Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Η παρουσίαση του βιβλίου «200 χρόνια Κλειδί Φλώρινας», στο Αμύνταιο… (ΒΙΝΤΕΟ)



  Με πολύ μεγάλη επιτυχία και μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «200 χρόνια Κλειδί Φλώρινας – Τα γενεαλογικά δένδρα των Κλειδιωτών σε όλο τον κόσμο», το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Αμυνταίου.
 

  Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη κι’ ενδιαφέρουσα μελέτη της ιστορικής πορείας και εθιμικής παράδοσης της Τοπικής Κοινότητας Κλειδίου του Δήμου Αμυνταίου, την οποία επιμελήθηκε ο δικηγόρος Σταύρος Ιωάννου και η σύζυγος του Ευδοκία Μηλιατζίδου – Ιωάννου, Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας και επίτιμου Δ/ντριας του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης.

  Η ερευνητική προσπάθεια πολλών ετών, με αφορμή τα γενεαλογικά δέντρα 76 οικογενειών που καλύπτουν ένα διάστημα 200 περίπου χρόνων, είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση του εξαιρετικού αυτού βιβλίου το οποίο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο γνώσης και αποτελεί ένα «πορτρέτο» του Κλειδίου και των κατοίκων του, που συνδυάζει την ιστορία με τις προσωπικές εμπειρίες και την κατάθεση ψυχής και αγάπης για τον τόπο των συγγραφέων του.

  Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Τοπάλης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Κώστας Θεοδωρίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, Στέφανος Μπίρος, ενώ το βιβλίο παρουσίασαν ο Δημήτρης Ρίζος, Δρ. ιστορίας, φιλόλογος και συγγραφέας, η Αδελαΐδα Ισμυρλιάδου, Δρ. Ιστορίας, η φιλόλογος και επιμελήτρια της έκδοσης, Σίλα Ζαμάνη, ενώ συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν ο Ηλίας Χασιώτης, γεωπόνος – ιστορικός ερευνητής Δυτ. Μακεδονίας, ο οποίος, με τον δικό του τρόπο, συνέδεσε το θέμα με τους ομιλητές και παρουσίασε την εκδήλωση.

  Τέλος, οι συγγραφείς, Σταύρος Ιωάννου και Ευδοκία Μηλιατζίδου – Ιωάννου, μίλησαν συγκινημένοι για το βιβλίου τους, τη μεθοδολογία και τις πρακτικές που εφήρμοσαν για τη συλλογή και ταξινόμηση των στοιχείων, ενώ αναφέρθηκαν με νοσταλγία για τα βιώματα τους στον γενέθλιο τόπο και τέλος, ευχαρίστησαν τους παρευρισκόμενους και ειδικά τους συμπατριώτες και τους συνεργάτες τους, για την αμέριστη βοήθεια που τους παρείχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.