Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Καθρεφτισμοί στην Βεγορίτιδα: Ο αργός θάνατος μιας κοινωνίας…


(Από το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)…
  Λοιπόν, θα πάρουμε τα πράγματα από τις αρχές και θα καταλήξουμε στις Αρχές.
  Αρχή πρώτη: Η Ζάζαρη τροφοδοτεί μέσω ενός μικρού καναλιού τη Χειμαδίτιδα ενώ και αυτή με την σειρά της τροφοδοτεί μέσω ενός καναλιού που συναντά τον ποταμό Αμύντα, την λίμνη Πετρών. Τέλος, η λίμνη Πετρών τροφοδοτεί μέσω άλλου καναλιού την Βεγορίτιδα.
 
  Αρχή δεύτερη: Τα λύματα του Περδίκα, της Πενταβρύσου, του Αγ. Χριστοφόρου, του Ανατολικού και του Καρυχωρίου διοχετεύονται μέσω της φυσικής ροής του ρέματος Σουλού στη λίμνη Βεγορίτιδα.
  Αρχή τρίτη: γύρω από την Βεγορίτιδα και όλες τις άλλες λίμνες, υπάρχουν σημαντικές καλλιεργούμενες εκτάσεις, από την έκπλυση των οποίων καταλήγουν σημαντικές ποσότητες φυτοφαρμάκων στις λίμνες αυτές.
  Άρα λοιπόν έχουμε τρεις τρόπους – διαδικασίες μέσω των οποίων μολύνονται οι λίμνες μας και κυρίως η Βεγορίτιδα. Ναι ή όχι; Σαφώς ναι.
  Η μόλυνση ήταν εμφανής εδώ και χρόνια στις τρεις μικρότερες, αλλά λιγότερο ορατή στην Βεγορίτιδα λόγω του όγκου της. Και έτσι σχεδόν όλοι κάναμε τους χαζούς και δεν πολυπιστεύαμε ότι η μόλυνση της λίμνης είχε φτάσει σε επικίνδυνα για την υγεία μας επίπεδα.
  Έλα όμως που η Φύση εφηύρε το φαινόμενο της άνθισης των κυανοβακτηρίων και ξαφνικά νομίσαμε ότι τους τελευταίους Μάιους και Ιούνιους βρισκόμασταν στην… Μπόρα - Μπόρα!
  Ρωτώντας λοιπόν τους ανθρώπους που νοιάζονται ΚΑΙ στην ΠΡΑΞΗ κι όχι μόνο στα λόγια, είδα με τα ίδια μου τα μάτια, σε μελέτη τεσσάρων Πανεπιστημιακών καθηγητών με ημερομηνία 11/7/2018, η οποία έχει τίτλο: «Μικροσκοπική ανάλυση δειγμάτων νερού από την λίμνη Βεγορίτιδα – εκτίμηση της ποιότητας νερού και κυανοπράσινου χρωματισμού», τα εξής συγκλονιστικά:
  […]με βάση όλα τα προαναφερθέντα, τη σύνθεση του φυτοπλαγκτού και ειδικότερα των κυανοβακτηρίων την τελευταία δεκαετία και με δεδομένες τις σημαντικές μεταβολές στη σύνθεση και αφθονία του φυτοπλαγκτού της λίμνης, η λίμνη ταξινομείται ως ΕΥΤΡΟΦΗ και με ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ (η υπογράμμιση είναι των Καθηγητών!!!)
  Πάμε τώρα και στις Αρχές με άλφα κεφαλαίο, οι οποίες κάνουν την… πάπια με πι μικρό όλα αυτά τα χρόνια.
  Αλλά κάνουν και κάτι άλλο πιο πονηρό. Ταξινομούν την αγαπημένη μας λίμνη ως ευρισκόμενη σε κατάσταση ΚΑΛΗ, ώστε οι πονηρούλες να μην υποχρεούνται βάση νόμου να κινηθούν δραστικά για την αποκατάσταση της ποιότητας των νερών.
  Εδώ ακριβώς τίθεται το ερώτημα της παραποίησης στοιχείων ίσως, το οποίο συνεπάγεται και ποινικές ευθύνες φαντάζομαι, λόγω της έκθεσης σε κίνδυνο της ανθρώπινης υγείας, υποβάθμισης περιοχής Natura κλπ. Οι μετρήσεις στις οποίες βασίζονται θα έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον όταν τις δούμε.
  Επερχόμαστε στην μελέτη, η οποία συνεχίζει ως εξής: Η ταξινόμησή μας (σσ. κατώτερη της καλής) βασίζεται στην λιμνοοικολογική γνώση που είναι εδώ και πολλές δεκαετίες γνωστή και εφαρμόζεται στις άλλες χώρες του πλανήτη (σσ. εδώ είναι Ελλάδα κύριοι!).
  Η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ κατά τη γνώμη μας οικολογική ταξινόμηση της λίμνης Βεγορίτιδας ως «καλή», στερεί τη λίμνη από άμεσες παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για την αποκατάστασή της σε καλή οικολογική κατάσταση και την προστασία της.
  Αξιολογούμε ότι η αύξηση των κυανοβακτηρίων η οποία καταγράφεται από το 2008 ενισχυμένη ως προς τη συμμετοχή επιβλαβών ειδών, θα αποτελεί χαρακτηριστικό της λίμνης και στο μέλλον εάν δεν εφαρμοστούν μέτρα οικολογικής αποκατάστασης (…) πέρα από τα προληπτικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, απαιτούνται άμεσα μέτρα που θα διακόψουν τα αίτια που προάγουν την αύξηση των επιβλαβών κυανοβακτηρίων (εισερχόμενα ρυπαντικά φορτία και εισερχόμενα βιολογικά φορτία - τοξικοί εισβολείς). Είναι φανερό ότι για κάποιους χτυπά η καμπάνα.
  Μετά από όλα τα παραπάνω λοιπόν, θέλω να δω τις κινήσεις των Αρχών.
  Περιμένω με πολύ και προφανώς εύλογο ενδιαφέρον να δω ποιοι είναι μόνο για φιέστες και κορδέλες και ποιοι έχουν ειλικρινείς προθέσεις και προβαίνουν σε πράξεις που προάγουν το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των πολιτών που τους εκλέγουν.
  Έτσι κι αλλιώς όμως, ο κόμπος έφτασε στο χτένι και κάποιοι έχουν ευθύνες. Και γι’ αυτά που έκαναν, και γι αυτά που δεν έκαναν, και κυρίως για αυτά που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα. Α! και τα πρόστιμα από την Ε.Ε. θα τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος πάλι;
  Μέχρι τότε όμως, οι και Αρχές επονομαζόμενες, πρέπει: ή να τοποθετήσουν πινακίδες περιμετρικά των λιμνών όπου να πληροφορούν ενυπόγραφα, σε ελληνικά και αγγλικά, για την κατάσταση ή να φωτογραφηθούν κάνοντας τα μπανάκια τους συν γυναιξί και τέκνοις στις όμορφες και καθαρές λιμνούλες μας.
  Αυτά και θα επανέλθουμε επειδή πρόκειται για την υγεία μας…
Γ. Μ.
παραΕκπαιδευτικός

2 σχόλια:

  1. Και που να διαβάσετε και τα ελληνικά σχέδια διαχείρισης προϋπολογισμού εκατομμυρίων που έχουν περάσει και υποτίθεται ότι αποσκοπούν στην αποκατάστηση και μάλιστα με οικολογική βάση των λιμνών (βάση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Νερά 2000/60/ΕΚ) αλλά και των λοιπών επιφανειακών υδάτων της χώρας ..Σίγουρα ουδεμία σχέση έχουν με "οικολογική" αποκατάσταση..Φαύλος κύκλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η υποστολή «Γαλάζιας Σημαίας» στις παραλίες της Ζακύνθου λόγω καταγγελιών για λύματα έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον Δήμο και στους τουριστικούς πράκτορες του νησιού που βλέπουν πως εν μέσω θέρους χάνουν τη «Γαλάζια Σημαία».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.