Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δικηγόρων της Φλώρινας…

 
  Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας συνεδρίασε εκτάκτως την 25η Φεβρουαρίου 2021 με θέμα την αδιαφορία της κυβέρνησης για την λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του Δικηγορικού Σώματος.
  Η λειτουργία των Δικαστηρίων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας κάθε χρονική στιγμή. Είναι αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει πραγματικά μέτρα προστασίας και ασφάλειας όλων των παραγόντων απονομής Δικαιοσύνης, των εργαζομένων και των πολιτών. Μέτρα που προϋποθέτουν ουσιαστική οικονομική ενίσχυση για την εξεύρεση χώρων και αιθουσών, προμήθεια και διάθεση υγειονομικού υλικού, συχνές απολυμάνσεις και συστηματική διεξαγωγή τεστ, γενικευμένους εμβολιασμούς με κριτήρια, προσλήψεις προσωπικού, μέτρα  που θα επιτρέψουν την κατανομή υποθέσεων, παραγόντων της δίκης και πολιτών και την ασφαλή διεξαγωγή δικών.
  Αντίθετα ως μόνο «μέτρο» επελέγη το οριζόντιο – συχνά ακατανόητο και ατελέσφορο -  απαγορευτικό («λoκντάουν»),  που παρέλυσε και την Δικαιοσύνη. 
  Κατά τον τρόπο αυτόν, εδώ και ένα έτος τα Δικαστήρια εκτελούν ελάχιστες εργασίες και κυρίως όσες είναι αναγκαίες για την στοιχειώδη λειτουργία του Κράτους. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες διαδικασίες και διαδικαστικές ενέργειες, σε καμία περίπτωση δεν καθιστούν τον κλάδο μας «ευνοημένο» ή λιγότερο πληττόμενο από τους υπολοίπους κλάδους της οικονομίας, που έχουν υποφέρει τα μέγιστα με την πανδημία.
  Οι Δικηγόροι όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες δεν διαφοροποιούνται – στην μεγάλη τους πλειοψηφία – από όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους και επαγγελματίες που πλήττονται από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Αντί για ουσιαστική στήριξη, όμως, βιώσαμε αδιαφορία, κίβδηλες υποσχέσεις και τελικά εμπαιγμό.
  Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣ Φλώρινας εκφράζει την λύπη και απογοήτευσή του για όλες αυτές τις πρακτικές.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο πλέγμα στήριξης για τους συναδέλφους μας. Συγκεκριμένα:
Την απόδοση στους συναδέλφους και τους επιστήμονες ανεξάρτητους επαγγελματίες των αποθεματικών του λογαριασμού του ΟΑΕΔ που συγκεντρώθηκαν επί χρόνια από δικές μας εισφορές και παρά τις διαβεβαιώσεις η κυβέρνηση αρνείται να τα καταβάλει.
Την πλήρη απαλλαγή των δικηγόρων από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες μερικής ή καθολικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και την σταδιακή κάλυψή τους από τον προϋπολογισμό σε βάθος χρόνου.
Την κατάργησης της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος ετών 2020 και 2021.
Την άμεση καταβολή του εισέτι οφειλόμενου επιδόματος στήριξης των 800,00€ , για τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο 2020 διάστημα υποχρεωτικής διακοπής της δραστηριότητάς μας και την καταβολή μηνιαίας ενίσχυσης για κάθε μήνα αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων.
- Την θέσπιση αφορολογήτου ορίου
Την μετάθεση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων μετά το μήνα Ιούνιο του τρέχοντος έτους .
Την άμεση καταβολή σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους των οφειλόμενων από το ΤΑΧΔΙΚ και το Πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας, όπου η καθυστέρηση πληρωμής υπερβαίνει πλέον τα δύο έτη.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ
• Για ουσιαστική και άμεση ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας.
• Για την αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας.
• Για τη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
• Για την θέσπιση ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία καθολικά και άνευ όρων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
• Για την αποτροπή διακοπής της παροχής αγαθών κοινής ωφέλειας και πρώτης ανάγκης σε οποιονδήποτε πλήττεται από την σημερινή κρίση.
  Αντιδρώντας καλούμε τους συναδέλφους μας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 1-3-2021 και ώρα 10:00πμ στην Είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Φλώρινας.
  Η κινητοποίηση πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος και την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤ. ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΑΝΗ ΚΩΝ. ΡΙΖΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.