Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Ερώτηση της Π. Πέρκα με θέμα: «Άμεσες αποζημιώσεις προς τους φασολοπαραγωγούς της Πρέσπας λόγω της καταστροφής από τον καύσωνα»…

 
  Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Πέρκα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ανταποκρινόμενη στην έντονη ανησυχία των φορέων της Πρέσπας, οι οποίοι είδαν την παραγωγή τους να εκμηδενίζεται από τους πρόσφατους καύσωνες, ενώ παράλληλα αγωνιούν για το προβλεπόμενο κύμα καύσωνα τις επόμενες μέρες.
  Ειδικότερα, η κα Πέρκα τονίζει την αναγκαιότητα να αποζημιωθούν άμεσα οι φασολοπαραγωγοί της Πρέσπας για την καταστροφή που υπέστησαν, ενώ ταυτόχρονα θέτει και ζήτημα αλλαγής του αναχρονιστικού πλέον κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Άμεσες αποζημιώσεις προς τους φασολοπαραγωγούς της Πρέσπας λόγω της καταστροφής από τον καύσωνα»
  Όπως ήδη γνωρίζετε κατά τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, αλλά και πλέον στην παρούσα περίοδο που διανύουμε, επικρατούν ακραία υψηλές θερμοκρασίες για την περιοχή της Φλώρινας και της λεκάνης των Πρεσπών.
  Η περιοχή του Δήμου Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας είναι κατεξοχήν φασολοπαραγωγική, που μάλιστα, φημίζεται για την εξαιρετική ποιότητα του αγροτικού της προϊόντος αναγνωρισμένο ως ΠΓΕ και βρίσκεται στα ράφια όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  Οι τρομακτικές για την περιοχή μεταβολές της θερμοκρασίας και των καιρικών συνθηκών που προκαλούνται ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, επηρεάζουν τον πρωτογενή τομέα της Πρέσπας και συγκεκριμένα την καλλιέργεια του φασολιού, αφού λόγω του συνεχούς καύσωνα παρατηρείται πτώση των άνθεων και κατά συνέπεια μηδενική καρπόδεση.
  Το τελευταίο διάστημα, οι οχλήσεις των Συνεταιρισμών και των παραγωγών φασολιού της περιοχής εντείνονται καθότι υπάρχει έντονη ανησυχία αφού βλέπουν την παραγωγή τους να εκμηδενίζεται. Μάλιστα, η απόγνωση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη διότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις για ζημιές που γίνονται κάτω από 40 βαθμούς κελσίου παρότι η φασολοπαραγωγή επηρεάζεται από παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών κελσίου.
- Επειδή, η καταστροφή στην φασολοπαραγωγή της Πρέσπας είναι τεράστια,
- Επειδή, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ κρίνεται για ακόμα μία φορά ως αναχρονιστικός αφού δεν προβλέπει τις συνέπειες της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης ανάλογα με την παραγωγή,
- Επειδή, το εξαίρετο φασόλι του Δήμου Πρεσπών αποτελεί προϊόν ανωτέρας ποιότητας που για την παραγωγή του αξιοποιεί τα 2/3 του εργατικού δυναμικού της περιοχής και αποδίδει εισόδημα εμπορικής τιμής που ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία,
- Επειδή, ο καύσωνας του Ιουνίου (22-1η Ιουλίου), του Ιουλίου (7-10) επηρέασε δραματικά την καρπόδεση και ο προβλεπόμενος καύσωνας (27-) επίσης αναμένεται να επηρεάσει και να προκαλέσει 3η ανθόπτωση στην φασολοπαραγωγή της Πρέσπας,
  Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Θα γίνουν όλες αυτές οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση καταγραφή της ζημιάς στην φασολοπαραγωγή του Δήμου Πρεσπων;
2. Θα αποζημιωθούν τα 13.000 στρ. εκτάσεων παραγωγής φασολιού του Δήμου Πρεσπών, δίνοντας τη δυνατότητα δήλωσης ζημιάς με την αναγκαία κανονιστική ρύθμιση για να αποφευχθεί ο οικονομικός και κοινωνικός μαρασμός;
3. Θα προχωρήσει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

1 σχόλιο:

  1. Αξιότιμη κ. Πέρκα,
    εκπληξη μου προκαλει σε καθε άρθρο ΣΑΣ να αναφερεσθαι σε θεματα τα οποία προκυπτουν δια πρωτην φοραν εις την ως ανω περιοχήν ή και σε καθε περιοχή της ελλάδος επισης δια κατι το οποιον συνεβη με τον παγετόνα εις την περιοχήν Αμυνταιου απαιτουσατε οτι το υπουργειον την αμεσως επόμενην ημεραν να αποζημιωση τους αγρότες , =πρωτακουστο δια τα δεδομενα = χωρις δηλαδη να γινη ουδεμία γνωματευση, μα εισθαι σοβαρη λοιπον δια τα οσα γραφεται ή θελετε να παραπλανειται το κοινόν με τα γραφομενά ΣΑΣ.
    Ας σημειωθη δε οτι, ο συλλογος παραγωγων πρεσπων σε αρθρο προ μερικων εβδομάδων ευχαριστούσε την αρμοδια αρχης δια την ταχειαν διελευκασην του ως ανω θέματος. ΥΜΕΙΣ λοιπον ποτε
    σκεφθηκατε να γραψεται το αρθρο αυτον =μετεπειτα, εκ των υστέρων , με αλλη σκεψη ?? ποια ειναι η λογική λοιπόν.
    Επσης θα πρεπη η καθε κυβερνηση ανεξαρτητως ποια ειναι να οριζη πότε θα γινη ο καυσωνας( παραθέτω + Επειδή, ο καύσωνας του Ιουνίου (22-1η Ιουλίου), του Ιουλίου (7-10) επηρέασε δραματικά την καρπόδεση και ο προβλεπόμενος καύσωνας (27-) επίσης αναμένεται να επηρεάσει και να προκαλέσει 3η ανθόπτωση στην φασολοπαραγωγή της Πρέσπας,+)= ωστε να προστετευση τον αγρότη, ειναι λοιπον λογικη αυτα που γραφεται.
    Σας παρακαλώ να εχετε αυτοσυγκρατηση και να εισθαι ποιο προσεκτικη δια τα οσα θέματα γραφεται και τα οποια αφορούν αποκλειστικά την ΥΜΕΤΕΡΑΝ περιοχήν, ελπιζω να εγινα κατανοητός.
    Κατανοώ το ενδιαφερον ΣΑΣ δια την Υμετεραν περιοχήν και δια τα θεματα τα οποια θελετε να υποστηριξεται αλλα προς θεού
    υπαρχη ενα γνωμικο που λεει=παν μετρον αριστον= ενεκα τούτο
    ειναι όλα περιττα αυτα που γραφεται ωστε να διεστραυλωνεται την αλήθειαν εχοντας αλλον σκοπόν δεν μπορειται με αυτόν τον τρόπον να δημαγωγειται τον πολίτη της περιοχής ΣΑΣ.
    Εύχομαι εις το μέλλον να εισθαι σαφης σε θεματα τα οποία πραγματικα ειναι αναγκαια και απο οτι γνωριζω επι δική σας
    διοικήσεως δεν εχουν αναφερθη τετοια εκ μέρους Σας και όλα ηταν θα ελεγα = μελι γάλα= , καταλαβατε κ. Πέρκα??
    Κλεινοντας θα ηθελα να σας παρακαλεσω να μην κλεινεται το ενα μάτι προς τον πολίτη δια το υμετερον συμφερον αλλα και τα δύα να ειναι ανοικτα δια όλους και ξερετε τι εννοω, ώς λενε εν Ελλαδι =κοντα στο νου και η γνώση=.
    == Ούκ συνέχθειν αλλα΄συνέχθειν εφύν=
    == Αλλ΄ουδέν έρπει ψεύδους εις γήρας χρόνο==
    Διατελώ
    Μφχ
    ΚΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.