ΔΗΜ.ΑΡ.







Μέτρα για την ανεργία σε συνθήκες ύφεσης
  O ρόλος της πολιτικής απασχόλησης σε μια περίοδο, με περίπου έναν στους δύο ανέργους να είναι μακροχρόνια άνεργος και με 25% των ανέργων, να παραμένουν άνεργοι για πάνω από δύο έτη, είναι να προσπαθήσει να μειώσει άμεσα τις αρνητικές συνέπειες της ύφεσης.
  Είναι απαραίτητη η ενίσχυση του συστήματος ασφάλισης από την ανεργία μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου επιδότησης και της διεύρυνσης των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας, ώστε αυτό να καλύψει την πλειονότητα των ανέργων.
  Χρειάζονται παρεμβάσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, υπό την προϋπόθεση ότι εντάσσονται σε προγράμματα τεχνολογικού ή παραγωγικού εκσυγχρονισμού.
  Είναι αναγκαία η αποτροπή ομαδικών απολύσεων από τις επιχειρήσεις και όχι η διευκόλυνσή τους. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με στόχο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό τους, την εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
  Δημιουργία πρόσθετης προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών που δεν καλύπτονται από την αγορά. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν το πλεονέκτημα ότι παράγουν άμεσα αποτελέσματα, συνεπώς η χρησιμότητά τους ειδικά σε περιόδους ύφεσης είναι μεγάλη.
  Υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης τα οποία να διατηρούν και να ενισχύουν τις δεξιότητες των εργαζομένων.
  Πολύπλευρη ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται σε αυτό το πεδίο.
Νομαρχιακή Επιτροπή
ΔΗΜ.ΑΡ. Φλώρινας
  


Από την πρώτη στιγμή η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη θέση για ενιαίο πόλο εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία, με σύμπραξη Πανεπιστημίου – ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων.
  Μετά από σειρά παλινωδιών και ατυχέστατων χειρισμών, το Υπουργείο Παιδείας κατέληξε στην πρόταση για «Συνομοσπονδιακό» ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, η οποία με τη σειρά της ενεργοποίησε απ’ τη μια ανακοινώσεις του τύπου «κατόπιν ενεργειών μου» κι απ’ την άλλη αντιφατικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις φοιτητών και γονέων. Η πρόταση αυτή πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί, για να αποτιμηθεί συνολικά.

  Η ψύχραιμη αποτίμηση των εξελίξεων καταδεικνύει, ότι Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας εξασφάλισαν την προσωρινή επιβίωσή τους. Μένει να αποδειχθεί, εάν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν  και τους όρους ανάπτυξης και λειτουργίας τους στο μέλλον και την ένταξή τους σε έναν εθνικό ακαδημαϊκό σχεδιασμό.

  Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι η πρότασή μας, για συνέργεια και διάδραση  μεταξύ εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων μπορεί και τις κατάλληλες συνθήκες να δημιουργήσει και την επόμενη μέρα να προετοιμάσει με ομαλότητα και ακαδημαϊσμό. Είναι μία πρόταση, που στοχεύει στην αλλαγή και όχι στη συνέχιση της σημερινής κατάστασης.

  Είναι προφανές όμως, ότι ο τρόπος εφαρμογής της είναι αυτός, που θα την δικαιώσει ή όχι. Στην κατεύθυνση της δικαίωσής της, οφείλουμε να εργαστούμε άπαντες, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας


Η Δυτική Μακεδονία, ως το απόλυτο θύμα της στατιστικής και οι γυναίκες της, απόλυτα θύματα, ανεξαρτήτως περιστάσεων.
 Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Μέχρις εδώ καλά.
Εξαιρείται όμως από τις περιοχές εφαρμογής του η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

  Η πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ανεργία, με ποσοστό ανέργων γυναικών άνω του 50%, εξαιρείται του προγράμματος, λόγω της πρόσθεσης στο ακαθάριστο τοπικό προϊόν της,  αυτού της Δ.Ε.Η.

  Το πρόβλημα δεν είναι ούτε νέο, ούτε άγνωστο. Κατά τη γνώμη μας, δεν είναι και μη αντιμετωπίσιμο. Το προϊόν της Δ.Ε.Η. εκτός από τοπικό είναι και εθνικό.

  Η στατιστική διάγνωση της ύπαρξης πλούτου και εισοδήματος μιας περιοχής, οφείλει να αποτυπώνει πραγματικότητες, όχι να στρεβλώνει.

Περιφερειακή Επιτροπή

ΔΗΜ.ΑΡ. Δυτικής Μακεδονίας


ΕΝΙΑΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  Πολλά είναι αυτά που έπρεπε να ήταν αλλιώς και, ούτως ή άλλως, πρέπει να αλλάξουν ριζικά. Η Δημοκρατική Αριστερά απέδειξε και αποδεικνύει καθημερινά, ότι διαθέτει την πολιτική βούληση και το θάρρος, για την προώθηση των αλλαγών αυτών, με το βλέμμα στραμμένο σ’ ένα καλύτερο εθνικό και ευρωπαϊκό μέλλον. Στόχος μας, να συμβάλλουμε στα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τη ζωή μας, προωθώντας απόψεις, προτάσεις και λύσεις, πέρα και έξω από τις συνήθεις της πολιτικής ζωής της χώρας. 

  Ένα από τα προβλήματα αυτά είναι και το πρόβλημα της Υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Με ένα σύστημα πέντε νοσοκομείων για 300.000 περίπου κατοίκους, ο πολίτης της Περιφέρειας μόνον ασφαλής και καλυμμένος δεν αισθάνεται. Μεγάλες δαπάνες, μικρή ωφέλεια.

  Είναι προφανές, ότι την οριστική απάντηση στο πρόβλημα μπορεί να τη δώσει μόνον ένας νέος, ολοκληρωμένος υγειονομικός χάρτης της χώρας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σημερινά δεδομένα: Τα σύγχρονα μέσα μετακίνησης, σε συνδυασμό με την ύπαρξη της Εγνατίας, έφεραν πιο κοντά όλα τα σημεία της Περιφέρειας μεταξύ τους, όπως και με τις γειτονικές περιφέρειες.

  Με την σημερινή παρέμβασή μας δεν αποσκοπούμε σε μόνιμη απάντηση του προβλήματος, αλλά στην ορθολογικότερη βραχυπρόθεσμα διαχείρισή του.

  Έχοντας λάβει λοιπόν υπ’ όψιν μας τα εξής:

ι) την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής περιστολής των δαπανών στον τομέα της Υγείας, με την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και,

ιι) την ανάγκη καλλιέργειας «περιφερειακής» αντίληψης και λύσης στο συγκεκριμένο πρόβλημα,

  ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την κατάργηση των τεσσάρων Διοικήσεων των Νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας και την αντικατάστασή τους με μία, ενιαία, η οποία θα επιλαμβάνεται του συνόλου των θεμάτων τους. Κατά τη γνώμη μας, ο Διοικητής/ρια πρέπει να προέρχεται από τον χώρο των τεχνοκρατών της  διοίκησης της υγείας και όχι απ’ αυτόν της τοπικής πολιτικής, όπως συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια.

Το οφέλη που θα προκύψουν από την επιλογή αυτή είναι προφανή, με κυριότερα:

Την περιστολή των δαπανών διοίκησης των υπαρχόντων νοσοκομείων.

Την περιστολή των δαπανών προμηθειών, με την ενιαία διαχείριση του συστήματος προμηθειών, αντί της κατακερματισμένης μέχρι σήμερα των πέντε νοσοκομείων.

Την ενιαία διαχείριση υποδομών και προσωπικού, προς όφελος του συνόλου της Περιφέρειας και των πολιτών της.

Την καλλιέργεια ενιαίας περιφερειακής αντίληψης για την Υγεία στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, με όλα, όσα συνεπάγεται αυτό.

  Είναι προφανές, ότι με την απόφασή μας αυτή, ΔΕΝ λύνουμε το πρόβλημα της Υγείας στην Δυτική Μακεδονία. Στην εποχή όμως, που βάλλονται ακόμη και οι χαμηλότεροι των μισθών και των συντάξεων, οφείλουμε να αναπτύξουμε τεράστιο σεβασμό, τόσο στον δημόσιο αγαθό της υγείας, όσο και στο δημόσιο χρήμα.



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 


 Την  Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 συναντήθηκε η συντονιστική επιτροπή αγώνα Φλώρινας με τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, προκειμένου να καταθέσει ψήφισμα για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην Π.Ε. Φλώρινας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής  Σάκης Παπαθανασίου και Ντόρα Τσικαρδάνη, τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Φλώρινας Κατερίνα Μέλφου, Μάκης Θεοδωρίδης και Μιχάλης Μητρόπουλος, οι Βουλευτές της Π.Ε. Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης και Θανάσης Γερμανίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτρης Ηλιάδης, οι Δήμαρχοι Φλώρινας και Αμυνταίου Γιάννης Βοσκόπουλος και Μάκης Ιωσηφίδης, ο τέως Βουλευτής Φλώρινας  Γιώργος Λιάνης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας  Σάββας Σαπαλίδης, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας  Στέφανος Μπίρος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας  Θωμάς Ταλλίδης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Νίκος Δημητρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μιχάλης Καρακόλης, καθώς και μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. ανέφερε ότι ο διαχωρισμός της χώρας σε τέσσερις κλιματικές ζώνες δεν είναι αποτελεσματικός και πρέπει να αναπροσαρμοστεί βάσει αναλυτικότερων μετεωρολογικών δεδομένων. Η θετική διάκριση υπέρ των περιοχών που πλήττονται δυσανάλογα είναι κοινωνικά δίκαιη και πρέπει να γίνει αποδεκτή. Αναγνώρισε τη σημασία που έχει για τη Φλώρινα, η λήψη επιπλέον μέτρων για την ενίσχυση των κατοίκων εξαιτίας των ειδικών κλιματολογικών συνθηκών. Δεσμεύτηκε να υποστηρίξει ενεργά την αύξηση της ποσότητας  πετρελαίου που  επιδοτείται στα 5000 λίτρα καθώς και την αύξηση του ανώτατου επιδοτούμενου ορίου στην επιφάνεια κατοικίας  σε 150 τετραγωνικά. Διαβεβαίωσε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. θα επιδιώξει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κατά προτεραιότητα θέρμανση των σχολικών μονάδων και των δημοσίων κτιρίων και να εξασφαλισθούν κονδύλια για επίδομα θέρμανσης το οποίο θα δίνεται σε άπορες οικογένειες μέσω ΟΤΑ και ανεξαρτήτως του μέσου θέρμανσης που χρησιμοποιούν. Αναφορικά με το τέλος εξόρυξης λιγνίτη υποστήριξε ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποδοθεί στη περιοχή και να διασφαλιστεί ότι η χρησιμοποίησή του θα είναι δεσμευμένη σε συγκεκριμένες δράσεις που θα βοηθήσουν τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.                                              
Νομαρχιακή Επιτροπή ΔΗΜ.ΑΡ. Φλώρινας


Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ
με τη Διοίκηση της ΔΙΑΔΥΜΑ
  Την Παρασκευή 13.07 η Περιφερειακή Επιτροπή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση της ΔΙΑΔΥΜΑ, με αντικείμενο την ενημέρωσή της για τα τρέχοντα προβλήματα της επιχείρησης και την ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με την κοινωνική, ολοκληρωμένη και αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία.
                                                                     Π.Ε. Δυτ. Μακεδονίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
  Την Τετάρτη, 4 Ιουλίου καλούνται τα μέλη και οι φίλοι των οργανώσεων της Δυτικής Μακεδονίας σε περιφερειακή ολομέλεια στο ξενοδοχείο «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», ώρα 19.30, με θέματα:
1. Συζήτηση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και,
2. Εκλογή Περιφερειακής Επιτροπής. 

  Οι υποψήφιοι βουλευτές και η Νομαρχιακή Επιτροπή ευχαριστούν πολύ όλους τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας για την ανανέωση της στήριξής τους στη Δημοκρατική Αριστερά, κατά τις τελευταίες εκλογές. 
  Οι 7 θέσεις του σχεδίου άμεσης διακυβέρνησης της χώρας που παρουσίασε η ΔΗΜ.ΑΡ. προεκλογικά, αποτέλεσαν κοινό πεδίο προγραμματικής σύγκλισης και οδήγησαν στην
προγραμματική συμφωνία και τη συγκρότηση της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Αυτό που θα διεκδικήσουμε στη συνέχεια με  επιμονή και αποφασιστικότητα είναι την υλοποίηση  όσων έχουν συμφωνηθεί ώστε να υπάρξουν άμεσα, θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και την κοινωνία.
Νομαρχιακή Επιτροπή
ΔΗΜ.ΑΡ. Φλώρινας
Η Βουλευτής Κοζάνης Ντόρα Τσικαρδάνη δίνει συνέντευξη τύπου στη Φλώρινα…
Οι βασικοί προγραμματικοί άξονες της Δημοκρατικής Αριστεράς και η πολιτική της πρόταση θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 12.00 πμ. στη Φλώρινα. Τις θέσεις θα παρουσιάσει  η  Βουλευτής και εκ νέου υποψήφια Βουλευτής Κοζάνης Ντόρα Τσικαρδάνη. Η συνέντευξη τύπου θα γίνει στο Ξενοδοχείο ‘Φαίδων’ στη Φλώρινα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
  Οι υποψήφιοι βουλευτές και η Νομαρχιακή Επιτροπή ευχαριστούν όλους τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας που μας στήριξαν στο νέο ξεκίνημα της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και όλους όσους συμμετείχαν στον γόνιμο πολιτικό διάλογο που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της προεκλογικής μας εκστρατείας. Η αλλαγή του πολικού τοπίου ελπίζουμε να φέρει για τη χώρα και τους πολίτες της μια νέα προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης και ανάπτυξης.
 Νομαρχιακή Επιτροπή
ΔΗΜ.ΑΡ. Φλώρινας

Οι υποψήφιοι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς στην εκλογική περιφέρεια του Νομού Φλώρινας, για τις Εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012:
Αντωνιάδης Αντώνιος
Κακουλίδη Αικατερίνη
Μέλφου Αικατερίνη
Μητρόπουλος Μιχαήλ

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ «Όχι μόνο δεν θα μειωθούν οι συντάξεις αλλά πρέπει να αναταχθούν όπως και το μεροκάματο. ...»
«Υπάρχουν ζητήματα που μέσα στην χώρα μας πρέπει να αλλάξουν. …Αυτά που δημιούργησε το πελατειακό κράτος με μια πολιτική η οποία γέννησε την κοινωνία, δημιούργησε την κοινωνία με τεράστιες ανισότητες… Τα σκληρά μέτρα του μνημονίου για την κοινωνία και τους εργαζόμενους ισοπέδωσαν την κοινωνική ζωή και ταυτόχρονα δεν είχαν αποτελέσματα… Όχι δεν υπάρχει περίπτωση προεκλογικής συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα…
  Για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο της αριστεράς πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα εκείνα τα οποία είναι υπαρκτά προβλήματα πολιτικών διαφορών, προγραμματικών αντιθέσεων αλλά ακόμη και αντίπαλων θέσεων. Δεν αρκεί το γεγονός ότι όλες οι δυνάμεις καταψήφισαν το μνημόνιο…. Τα πυροτεχνήματα και τα κοινωνικά τερτίπια δεν παράγουν ρεαλιστική πολιτική…
  Όχι μόνο δεν θα μειωθούν οι συντάξεις αλλά πρέπει να αναταχθούν όπως και το μεροκάματο… Εκείνο που με συγκλονίζει κάθε μέρα και αυτό που με κάνει πιο επίμονο στην πολιτική δεν είναι τι μου λένε, είναι το βλέμμα της αγωνίας, η σιωπή και η αβεβαιότητα που είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους».

Δήλωση της υπεύθυνης για θέματα Παιδείας και Έρευνας Μαρίας Ρεπούση, 
για το ζήτημα της έρευνας.
  Από την κυβέρνηση όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα αφήνουν να διαρρεύσουν σχέδια που αφορούν την μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου για την έρευνα και τα Ερευνητικά Κέντρα. Θα μελετήσουμε με προσοχή και σοβαρότητα τον νέο Νόμο για την έρευνα όταν επίσημα κατατεθεί, αποφεύγοντας τον πειρασμό τοποθέτησης σε διαρροές. Ωστόσο δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό μιας διαπίστωσης:
  500 χρόνια μετά την ρήση του Γαλιλαίου μπροστά στην Ιερά Εξέταση «και όμως κινείται»,… διαφαίνεται ο στόχος, η έρευνα να μετατραπεί πλήρως σε «Ιδιωτικού Δικαίου», όταν οι Θρησκείες παραμένουν «Δημοσίου Δικαίου».

Ανακοίνωση για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.
  Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σε πλήρη αντίθεση με την εργασιακή εφεδρεία, ένα μέτρο αντισυνταγματικό, που οδηγεί εντέλει στην ανεργία.
  Το μέτρο αυτό αποτελεί χτύπημα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την οποία και περαιτέρω αποδιοργανώνει, με το δεδομένο ότι θα στερήσει τη διοίκηση από έμπειρα στελέχη που τίθενται σε πρόωρη συνταξιοδότηση.   
  Η κυβέρνηση είναι επιπλέον έκθετη διότι δεν έχει καμία μελέτη, αλλά και κανένα σχέδιο για το τι οφέλη θα αποκομίσει το δημόσιο από την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου.
  Η Δημοκρατική Αριστερά  σταθερά υποστηρίζει την ανάγκη μετατάξεων, αλλά και κάθε αλλαγή που είναι στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της αναβάθμισης του δημόσιου τομέα.  

Ανακοίνωση για την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ
  Η πρόσθετη φορολόγηση σε όλα τα ακίνητα και μάλιστα μέσω ήταν ΔΕΗ ήταν εξαρχής απαράδεκτο μέτρο. Οι παλινωδίες και οι αστοχίες του κυβερνητικού επιτελείου αναφορικά με το θέμα της είσπραξης προκαλούν απόγνωση, ταλαιπωρία και σύγχυση στους πολίτες. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν λύνεται ούτε με διευκρινιστικές εγκυκλίους, ούτε με διαρροές για μελλοντικές αλλαγές.
 Υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος. Πέραν της συγκεκριμένης εντολής να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα, επιβάλλεται η κυβέρνηση να προβεί  άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση από το μέτρο, με ρυθμίσεις και κριτήρια εισοδηματικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με  προοπτική την τελική αποσύνδεση της είσπραξης του όποιου τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ.
25 / 11 / 2011

Ανακοίνωση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών
  Η χώρα πρέπει να οδηγηθεί με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο στις εκλογές, προκειμένου να εκφραστεί με γνήσιο τρόπο η λαϊκή βούληση. Από κει πέρα είναι δευτερεύουσας σημασίας και χωρίς νόημα η συζήτηση και η στείρα αντιπαράθεση για το αν θα γίνουν οι εκλογές Φεβρουάριο, Μάρτιο ή Απρίλιο. Αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.
25/11/2011

Ρυπαίνουν ασύστολα. Δεν πρέπει να κυριαρχήσει ο Μιθριδατισμός.
  Μέρες τώρα, η ρύπανση στην περιοχή έχει περάσει το κόκκινο.
Ανακοινώσεις, δηλώσεις, οι δείκτες πάλι στο κόκκινο.
Μπορεί τα προβλήματα της οικονομικής και πολιτικής κρίσης να απορροφούν το ενδιαφέρον όλων μας, αλλά το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή είναι το σημαντικότερο όλων.
  Πέρα από τις περιγραφές, είναι απαραίτητο εδώ και τώρα, να αναλάβουν την ευθύνη, που τους αναλογεί οι πάσης φύσεως υπεύθυνοι και να τεθεί ένα τέλος στην κατάσταση αυτή.
  Γιατί ο Μιθριδατισμός θα γίνει ο κυρίαρχος τρόπος προσέγγισης και σε λίγο καιρό θα αποζητούμε κι άλλη ρύπανση.
Φορείς και πολίτες οφείλουμε να αντιδράσουμε.
 Νομαρχιακή Επιτροπή ΔΗΜ.ΑΡ. Κοζάνης

Δήλωση του βουλευτή Β’ Αθηνών της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρη Ψαριανού, για τις πολιτικές εξελίξεις.

Έχουμε βαθιά οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση ηθικών αξιών. Το φως στο τούνελ δεν μπορεί να διαφανεί αν δεν προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό που μπορεί να γίνει τώρα και πρέπει να γίνει είναι να μην μετατρέψουμε την πολιτική κρίση σε κρίση δημοκρατίας. Πρέπει τα δύο  κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και 37 χρόνια να προχωρήσουνε συναινετικά μ’ ένα πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και να σταματήσουν να παίζουν τις κουμπάρες.

  Όταν ο λαός υποφέρει κι όταν το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη κρίνεται ανά πάσα στιγμή, πρώτο πράγμα που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι η δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν το συμφωνήσουν και πρέπει να το συμφωνήσουν σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα  και  να προχωρήσουν σε μία συγκυβέρνηση για τρεις, τέσσερις, πέντε ή έξι μήνες – όχι βραχείας πήξεως -, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να διασφαλιστεί η δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα και η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Αφού αυτό διασφαλιστεί, μετά από τέσσερις, πέντε ή έξι μήνες να πάμε σε εκλογές. Δεν υπάρχει άλλη λύση τώρα. 

Ανακοίνωση Νέων της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις μαθητικές παρελάσεις
  Οι νέες και οι νέοι της Δημοκρατικής Αριστεράς θέλουμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στο θεσμό των μαθητικών παρελάσεων.  
 Υπογραμμίζουμε ότι:  Η Ιστορική μνήμη  δεν διατηρείται από τις παρελάσεις στρατιωτικού τύπου, αλλά μέσω σωστής, ουσιαστικής και αντικειμενικής διδασκαλίας στα σχολεία.  Η ιστορία για την αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στο φασισμό είναι θέμα συνείδησης και όχι  παρέλασης.

 Αντιλαμβανόμαστε την οργή των νέων που δεν βλέπουν πλέον καμία προοπτική για το μέλλον τους. Παρά  τη διαφωνία μας με τις παρελάσεις υποστηρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις από μερίδα συνδικαλιστών.

Δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, 
Φώτη Κουβέλη, για τη Σύνοδο Κορυφής και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Για τη Σύνοδο Κορυφής και το κούρεμα

  Οι εξελίξεις που δρομολογούνται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του χρέους της Ελλάδας, αλλά και της γενικευμένης κρίσης χρέους σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, οδηγούν την Ευρώπη στα όριά της. Εάν η Ευρώπη δεν αντιμετωπίσει ουσιαστικά, στο πλαίσιο μιας ενοποιημένης πολιτικής, τη γενικευμένη κρίση χρέους, θα μετράει τις ιδιότυπες διασπάσεις της και τις φυγόκεντρες τάσεις. Όσο ελκυστική και αν ακούγεται η περικοπή του ελληνικού χρέους, άλλο τόσο είναι εξαιρετικά αρνητική εάν δεν συνοδεύεται από ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις, τις καταθέσεις των ελλήνων πολιτών στις τράπεζες. Αυτό πρέπει να αποτελέσει το πρώτο και κύριο μέλημα της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου κουρέματος όπως ακούγεται.  Να υπάρξουν αυτές οι ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος σε ότι έχει σχέση με την αντανάκλασή τους στη λειτουργία της αγοράς, στις καταθέσεις, αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία.

 Για τις πολιτικές εξελίξεις

 Το περιεχόμενο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής δεν αλλάζει. Έτσι οι πρόωρες εκλογές προβάλουν ως αναγκαστικό γεγονός εξόδου από την πολιτική και κοινωνικά ασφυξία η οποία υπάρχει. Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί προκειμένου να μετακινηθεί η πολιτική προς ουσιαστικά προοδευτική και φιλολαϊκή κατεύθυνση.
  Η κοινωνία έχει στα χέρια της τη δυνατότητα να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Αυτή η κοινωνία που ματώνει, που βρίσκεται σήμερα πεσμένη, που κάθε μέρα ζει την αγωνία, την αβεβαιότητα και το άγνωστο της επόμενης μέρας.

Ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
  Στο όνομα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση προωθεί το ενιαίο μισθολόγιο. Βεβαίως είναι αναγκαίο το ενιαίο μισθολόγιο,  αλλά με ποιες προϋποθέσεις. Όταν απουσιάζουν οι οργανισμοί και τα καθηκοντολόγια, όταν απουσιάζουν τα κριτήρια τα οποία θα μπορούσαν να δικαιολογούν τη θεσμική μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, τότε υπάρχει πρόβλημα.

  Πολύ δε περισσότερο όταν απουσιάζουν αυτές οι προϋποθέσεις, έρχεται η κυβέρνηση να μιλήσει για πλεονάζον προσωπικό. Το οποίο βεβαίως μπορεί να υπάρχει  αλλά χρειάζεται να διευκρινιστεί που. Με ποια αντίληψη διαμορφώνει το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας  που αποτελεί το προανάκρουσμα των απολύσεων, όταν η κυβέρνηση δεν ξέρει που χρειάζονται οι υπάλληλοι, που χρειάζεται το στελεχιακό προσωπικό; Στη βάση ποιών προϋποθέσεων και ποιων κριτηρίων;

  Πρόκειται για την οριζόντια αντιμετώπιση ενός κρίσιμου ζητήματος, το οποίο θα οδηγήσει σε αδιέξοδα και σε καμία περίπτωση δεν θα υπηρετήσει τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση εντέλει μιας δημόσιας διοίκησης αποτελεσματικής, μιας δημόσιας διοίκησης, η οποία μπορεί να  λειτουργεί ως συντελεστής στην παραγωγική διαδικασία και στην εξυπηρέτηση των υπουργείων, της κοινωνίας και του κράτους γενικότερα.

  Με την ίδια αντίληψη της οριζόντιας αντιμετώπισης, περικόπτει  συνεχώς αποδοχές, γκρεμίζει με άλλα λόγια την αμοιβή εργασίας και οδηγεί στο περιθώριο μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.  

  Ταυτόχρονα έρχεται να αποδιαρθρώσει εργασιακά δικαιώματα. Αναφέρομαι στις κλαδικές και εργασιακές συμβάσεις. Διαχρονικά το εργασιακό κόστος έχει τη μικρότερη συμμετοχή στο συνολικότερο κόστος του παραγόμενου αγαθού.

  Είναι προφανές ότι μέσα από τη συνεχή μείωση, μέσα από το συνεχές χτύπημα της αμοιβής της μισθωτής εργασίας, εξαθλιώνονται οι μισθωτοί και εντέλει καταστρέφεται ο κοινωνικός ιστός.

Πρόκειται για ένα μοντέλο παραγωγικής διαδικασίας, που δεν αφορά στην ελληνική κοινωνία, αλλά στο λεγόμενο οικονομικό φιλελευθερισμό,  στον οποίο  δυναμικά έχει μετατοπιστεί η κυβερνητική πολιτική και κατ’ επέκταση το κόμμα που τη στηρίζει.

  Όταν η ύφεση βαθαίνει, όταν η παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία είναι απούσα, όταν δεν έχει ξεκινήσει  στοιχειωδώς ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα-στο οποίο επανειλημμένα έχω αναφερθεί-, όταν η μικρομεσαία επιχείρηση κλείνει κάθε μέρα και περισσότερο, τα λουκέτα αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο, και η ανεργία καλπάζει, τότε πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που έχουν σχέση και με το έλλειμμα και με το χρέος.

  Όταν καλπάζει η φοροδιαφυγή, όταν η παραοικονομία εξακολουθεί να κατέχει το 30% του ΑΕΠ, όταν η διαφθορά κατέχει το 8 έως 10% του ΑΕΠ, τότε το εύκολο θύμα είναι το γνωστό υποζύγιο, οι οικονομικά αδύναμοι. Περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών.  Με όλα αυτά είναι σαφές ότι δεν μπορεί να σταθεί αυτή η κοινωνία.

  Όταν η χώρα βγει από την κρίση-εκτιμώ ότι είναι πολύ μακρινό το χρονικό σημείο εξόδου-το ζητούμενο είναι να βγει με μια κοινωνία όρθια.

  Όσο και αν ματώσει ο ελληνικός λαός,  δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το χρέος. Θέλει ευρωπαϊκή πολιτική λύση, ένα ευρωπαϊκό διακρατικό διακανονισμό, τον οποίο όλοι μαζί έπρεπε να διεκδικήσουμε. Θα έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση στην αναζήτηση  μιας τέτοιας λύσης.

  Ελκυστικό ακούγεται το κούρεμα, η λεγόμενη περικοπή του χρέους. Αλλά ποια περικοπή και ποιο κούρεμα αν δεν συνοδεύεται με ασφαλιστικές δικλείδες, εάν δεν συνοδεύεται με ρυθμίσεις που δεν θα οδηγήσουν στην κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία, στην κατάρρευση της οικονομίας, αλλά θα οδηγήσουν στην αδυναμία να πληρωθούν αύριο το πρωί με την αναγκαία και στοιχειώδη επάρκεια  μισθοί, συντάξεις και λειτουργίες του κοινωνικού κράτους.

  Κανένας δεν μπορεί να οικοδομήσει πάνω στα συντρίμμια της καταστροφής . Για αυτό και έπρεπε να αναζητηθεί ένας κοινός τόπος. Όχι για να εκχωρήσει μια πολιτική δύναμη στην άλλη ή στην κυβέρνηση, την πολιτική της πρόταση για την έξοδο από την κρίση.

  Τουλάχιστον με αυτό τον κοινό τρόπο και τον κοινό πολιτικό τόπο, με μια ενιαία φωνή, να αναζητήσουμε τη λύση στο επίπεδο της Ευρώπης.

  Η Ευρώπη οφείλει αντιληφθεί ότι όσο δεν αντιμετωπίζει-στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής οικονομικής διακυβέρνησης, μιας ουσιαστικής πολιτικής ενότητας-όχι μόνο την κρίση χρέους της Ελλάδας, αλλά τη γενικευμένη κρίση, θα είναι μια Ευρώπη η οποία θα μετρά ιδιότυπες διασπάσεις επί του παρόντος, αλλά και φυγόκεντρες τάσεις. Είναι βέβαιο ότι μια μη πολιτικά ενοποιημένη Ευρώπη, θα έχει ελάχιστη ως μηδενική συμμετοχή στη διεθνή διαδικασία της οικονομίας, με το πρόσθετο δεδομένο ότι έρχονται στο προσκήνιο οι νέες οικονομικά αναδυόμενες χώρες.

  Είναι προφανές ότι η Δημοκρατική Αριστερά καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Πολίτες  και πολιτική στο προσκήνιο.

 Ένα μεγάλο ΟΧΙ και μία μεγάλη αγωνία εκφράστηκαν στην κινητοποίηση της 19ης Οκτωβρίου στην Κοζάνη, η οποία, ας σημειωθεί, ήταν η μεγαλύτερη, που γνώρισε ποτέ η πόλη.

  ΟΧΙ στις αδιέξοδες και αντιλαϊκές πολιτικές και αγωνία για το αύριο.

  ΟΧΙ στην περιστολή των μεγάλων βασικών δικαιωμάτων: του δικαιώματος στην εργασία, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, του δικαιώματος στη στοιχειώδη επιβίωση.

Χαιρετίζουμε την μεγάλη συμμετοχή των πολιτών και τους καλούμε σε διαρκή εγρήγορση.

  Το παρόν τους είναι βασικός συντελεστής στη διαμόρφωση συσχετισμών και αλλαγών στην πολιτική.

  Η κατάσταση είναι και δύσκολη και σύνθετη, αλλά δεν μπορεί την κρίση, να την πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια.

  Οι πολίτες στο προσκήνιο, στην καθημερινή πάλη μαζικά, ειρηνικά, αγωνιστικά, στην υπεράσπιση των αυτονόητων, στο άνοιγμα δρόμων ελπίδας και προοπτικής.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΔΗΜ.ΑΡ. Κοζάνης


Ανακοίνωση για το κούρεμα και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
  Είναι αναγκαίο να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της 21 Ιουλίου και  να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, με διασφάλιση παροχής επαρκών πόρων, ώστε να αποφευχθεί το πιστωτικό πνίξιμο της αγοράς. 
  Ο περαιτέρω διακανονισμός του χρέους, όσο ελκυστική και αν διαφαίνεται η άμεση λογιστική μείωσή  του, εμπεριέχει μεγάλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η εξαιρετικά δύσκολη θέση που θα περιέλθουν τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ομόλογα.
Κατά τα άλλα, η κοινωνία παραμένει με δυσβάσταχτα τα άδικα και άνισα βάρη στους ώμους της από την κυβερνητική πολιτική. 

 Ερώτηση της ΔΗΜΑΡ για τη συμφωνία της ΕΡΤ με την TEAM για τα δικαιώματα του  Champions League.
  Το θέμα της συμφωνίας της ΕΡΤ με την ΤΕΑΜ για τα δικαιώματα του Champions League φέρνουν στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Επικρατείας. Το κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν ο Νίκος Τσούκαλης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Θανάσης Λεβέντης, έχει ως εξής:

  Την στιγμή που η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη μείωση των δαπανών της δημόσιας τηλεόρασης και μάλιστα μέσω της εφεδρείας - απόλυσης περίπου 1000 εργαζομένων, η διοίκηση της ΕΡΤ προχωρά σε συμφωνία με την TEAM ( την εταιρεία που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του Champions League).
   Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, η ΕΡΤ χρειάστηκε να προσφέρει 18-24 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του Champions League, τα οποία και θα προκαταβάλει στην ΤΕΑΜ, μιας και δεν έχει τη δυνατότητα χορήγησης εγγυητικής επιστολής.

  Η κρατική τηλεόραση πρόκειται να δείξει 17  αγώνες το χρόνο, χωρίς να έχει την αποκλειστικότητα του τελικού του Champions League, αφού παράλληλα θα τον δείχνει και η Nova. Για να μπορέσει η ΕΡΤ να έχει οικονομικό όφελος, πρέπει να βρει για κάθε αγώνα που θα μεταδίδει διαφημιστικά έσοδα περίπου 400.000 ευρώ, την ώρα που η διαφημιστική αγορά τονίζει ότι η διαφημιστική απόδοση του Champions League τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική πτώση.

  Και όλα αυτά τη στιγμή που θα μπορούσε να πάρει και πάλι τα δικαιώματα με λιγότερα χρήματα, αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα  τα υπόλοιπα κανάλια δεν πρόσφεραν στην ΤΕΑΜ περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ το έτος ( η συμφωνία της ΕΡΤ είναι 6-8 εκατ. ευρώ το έτος). Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη πρακτική είχε εφαρμόσει και η ΕΡΤ με τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος, με προκλητικές συμφωνίες με συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες.

  Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

- Αληθεύουν τα δημοσιεύματα του τύπου για το χρηματικό αντίτιμο της συμφωνίας της ΕΡΤ με την ΤΕΑΜ;

- Το ποσό αυτό θεωρείται αναλογικό, όταν οι αντίστοιχες προσφορές των ιδιωτικών καναλιών  ήταν πολύ μικρότερες;

- Θα υπάρχει οικονομικό όφελος για την ΕΡΤ από τη συγκεκριμένη συμφωνία;