοακόρεστων είναι το ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο.
  Τα Πολυακόρεστα, γνωστά ως Ω-3 και Ω-6 είναι επίσης ωφέλημα, γιατί μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος. Βρίσκονται τα Ω-3 στα καρύδια, λιναρόσπορο και ψάρια και τα Ω-6 σε ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, καλαμπόκι και ψάρια.
  Τα trans λιπαρά, που είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, γιατί αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL και ταυτόχρονα μειώνουν την καλή HDL, βρίσκονται στα υδρογονωμένα έλαια και επίσης δημιουργούνται κατά το τηγάνισμα.
  Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, που προέρχονται απ’ το κρέας, ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιακά νοσήματα.
Άγνωστοι φρουροί της ανθρώπινης υγείας…
  Από τα εκατοντάδες επιπλέον πορίσματα της επιστημονικής έρευνας που αναφέρονται στο βιβλίο, άκρως πολύτιμα είναι τα σχετικά με τις αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας και περιέχονται κυρίως σε κράνα, μαύρα μούρα, μήλα, κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών (όπως Ξινόμαυρο), μοσχάτο, Καμπερνέ Σωβινιόν. Επίσης, το στοιχείο σελήνιο, που αντιμετωπίζει επιτυχώς τον καρκίνο του δέρματος κατά 50% και τον καρκίνο του προστάτη κατά 65%, χρειάζεται για την σωστή λειτουργία του Θυρεοειδή αδένα και περιέχεται κυρίως στο φιστίκι Βραζιλίας, άσπρο σουσάμι, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο, ψάρια κλπ.
Η προσωπικότητα των συγγραφέων…
  Το βιβλίο είναι απότοκο εργασιών επιστημόνων υψηλού επιπέδου: Κορτέσσα – Δημάση και Γιάννης Θεριός, πανεπιστημιακοί, Α. Σιμώνης Γεωπόνος και Χημικός, επίτιμος Δ/ντης Ινστιτούτου Εδαφολογίας Θεσ/νίκης, Θ. Σωτηρόπουλος και Δ. Αλμαλιώτης, καταξιωμένοι ερευνητές, καθώς και δεκάδες άλλοι.
  Εμείς, με αφορμή τη διατύπωση της κυρίας Κορτέσσας Δημάση, καθηγήτριας Γεωπονίας στο ΑΠΘ, ότι εμπνευστής της ιδέας συγγραφής του βιβλίου και βασικός συγγραφέας στις περισσότερες των εργασιών ήταν ο Δημήτρης Στυλιανίδης, επίτιμος Δ/ντης Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων, θα κάνουμε ξεχωριστή δημοσίευση για την προσωπικότητα του. Εδώ απλά αναφέρουμε, ότι ο Στυλιανίδης με τις εργασίες του στο υποκείμενο αμυγδαλο-ροδάκινο GF 677, πάνω στο οποίο κυρίως είναι εμβολιασμένες οι σύγχρονες ποικιλίες ροδακινιάς στον Ελλαδικό χώρο, τη συμβολή του στη δημιουργία νέων ποικιλιών ροδακινιάς και αμυγδαλιάς, τις εκδόσεις βιβλίων, συνετέλεσε στο πέρασμα της Ελληνικής Δενδροκομίας σε ανώτερο εξελικτικό στάδιο.
Ιστορική θεώρηση Υγιεινής Διατροφής – Επίλογος…
  Η φύση είναι μεγάλη και ο άνθρωπος μικρός. Η φύση ολόκληρη είναι απέραντος κήπος φαρμάκων, πλήρης φαρμακευτικών θησαυρών. Οι θησαυροί αυτοί είναι γνωστοί στους ανθρώπους από την αρχαιότητα ακόμη.
  Ο Αριστοτέλης έκανε πειράματα, έγραψε και βοτανικό έργο, το οποίο δεν διεσώθη, αλλά αναφέρεται από μεταγενέστερους.
  Ο Θεόφραστος, μαθητής του Αριστοτέλη, στην Αθήνα στον Ιλισό ποταμό, έκανε τον πρώτο βοτανικό κήπο.
  Ο Ιπποκράτης διατύπωσε τη ρήση «Το φάρμακο σου είναι η τροφή σου και η τροφή το φάρμακό σου».
  Ο Διοσκουρίδης, που έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ., στο σύγγραμμα του «Περί Ιατρικής», μνημονεύει 500 είδη φυτών που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως μέσω της διατροφής και ο Παράκελσος, μεγάλος σοφός του 16ου αιώνα μ.Χ., διετύπωσε το απόφθεγμα «Όλα τα βουνά, οι λόφοι, τα λαγκάδια, τα λιβάδια, είναι φαρμακεία του θεού»!
  Στους συγγραφείς του βιβλίου αυτού, Δημήτρη Στυλιανίδη και Συνεργάτες, που με πλήθος επιστημονικών πορισμάτων μας πληροφορούν για την Υγιεινή διατροφή και τους φαρμακευτικούς θησαυρούς μέσω της διατροφής, αξίζει όχι απλά δημόσιος έπαινος, αλλά τίτλος τιμής.
  Τελειώνοντας, ας έχουμε κατά νου το παρακάτω τρίπτυχο:
  Πρώτον, ότι η λεωφόρος της επιστήμης είναι πλατειά και με ευρείς ορίζοντες.
  Δεύτερον, στον γενικά αποδεκτό κανόνα, ότι είναι προτιμότερο να προλαβαίνουμε την αρρώστια παρά να την θεραπεύουμε, η σωστή διατροφή αποτελεί το άπαν, το Α και το Ω για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία περισσότερη ευτυχή και ένα έθνος εύρωστο.
  Τρίτον, ότι για την χρησιμοποίηση οποιονδήποτε φυτών για θεραπευτικό σκοπό, είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού.
Ηλίας Χασιώτης
Ιστορικός Ερευνητής Δυτ. Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.