Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών κατοικίδιων…


Γράφει η Τζένη Κων. Σέλτσα
Κτηνίατρος ΑΠΘ, Msc Χειρουργικής ΑΠΘ, MRCVS, Spec. Surgeon
  Με αφορμή τους εντεινόμενους ελέγχους της Αστυνομίας για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς.
 
1. Μέριμνα για την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή του κατοικίδιου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησης του, μέσα σε 2 μήνες από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε 1 μήνα από την εύρεση ή απόκτηση του, καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του κατοικίδιου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού του.
2. Να ενημερώνει τον κτηνίατρο για τη μεταβολή των στοιχείων, που έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων το αργότερο εντός 15 ημερών (πχ αλλαγή ιδιοκτήτη, θάνατος ζώου). Εξαιρείται η απώλεια, η οποία δηλώνεται εντός 5 ημερών.
3. Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέταση του, καθώς και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
4. Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό.
5. Για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο.
6. Όταν εκτρέφεται έστω και 1 θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής για εμπορικούς σκοπούς απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς.
7. Απαγορεύεται η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων, η εισαγωγή, η εμπορία και η αναπαραγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
8. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς.
9. Η διάθεση των νεκρών ζώων συντροφιάς, όπως αποτέφρωση και υγειονομική ταφή, πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.
10. Μέριμνα για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας.
11. Μέριμνα για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.
12. Σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το κατοικίδιο ζώο πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.