Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής ανάτασης στην εκδήλωση του ΚΚΕ για τις μαχήτριες του ΔΣΕ στον Πυξό Πρεσπών…  Η αποκάλυψη ενός μνημείου αντάξιου του αγώνα και της προσφοράς των μαχητριών του ΔΣΕ έγινε την Κυριακή 7 Μαΐου στον Πυξό της Πρέσπας.

  Το μνημείο σφραγίζεται με τη φράση «Κατάκτησαν την ισότιμη θέση τους, με έπαθλο το σεμνό τίτλο «αγωνίστρια».
  

  Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

  Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκανε ο Δ. Κουτσούμπας και την ομιλία η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ελένη Μπέλλου σημείωσε χαρακτηριστικά:

  «Χρωστάγαμε στην ιστορία του ΔΣΕ, στην ιστορία του ΚΚΕ για τα δικαιώματα της γυναίκας και ειδικότερα για την ένταξή της στον ταξικό πολιτικό αγώνα, χρωστάγαμε αυτό το σύμβολο τιμής και μνήμης στον τόπο που πραγματοποιήθηκε η Α’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών από την 1η έως τις 3 Μάρτη 1949 σε ένα πολεμικό αμπρί.

  Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της ημερομηνίας. Τότε, οι ένοπλα μαχόμενες μαχήτριες συντρόφισσές μας με αυτό τον τρόπο τίμησαν την 8η Μάρτη, μέρα – σύμβολο της αιματηρής πάλης των εργατριών, των εργαζόμενων γυναικών.

  Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μέσα στη φωτιά της μάχης, αλλά δεν έχει τίποτε να ζηλέψει σε προετοιμασία, μεράκι, ευρηματικότητα, άμιλλα, προπαγάνδα, συμμετοχή από ό,τι πετυχαίνουμε σε πολύ πιο ομαλές συνθήκες.

  Αντίθετα, εμείς οι γυναίκες του ΚΚΕ, αλλά και συνολικά οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, έχουμε πολλά να διδαχθούμε από αυτά που κατόρθωσαν τότε οι γυναίκες του ΔΣΕ με την καθοδήγηση των γυναικείων στελεχών του ΚΚΕ».
ΠΗΓΗ: 902

  Ακολούθησαν αφηγήσεις στιγμιότυπων από τη δράση των μαχητριών και τραγούδια από χορωδία γυναικών.

1 σχόλιο:

  1. ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΕΙΣΤΕ Η ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ Η ΠΛΕΜΠΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ.ΔΡΟΜΟΟΟΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.