Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Αναβίωση του πατροπαράδοτου Πασχαλινού εθίμου «Αυγολατρεία» στο Αμύνταιο…



  Το ασυνήθιστο μεν, αλλά πατροπαράδοτο δε Πασχαλινό έθιμο, που θέλει το πόπολο να μπουγελώνει με κόκκινα αυγά τους εν ενεργεία πολιτικούς, αναβιώνει και πάλι στο Αμύνταιο, με πρωτοβουλία του νεοσύστατου Συλλόγου «Τ’ αβγά και τα Πασχάλια».
  

  Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό έθιμο, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του χρόνου και η παλιά του ονομασία ήταν «tepan so i neka plačat»…

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου, το έθιμο θα αναβιώσει την ήμερα του Πάσχα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

  Εκεί, θα υπάρχουν δύο ομάδες, η μία των «Διασήμων», η οποία θα αποτελείται από τους πολιτικούς της περιοχής και η δεύτερη των «Σκοπευτών», στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν πολίτες όλων των ηλικιών.

  Σκοπός του εθίμου είναι οι «Σκοπευτές» να πετύχουν 10 φορές τον κάθε πολιτικό, με τα αυγά που θα διανέμει δωρεάν ο σύλλογος.

  Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο τηρούταν με «θρησκευτική ευλάβεια» από τους προγόνους μας, για …να πάει καλά η σοδιά!

  Το ΔΣ του Συλλόγου, καλεί όσους θέλουν να πάρουν μέρος στην αναβίωση του εθίμου, να δηλώσουν συμμετοχή στα μέλη του Συλλόγου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.