Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Εδώ και τώρα οι κρίσιμες αποφάσεις της αυτοδιοίκησης για τις ανεμογεννήτριες στο Νυμφαίο…

 
  Σε αναβρασμό βρίσκεται η περιοχή του Νυμφαίου εξ αιτίας της έναρξης των εργασιών τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη θέση «Αερροράχη» που είναι σε απόσταση ανάσας από τον οικισμό του Νυμφαίου.
  Επώνυμοι συμπολίτες μας με καταγωγή από το Νυμφαίο κάποιοι κάτοικοι της γύρω περιοχής αλλά και μέλη οργανώσεων για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος διαμαρτύρονται γιατί ξεκίνησαν οι εργασίες και ζητούν να ακυρωθεί το έργο.
  Το δικαστήριο με την πρώτη του απόφαση δημιουργεί μια σειρά από αρνητικές σκέψεις για το αποτέλεσμα της οριστικής εκδίκασης της υπόθεσης στις αρχές Ιουλίου.
  Όμως είναι ο σωστός τρόπος διαμαρτυρίας  για να δικαιωθούν και να μην κατασκευαστεί το έργο;
  Το έγγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου - Μακεδονίας δικαιώνει σε όλα τα σημεία τον επιχειρηματία για την άδεια που του δόθηκε, αφού τηρήθηκαν όλοι οι όροι που προβλέπει η νομοθεσία και όχι μόνον αυτό αλλά ακόμα και  σήμερα αν οι διαμαρτυρόμενοι έχουν να καταθέσουν κάποιες προτάσεις αυτές θα εξεταστούν από την αποκεντρωμένη. Αυτό σημαίνει ότι η ΜΠΕ μπορεί να αλλάξει.
  Είναι μια υπόθεση που έρχεται από το 2013. Τότε ο Δήμος Αμυνταίου συμφώνησε με την κατασκευή του έργου αυτού και απ’ ότι θυμάμαι δεν διαφώνησε ούτε το Κοινοτικό Συμβούλιο του Νυμφαίου, ούτε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και ούτε οι κάτοικοι μέχρι πριν λίγες μέρες που εμφανίστηκαν τα μηχανήματα. Που σημαίνει ότι ή συμφώνησαν ή αδιαφόρησαν. Τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουν την αδράνεια τους.  
  Το έγγραφο της αποκεντρωμένης περιφέρειας Ηπείρου - Μακεδονίας δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της νομιμότητας των αδειών αφού τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για την αδειοδότηση.
  Αυτό που επιβάλλεται είναι  να ανατραπεί η απόφαση έγκρισης της άδειας της Αποκεντρωμένης. Και αυτό δεν μπορούν να το κάνουν οι ελάχιστοι που βρίσκονται στο μπλόκο που όσο περνάει ο καιρός τόσο θα λιγοστεύουν ή που μπορεί η κρατική βία η οποία είναι σκληρή και απάνθρωπη να τους απομακρύνει. Ούτε βέβαια θα σταθούν εμπόδιο και οι βαρύγδουπες δηλώσεις διαφόρων αρμοδίων και αναρμοδίων που όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι προχθές που εμφανίστηκαν τα μηχανήματα αδιαφορούσαν και σιωπούσαν. Και δεν μπορούν οι πολίτες να τρέχουν από πλαγιά σε πλαγιά και από κορυφή σε κορυφή για να εμποδίσουν με την παρουσία τους τον βιασμό του περιβάλλοντος και της φύσης.
  Το κλείσιμο των ενεργειακών λιγνιτικών μονάδων ανέτρεψε όλα τα δεδομένα στη Δυτική Μακεδονία και δημιούργησε νέα όπως την έξαρση της ανεξέλεγκτης  εγκατάστασης  αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων όχι μόνο  στο Νυμφαίο αλλά και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Λέμε ναι στην πράσινη ενέργεια αλλά όχι στην άναρχη και χωρίς έλεγχο ανάπτυξη  της…
  Στο σύνολο της πρέπει να κινηθεί η αυτοδιοίκηση, Δήμοι και Περιφέρεια. Η παρουσία του Δήμου Αμυνταίου και της ΠΕ Φλώρινας στη δίκη του Ιουλίου για στήριξη της Κοινότητας πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι μόνο να παρίσταται ο Δήμος Αμυνταίου.
  Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου να αποφασίσει άμεσα την ανατροπή της προηγούμενης απόφασης του με νέα, όπως και το κοινοτικό συμβούλιο του Νυμφαίου.
  Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας  να αποφασίσει και αυτό την ακύρωση της συγκεκριμένης έγκρισης και βέβαια να εκπονήσει μελέτη για το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που μπορούν να αναπτυχθούν τω αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.
  Οι βουλευτές μας θα πρέπει να ζητήσουν την αλλαγή του νόμου για τις ΜΠΕ . Οι Δήμοι για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα. Καμία εγκατάσταση χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους, γιατί είναι ο πλησιέστερος φορέας προς την κοινωνία και το περιβάλλον και γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο φορέα τι συμφέρει και τι όχι στην περιοχή του.
  Ο δρόμος είναι δύσκολος γιατί το κέντρο δεν θέλει να αποκεντρώσει την εξουσία. Όμως εδώ είναι ο αγώνας ο καλός…
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.