Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Βόρεια Μακεδονία και με υπογραφή – Η …γραβάτα και τι είπαν οι πρωταγωνιστές της συμφωνίας…


  Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, της γείτονος, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Πρέσπες.
 
  Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς.
Η συμφωνία είναι πλέον ιστορία και η γειτονική χώρα ονομάζεται και επίσημα Βόρεια Μακεδονία παίρνοντας το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ. Ενα πρόβλημα 27 ετών λύνεται προς το παρόν, αλλά μένει να φανεί αν αυτή η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί.
Αλ.Τσίπρας: Η σημερινή υπογραφή βάζει τα θεμέλια μιας νέας εποχής
  Στο χαιρετισμό που απηύθηνε ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ φίλε και γείτονα Ζόραν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της τελετής της υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικο της ΠΓΔΜ. Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
  «Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.
  «Όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, Ζόραν πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες. Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως η συμφωνία αυτή επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν, και χαρακτήρισε πατριωτική τη συμφωνία».
  «Οι ευαισθησίες των λαών μας υπήρξαν οδηγός για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στη νομική της διάσταση, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Μακεδονικό στις Πρέσπες και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την καλυτέρευση των σχέσεων των δυο χωρών.
  «Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το βήμα που κάνουμε να μείνει μετέωρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης» τόνισε, προσθέτοντας πως σήμερα «κάνουμε αυτό το ιστορικό βήμα, αναγκαίο για τους λαούς μας».
  Ο Αλέξης Τσίπρας αφού ευχαρίστησε του δύο υπουργούς Εξωτερικών αλλά και τον Μάθιου Νίμιτς, υπογράμμισε ότι «καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών».
  Ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, ότι οι λαοί θα αποτελέσουν παράδειγμα συμφιλίωσης σε μία περίοδο αστάθειας και συγκρούσεων. Όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, παραδείγματα αποτίναξης του μίσους. Η μοίρα των λαών των Βαλκανίων και της Ευρώπης είναι αλληλένδετη».
Ζάεφ: Στρατηγικής σημασίας συμφωνία
  «Σήμερα βάζουμε τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ παίρνοντας με τη σειρά του το λόγο ενώ συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «η συμφωνία είναι στρατηγικής σημασίας για τις δύο χώρες. Όταν κάποιοι είχαν αμφιβολίες, εμείς επιβεβαιώσαμε ότι είναι δυνατό. Σήμερα δίνουμε τέλος σε ένα πρόβλημα, σε μία αβεβαιότητα. Με τη στήριξη των φίλων μας, πετύχαμε αυτό που πετύχαμε. Η συμφωνία αποτελεί μια λύση προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών».
  Ο κ. Ζάεφ συνέχισε την ομιλία του επικαλούμενος ρήση του Αριστοτέλη: «Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος» υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας και ότι οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη και όχι σε αγωνία. «Η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των δύο χωρών». δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
  «Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ, «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες οι μακεδόνες οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία» είπε και συνεχίζοντας αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία επανέλαβε πως έχουν κάθε δικαίωμα εντός δημοκρατικού πλαισίου να εκφράσουν την αντίθεση τους.
  «Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» είναι το μήνυμα που έστειλε ο κ.Ζαέφ.
  Έπειτα από την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού της γείτονος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, υπέγραψαν τη συμφωνία των δύο χωρών για την μετονομασία της γειτονικής χώρας σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".
  Νίμιτς: Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε θάρρος, προσπάθεια και όραμα
  Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μάθιου Νίμιτς, τονίζοντας πως «η επίλυση του προβλήματος απαίτησε θάρρος, προσπάθεια και όραμα. Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν αυτά τα χαρακτηριστικά». Ο Μ.Νίμιτς δήλωσε πως θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σ’ αυτές τις δύο χώρες.
  «Η διαδικασία ήταν μακρά, δυσχερής, αλλά η επεξεργασία των προβλημάτων οδήγησε σε μία δίκαιη και έντιμη συμφωνία. Και κυρίως, μπορεί να εφαρμοστεί. Αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς δυο χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα» επεσήμανε στο χαιρετισμό του ο κ.Νίμιτς ενώ έκλεισε απευθύνοντας ευχαριστίες «στην Ε.Ε. και σε όσες χώρες συμμετείχαν σ’ αυτή τη διαδικασία και στήριξαν τη συμφωνία».
Και η γραβάτα...
  Με μια συμβολική κίνηση του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Μόλις τελείωσε η «οικογενειακή» φωτογράφιση, ο πρωθυπουργός της γείτονος έλυσε τη γραβάτα του, πλησίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον αγκάλιασε και του την πρόσφερε.
  Ο Αλέξης Τσίπρας την πήρε και την έβαλε στην τσέπη του, όμως ο Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, αντιλήφθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε τοποθετήσει καλά τη γραβάτα στην τσέπη του, την πήρε, την δίπλωσε προσεκτικά για να μην τσαλακωθεί και την τοποθέτησε ξανά στην τσέπη του Έλληνα πρωθυπουργού.
  Σημειώνεται τέλος, πως μετά την ολοκλήρωση της ειδικής τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.