Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Κατασκευή κόμβου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία - Ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας κ. Γ. Αντωνιάδη…Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Κύριε υπουργέ,
  Γνωρίζετε ότι στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στον άξονα Φλώρινα –Αμύνταιο -Πτολεμαΐδα -Κοζάνη, χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της χώρας (12 λιγνιτικές μονάδες από τις 14).
 
Επίσης, η περιοχή είναι συνδεδεμένη με δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, ενώ όπως ήδη γνωρίζετε από τη Βόρεια Ελλάδα θα περάσει και ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ.
  Σύμφωνα με τα σχέδια του αγωγού, έχει προβλεφθεί η κατασκευή δύο κόμβων. Ο ένας βρίσκεται στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και ο άλλος στην Κεντρική Μακεδονία. Αποτελεί μείζονος σημασίας και για την περιοχή αλλά πρωτίστως για τη χώρα η κατασκευή ενός ακόμη κόμβου φυσικού αερίου στην περιοχή του Αντιγόνου Φλώρινας, τοποθεσία που είχε προταθεί και κατά το παρελθόν ως η πλέον ιδανική. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συμβολή του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο από τους υπάρχοντες σταθμούς είναι εξέχουσας γεωπολιτικής σημασίας. Αναφέρω ενδεικτικά ότι στην περιοχή κατ’ έτος σημειώνονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ολόκληρης της χώρας.
  Το φυσικό αέριο (ένα σχετικά καθαρό καύσιμο) σε συνδυασμό με το λιγνίτη θα αποτελέσουν το συνδυαστικό καύσιμο των επόμενων 30 χρόνων. Ως εκ τούτου, η πρόβλεψη κατασκευής κόμβου φυσικού αερίου στην περιοχή δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί ενέργεια πρώτης προτεραιότητας και μείζονος γεωπολιτικής σημασίας για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ομαλή μετάβαση από τη λιγνιτική στη μεταλιγνιτική εποχή.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  Προτίθεστε να προβείτε στην πρόβλεψη κατασκευής κόμβου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία στον άξονα Φλώρινα-Αμύνταιο-Πτολεμαΐδα-Κοζάνη, λαμβάνοντας υπόψη την παλαιότερη τεκμηριωμένη πρόταση για το Αντίγονο Φλώρινας;
Ο ερωτών Βουλευτής
 Αντωνιάδης Γιάννης

2 σχόλια:

 1. Ο ερωτών ερωτησάκιας. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτή είναι η δουλειά του ως αντιπολιτευση . Δεν ακούμε όμως άχνα από τους...."απαντησάκηδες" και "ανησυχούμε ότι κόψαν το...κάπνισμα" σε βουλευτικούς και υπουργικούς χώρους! Άκρα του Τάφου σιωπή.

   Αυτό δεν είναι ευχή αλλά ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

   Διαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.