Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Πολιτικό πυροτέχνημα ή έργα ουσίας τα αρδευτικά Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας στη λεκάνη Αμυνταίου;

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρόσφατα αποφάσισε την χρηματοδότηση του αρδευτικού της άνω ζώνης Πολυφύτου με 100 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα έργο  σε μια περιοχή με μειωμένη αγροτική απόδοση και αφήνει στα αζήτητα τα αρδευτικά της λεκάνης Αμυνταίου και εν προκειμένω της Χειμαδίτιδας και της Βεγορίτιδας, τα οποία θα προστατέψουν το περιβάλλον που τόσο τα έχει  ανάγκη η περιοχή αλλά είναι και ένας κάμπος με την μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα και με τις υψηλότερες αποδόσεις στη Δυτική Μακεδονία.
  Και όπως είναι επόμενο θα αποφέρει πολλαπλάσια έσοδα στην περιοχή, αυξάνοντας την τοπική οικονομία.
  Δυστυχώς η Περιφέρεια μας σπαταλά χρήματα σε έργα που οικονομικά αποδίδουν πολύ λιγότερο από άλλα που θα έπρεπε να είναι πρώτης προτεραιότητας, όπως η πλήρης αξιοποίηση της λεκάνης Αμυνταίου…
 
Τα δύο αρδευτικά της περιοχής Αμυνταίου χρηματοδοτήθηκαν με 4.5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ χρειάζονται το διπλάσιο ποσό. Επομένως θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, κι αυτό καταγράφεται στα αρνητικά του έργου.
  Την πρόσθετη χρηματοδότηση θα πρέπει να την εξασφαλίσει ο βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης, που γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις και μπορεί να ασκήσει πιέσεις στο αρμόδιο υπουργείο. Χρειάζεται όμως και η συνδρομή των τοπικών αρχών και κυρίως της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία βέβαια, να επαναλάβουμε, περί άλλων τυρβάζει.
  Αυτό όμως που δεν μας είπανε, είναι από πού θα πάρουν νερό! Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, η μεγάλη αδυναμία - παράλειψη του έργου.
  Από τις  λίμνες δεν υπάρχει περίπτωση,  γιατί ήδη η στάθμη τους βρίσκεται σε οριακό επίπεδο, αλλά και δεν θα το επιτρέψουν οι τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.
  Από γεωτρήσεις, επίσης αποκλείεται, γιατί η απαγόρευση είναι ρητή και κατηγορηματική.
  Η μόνη περίπτωση χρήσης νερού είναι από την κατασκευή ενός ή δύο ταμιευτήρων για την υπό μελέτη έκταση ή από την κατασκευή του φράγματος της Περικοπής.
  Κι εδώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει την ίδια τακτική των αποσπασματικών έργων, ασύνδετων μεταξύ τους, αυτήν που εφαρμόζουν δεκαετίες, όπως έγινε με τα έργα στη λεκάνη της Φλώρινας…
  Μελετάμε δηλαδή να κάνουμε δύο σημαντικά αρδευτικά  έργα για την τοπική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά χωρίς να έχουμε σχεδιάσει από πού θα πάρουμε νερό!!! 
 
Θα μου πείτε τα τυφλά έργα συνηθίζονται στην Δυτική Μακεδονία, δείτε τα αρδευτικά της Φλώρινας, την σήραγγα της Κλεισούρας.
  Για να μην κάνουμε 50 χρόνια τα έργα αυτά να δοθούν για χρήση, πρέπει ταυτόχρονα να γίνουν όλες οι μελέτες και για το δίκτυο και για τους ταμιευτήρες ή τα φράγματα. Και βέβαια να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μέχρι  την ολοκλήρωση τους, για την οποία είμαι πολύ επιφυλακτικός.
  Είναι καιρός οι τοπικές μας αρχές να αποβάλουν τον μανδύα της αγρανάπαυσης και να διεκδικήσουν με πείσμα και σε κάθε ευκαιρία αυτά που πρέπει να κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  και η κεντρική κυβέρνηση για τον τόπο μας και δεν το έκαναν μέχρι σήμερα.
  Το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει. Και όπως είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς, κατά την επίσκεψη του στη Φλώρινα, η παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποσπασματικά έργα, όπως αρδευτικά δίχως φράγματα και φράγματα δίχως αρδευτικά δίκτυα…
  Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν  να εφαρμοστεί στη λεκάνη του Αμυνταίου, για τα αρδευτικά δίκτυα της Βεγορίτιδας και της Χειμαδίτιδας, αυτό που είπε ο Υπουργός…
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

4 σχόλια:

  1. ..Μην αγχεσε φιλε Μπαμπη,λιγο πριν, τις κρισιμες αυτες εκλογες,για τη ΝΔ,θ ακουσουμε να προγραμματιζονται..μεχρι ταξιδια αναψυχης στον Αρη!!!Ηδη εξαγγελθηκε, ''υπερυψωμενος περιφερειακος'', πανω απ τη Σαλονικη!!!Καλα το ''μετρο'' της,θα λειτουργησει,την επομενη,των εκλογων!!Ετοιμο ειναι,απλα πρεπει να τρυπηθουν,ακομη λιγα χιλιομετρα της πολης!!!Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Και φυσικα,οσο τα πραγματα γινονται και πιο στριμοκωλα,απο το δεξιο/αριστερο κεφαλοκλειδωμα,της Μητσοτακο Νου Δου,θ απολαυσουμε, μυρια οσα,μαγικα,κι απροβλεπτα, μπιχλιμπιδια!!!Τα ωραια, ειναι μπροστα μας..Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού το υπόσχεται ο κ. Αντωνιάδης είναι σίγουρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε , δεν εγκαινίασαν κάποιο έργο ζωγραφισμένο σε χαρτόκουτα, όπως οι προηγούμενοι! Ούτε και είχαν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες δυσκολίες!Όσον αφορά τα τοπικά συμμερίζομαι ότι η διεκδίκηση πρέπει να είναι πιο δυναμική! Αυτό όμως να ισχύει διαχρονικά και όχι να περιορίζεται σε μία συγκεκριμμένη τετραετία! Κι αυτό επειδή κάποιοι είχαν συγκεκριμμένες υπεύθυνες κομματικές θέσεις και δύναμη αλλά την εξαντλούσαν σε προσωπικές μόνο εξυπηρετήσεις! Τόσο σε αυτοδιοικητικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο! Αυτό συνέβαινε και σε παρελθόντα έτη, όπως θα θυμάται ο αρθρογράφος και έγκριτος δημοσιογράφος της Φλώρινας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.