Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΕΝ.Φ.Ι.Α. - Οδηγός Επιβίωσης…



Της Ευδοξίας Ζαφειρίδου, Δικηγόρου
(Από το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)…
  Αναμφίβολα, μία από τις εκπλήξεις που μας επιφύλασσε το φετινό φθινόπωρο ήταν και η καταβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ή αλλιώς ΕΝ.Φ.Ι.Α.
  Ουδείς μπορεί να ξεχάσει τις μακροσκελείς ουρές στις τράπεζες, την μακρά αναμονή, τους εκνευρισμούς, τα τηλεφωνήματα σε λογιστές, τον πανικό.
  
  Αναμενόμενο βέβαια αν σκεφτεί κανείς ότι ίσως είναι η πρώτη φορά που ένας φόρος αποπληρώνεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τόσο μεγάλο αριθμό φορολογουμένων (6,2 εκατομμύρια είναι οι υπόχρεοι).
  Πολλά σενάρια έχουν ειπωθεί, ενώ οι δηλώσεις πολιτικών προσώπων και η εν γένει παραφιλολογία περισσότερο αποπροσανατολίζουν, παρά ενημερώνουν.
  Ας ξεκαθαριστούν, λοιπόν, ορισμένα βασικά πράγματα, που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε, όταν καταβάλλουμε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α:
Πότε επιβάλλεται ο ΕΝ.Φ.Ι.Α.;
  Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων ή αλλιώς ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι φόρος που επιβάλλεται στα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους με πρώτη εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2014.
Ο φόρος επιβαρύνει όλα τα ακίνητα;
  Ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.), ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου.
  Όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό δεν θα επιβαρυνθούν με τον νέο φόρο στην Ελλάδα.
Ποιοι πληρώνουν τον νέο φόρο;
  Ο νέος φόρος επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες που έχουν δικαιώματα επί των ακινήτων είτε είναι φυσικά είτε είναι νομικά πρόσωπα (π.χ. εταιρείες). Φορολογούνται όλα τα δικαιώματα επί των ακινήτων, όπως είναι η πλήρης κυριότητα, η επικαρπία, η ψιλή κυριότητα, το δικαίωμα οίκησης κ.λπ.
Το παρκινγκ στην πιλοτή φορολογείται;
  Όταν κάποιος έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο και για αυτό το δικαίωμα. Έτσι θα πληρώσει φόρο για το παρκινγκ στην πιλοτή, αλλά και για το στεγασμένο παρκινγκ (συνήθως είναι παρκινγκ στο υπόγειο), είτε έχει χιλιοστά στο οικόπεδο είτε όχι.
Οι βοηθητικοί χώροι φορολογούνται;
  Φορολογούνται κανονικά οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι για παράδειγμα οι αποθήκες, τα υπόγεια παρκινγκ κ.ά. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες, είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες, φορολογούνται κανονικά.
Ποια κτίσματα απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.;
  Τα κτίσματα που προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).
Τι προβλέπεται για τα αγροτεμάχια που θα φορολογηθούν φέτος για πρώτη φορά;
  Για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα αγροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους, ενώ περισσότερους φόρους φέρνει ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όσους κατέχουν οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού.
Φορολογούνται όλα τα αγροτεμάχια;
  Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. επιβάλλεται σε όλες τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ανεξάρτητα με το αν καλλιεργούνται ή όχι. Ο βασικός φόρος ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από κει και πέρα, για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, όπως ο Συντελεστής Θέσης, ο Συντελεστής Χρήσης, ο Συντελεστής Άρδευσης, ο Συντελεστής Απαλλοτρίωσης και ο Συντελεστής Κατοικίας.
Τι ισχύει για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;
  Σύμφωνα με την πρόσφατη διορθωτική τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, ολοκληρωμένα κτίσματα παντός είδους (μονοκατοικίες, διαμερίσματα, επαγγελματικές στέγες κ.α.), τα οποία έμειναν κενά και με «κομμένο» ρεύμα σε όλη την διάρκεια του 2013 και οι ιδιοκτήτες τους φορολογούνται ως κάτοικοι Ελλάδας, (δεν αφορά φορολογούμενους που υπάγονται στην Δ.Ο.Υ Κατοίκων Εξωτερικού), θα έχουν έκπτωση 20%, όσον αφορά τον κύριο και συμπληρωματικό φόρο.
Μπορώ να διορθώσω λάθη που έχουν γίνει στον ΕΝ.Φ.Ι.Α;
  Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή που επέτρεψε σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να διορθώσουν τα λάθη που έχουν κάνει στο Ε9.
  Με το που θα υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση –υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να γίνουν διορθώσεις χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις– η αρμόδια διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα εκδίδει καινούργιο εκκαθαριστικό το οποίο αναμένεται ότι θα βγάζει αρκετά λιγότερο φόρο σε σχέση με αυτόν που έχει ήδη βεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Μπορώ να προσβάλλω την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.;
Ναι, ασκώντας σε πρώτο στάδιο ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας.
  Οι συνηθέστεροι λόγοι προσφυγής είναι: α) Αντισυνταγματικότητα του ΕΝ.Φ.Ι.Α., β) Αμφισβήτηση του ύψους των αντικειμενικών αξιών με βάση τις οποίες υπολογίστηκε ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., γ) Αιτήματα για χορήγηση απαλλαγών, δ) Οικονομική αδυναμία, ε) Διόρθωση στοιχείων Ε9 και στ) Άλλα θέματα.
  Προσοχή! Η προθεσμία για την αμφισβήτηση με ενδικοφανή προσφυγή είναι 30 ημέρες και ξεκινά από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης στον υπόχρεο.
  Σε δεύτερο στάδιο, μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή της σιωπηρής απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής λόγω παρόδου της προθεσμίας προς έκδοση της απόφασης, ο υπόχρεος δύναται να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.